Skellefteå kommun riskerar att få stå för saneringskostnaderna efter Northvolt

Foto: Polisen, från en annan förundersökning om miljöbrott.
  • Onsdag 16 apr 2025 2025-04-16
E-post

Saneringskostnaderna efter avfallsföretaget Think Pinks miljöbrott är betydande men då bolaget sedan länge är i konkurs kommer respektive kommun behöva stå för saneringskostnaderna. En liknande utveckling är att förvänta för Skellefteå kommuns skattebetalare som med en sannolikhet gränsande till visshet måste svara för kostnaderna för att sanera miljön efter Vargasbolaget Northvolts miljöbrott och konkurs.

Saneringskostnaderna efter avfallsföretaget Think Pinks miljöbrott är betydande, men exakta siffror varierar beroende på källa och omfattningen av skadorna på de drabbade platserna. Kommuner och organisationer har krävt skadestånd på över 250–260 miljoner kronor totalt, enligt olika rapporter. 

I Botkyrka kommun, en av de hårdast drabbade platserna, har stora mängder osorterat avfall (över 10 000 ton) dumpats, vilket lett till miljögifter och bränder. Saneringskostnaderna uppges gå att landa på 125 miljoner kronor. Laxå kommun har redan spenderat 8 miljoner kronor för att hantera ett sopberg efter Think Pink. Totalt rör det sig om 21 platser i 15 kommuner, inklusive Eskilstuna, Norrtälje och Uppsala, där avfall dumpats olagligt, vilket driver upp kostnaderna.

Eftersom Think Pink gått i konkurs är det osäkert vem som kommer att bära de slutliga kostnaderna. Kommunerna riskerar att få stå för kostnaderna om inte det som finns kvar i bolagen täcker allt, vilket kan innebära att skattebetalarna drabbas.

Rättegången mot Think Pink, som pågår fram till maj 2025, kommer ge mer klarhet i hur kostnaderna fördelas.

Relaterat: Rättsliga efterspel efter Northvolts konkurs

Parallellerna med Northvolt

I fallet med Northvolt kommer det med viss sannolikhet behöva inledas rättsprocesser mot den tidigare styrelsen och ledningen på samma sätt som VD och ägare för Think Pink nu får saken rättsligt prövad i en av de största miljörättegångarna i svensk rättshistoria. Rättegången mot de elva åtalade började i september 2024 och är planerad att pågå under 102 rättegångsdagar. 

Miljöbrott är att förorena mark, luft eller vatten eller på annat sätt påverka miljön så att det kan skada djur och växter eller människors hälsa. Polisen definierar miljöbrott som olaglig drift av en anläggning där en farlig verksamhet bedrivs eller där farliga ämnen eller preparat förvaras ; dödande, förstörelse, innehav eller handel med skyddade vilda djur- eller växtarter; produktion, import, export, marknadsföring eller användning av ozonnedbrytande ämnen 

I så pass långa mål är det inte ovanligt att rätten beslutar sig för att dubblera antalet domare för att undvika risken att behöva ta om hela eller delar av rättegången vid sjukdom eller avsägelse av andra skäl.

Vid batterifabriken i Skellefteå användes förra året 1200 ton av den giftiga kemikalien NMP, och vid flera tillfällen har lösningsmedlet läckt ut. Det producerades också 10 000 ton farligt avfall, visar miljörapporten från det nu konkursade Northvolt. Länsstyrelsen polisanmälde bolaget två gånger förra året företaget för misstänkt miljöbrott.

1-Metyl-2-pyrrolidon (NMP) är ett lösningsmedel som används inom industrin. Det är bland annat bedömt som fosterskadande och inom EU har man beslutat om begränsande regelverk för att skydda människor och natur som riskerar att komma i kontakt med ämnet. Northvolt har hanterat NMP på ett felaktigt sätt i flera fall visar anmälningarna.

Relaterat: Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall

Miljöbrott utreds av REMA-enheten vid åklagarmyndigheten. Den enhet som bland annat utredde Karl Hedin för misstänkt grovt jaktbrott. Sedan den nuvarande rikspolischefen Petra Lundhs tid som riksåklagare kom enheten att prioritera jaktbrott före andra miljöbrott. Kvaliteten på utredningarna av brott vid enheten kom dock att ifrågasättas av såväl tings- som hovrätt som menade att Hedin skulle friats även utan juridiskt ombud.

I fallet med Think Pink har åklagaren dock allokerat stora resurser då målets komplexitet är omfattande samt att det därmed inte kan uteslutas att målet kommer behöva prövas även av högre rätt. 

Det är därmed rimligt att åklagaren prövar ansvarsfrågan då Northvolts felaktigt hanterade riskavfall är lika stort eller större än de 10 000 ton som Think Pinks ledning nu står åtalade för. Och utgången av den rättsprocessen är sannolikt en, av flera, som Northvolts ledning bevakar.

Det vill säga, om förundersökning om Northvolts miljöbrott ens öppnas. Oavsett utgång kommer ändå Skellefteå kommun behöva täcka kostnaderna för sanering efter bolagets konkurs då skulderna vida ser ut att överstiga tillgångarna.

Relaterat: Northvolt – Nepotism, inkompetens och avsaknad av ägaransvar blev bolagets fall

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se