Så motarbetar UD regeringens återvandringspolitik
Sverige står inför att införa ett ambitiöst program för återvandring, något som möter motstånd hos personalen på UD och inom det socialdemokratiska partiet. Genom att via svenska tjänstemän placerade på olika FN-organ tidigt i processen rikta in UD:s tjänstemannaorganisation på till exempel en ”värdig” återvandringsprocess kan de opolitiska socialdemokratiska tjänstemän som kontrolleras av den tidigare utrikesministern förekomma alla former av beslut som kan fattas av dagens politiska ledning.
Inte alla FN-organ är baserade i New York, USA. Flera FN-organ har sitt säte i Geneve, Schweiz. UNHCR, eller, är ett av dessa FN-organ. UNHCR har av FN fått uppdraget att leda och samordna de internationella insatserna till skydd av flyktingar världen över enligt Flyktingkonventionen och att finna lösningar på flyktingproblem. Organisationen grundades 1950 med fältkontor i över 120 länder.
I en rapport till UD från den svenska delegationen som skickades med diplomatpost innan jul framgår att UNHCR nu reagerat på att allt fler av dess medlemsländer i väst i allmänhet och EU-länder samt USA i synnerhet har eller ska påbörja implementeringen av mer storskaliga program för återvandring. En politik som tagits fram i de respektive länderna efter demokratiska val och regeringsskifte.
UNHCR är tydliga med att de stödjer dessa processer. Med ett förbehåll: Att dessa processer, som till exempel den svenska återvandringspolitiken, inte bryter mot UNHCR policy. En policy som UNHCR tar fram oberoende av de stater som ställt sig bakom och finansierar dess verksamhet.
Av den diplomatiska rapport som gick till UD från den svenska delegationen vid FN i Geneve, UNCHR och IOM: återvandring, återvändande, återintegrering och ruttbaserad ansats, framgår bland annat att återvandringsprogrammen skall präglas av ”värdighet” utan att UNHCR, eller rapportören, definierar vad som är värdigt.
Rapporten syftar till att ge en översiktlig bild av UNHCR:s och IOM:s insatser inom återvandring, återvändande och återintegrering, samt i den ruttbaserade ansatsen för hantering av blandade flykting- och migrantströmmar. Samtligt är, menar rapportören, av relevans för den nya strategin för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration och återvändande 2024 – 2028.
Relaterat: Regeringar kommer och går – “Dirty Dozen” består
Kravspecifikation på UD via ombud
Rapporten är formulerad som en kravspecifikation på den svenska återvandrings- och migrationspolitiken samtidigt som UNHCR inte har någon jurisdiktion över svenska demokratiskt fattade beslut.
Den som upprättat rapporten är Maria Gutiérrez, ambassadråd vid den svenska representationen. Gutiérrez befordrades efter att just ha genomfört handläggarutbildningen på UD av den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) till att bli personlig samordnare åt den dåvarande kabinettssekreteraren Annika Söder (S). Gutierrez var en av initiativtagarna till tjänstemannauppropet på UD 2018.
Guiterres make, Efraim Gomez, var tidigare chef för FN-enheten och vägrade lämna ut handlingar till riksdagens utrikesutskott, något som Margot Wallström kom att prickas för av ett enigt Konstitutionsutskott. Efter detta sökte, och fick, Gomez en chefstjänst vid FN i Geneve. Dessa chefsanställningar innebär inte bara höga månadslöner utan även att löner och ersättningar är såväl sekretessbelagda som skattebefriade.
Annika Söder är gudmor till paret Gutiérrez-Gomez barn.
Relaterat: ”Dirty Dozen” belönas
Mest intressant med den aktuella D-posten som Gutiérrez upprättat är sändlistan. Vilka som hon skickat handlingen till.
Sändlistan speglar intentionen
Av sändlistan är det endast ett fåtal som berörs direkt av handlingen, resten är ej berörda i tjänsten men har som gemensamt att en stor del är signatärer av tjänstemannauppropet 2018 alternativt på andra sätt kan kopplas direkt till den tidigare socialdemokratiska administrationen. En administration med en medföljande politik som kommer att återställas vid valet 2026. Återställaren är garanterad av socialdemokraternas utrikesminister i opposition, den tidigare justitieministern Morgan Johansson.
Relaterat: Undergångsstämning på UD – “Von Papen kommer”
Några av de som uppenbart kommer komma i kontakt med frågan när den aktualiseras av regeringsbeslut och som kommer behöva UNHCR:s policy-inriktning av den mer konkreta utformningen av en värdig återvandringspolitik är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Anderssons tidigare medarbetare från Finansdepartementet, Fredrika Ornbrandt. Ornbrandt är idag ställföreträdande chef för FN-enheten.
Denna enhet är samma enhet som Margot Wallström och Annika Söder placerat Tro och Solidaritets tidigare ordförande Peter Weiderud på efter att han kallats hem från Alexandria efter att ha inlett nära relationer med det Muslimska brödraskapet. Relationer som inte uppskattades i samma utsträckning av den egyptiska regeringen.
Andras nytta av att ta del av denna form av inriktningsdokument som inte passerat den politiska ledningen är mer svårförklarliga. Bland dessa märks Johannes Danielsson, idag ställföreträdande beskickningschef vid ambassaden i Warszawa, Polen. Danielsson inledde sin karriär i regeringskansliet som politisk tjänsteman rekryterad av den tidigare socialministern Annika Strandhäll (S). Efter en kortare tid hos Strandhäll bereddes han plats på UD och kunde sedan plockas in på diplomatprogrammet av Margot Wallström.
Danielsson kommer idag närmast från att ha varit chef för den politiska avdelningen vid ambassade i Moskva. En tjänst han erhöll trots knappt mätbara formella kunskaper i ryska. Daniellson baserade sina veckorapporter till Ann Linde (S) på bland annat Russia Todays engelskspråkiga artiklar om rysk inrikespolitik.
Även flertalet SIDA-tjänstemän återfinns på sändlistan med oklart syfte då återvandring mer sorterar under justitiedepartementet att utforma villkoren för.
Genom att tidigt i processen rikta in UD:s tjänstemannaorganisation på till exempel en ”värdig” återvandringsprocess förekommer såväl UNHCR som de opolitiska socialdemokratiska tjänstemän som kontrolleras av den tidigare utrikesministern Wallström samt kabinettssekreteraren Söder.
Och dessa kan, genom UNHCR, alltid hänvisa till att Sveriges politik strider mot FN-organets policy om utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) och migrationsminister Johan Forsell (M) skulle ha det svaga omdömet att ifrågasätta detta.
Extramaterial för prenumeranter
D-posten “UNCHR och IOM: återvandring, återvändande, återintegrering och ruttbaserad ansats” inkluderat sändlistan.
Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.