Svensk energiförsörjning inför ett ödesval

Artificial intelligence prompt completion by dalle on Wikipedia
  • Lördag 24 maj 2025 2025-05-24
E-post

Statligt ägda LKAB, med den förre finansministern Anders Borg (M) som ordförande rundar tidigare besked om att inte bidra till satsningarna på fossilfritt stål, en produkt som även tyska stålkoncernen Thyssen Krupp dömt ut som osäker och olönsam. Under 2026 startas testdrift i samarbete med Vargasbolaget Stegra vilket kommer ställa svensk energikapacitet inför ett ödesval. 

I samband med utnämningen till hedersdoktor under lördagseftermiddagen presenterade Nvidias VD Jensen Huang och Marcus Wallenberg, ordförande i SEB och försvarsmaterielkoncernen Saab samt vice ordförande i Investor en satsning på en svensk ”AI-fabrik”, som kommer bli användare av de senaste AI-chipen från Nvidia, som i alla fall några av Wallenbergsfärens företag kan använda i sin AI-utveckling.

– Det här handlar om att behålla konkurrenskraft. Exempelvis inom läkemedelsutveckling kommer AI vara ett otroligt viktigt verktyg. Vi ser det redan inom forskningen, nu hoppas vi på industriell tillämpning, förklarar Marcus Wallenberg.

Europa ligger efter USA och Kina i den globala utveckligen av AI, Artificiell Intelligens. Nvidias dominans inom avancerade AI-chip har placerat Huang i centrum för en laddad geopolitisk konflikt mellan supermakterna. 

Ett etablerat forsknings- och utvecklingsarbete mellan Investor och försvarsmaterielkoncernen Saab med Nvidia adresserar de behov som försvarsmakten signalerat och ligger inom Saabs strategiska utvecklingsområden.

Var ett utvecklingscentrum skall etableras är inte klart än menar Marcus Wallenberg i en intervju i Sveriges Radio men att det kommer kräva stabil tillgång till billig el är ett av skälen varför Sverige ses som en strategisk partner till Nvidia. Övriga Europa är under avelektrifiering vartefter Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien ersätter tidigare stabila kraftkällor med väderberoende vilket professor Christian Sandström belyser i Affärsvärlden.

Stora satsningar på kärnkraft säkrar utveckling

Motsvarande utveckling som sker i Europa, där Tech-bolagen söker sig till områden med stabil elproduktion sker i USA. I USA har Elon Musks företagskoncern med bolag som SpaceX, XAI och The Boring Company flyttat från Kalifornien, Colorado och Delaware till Texas. Även om Texas idag har i huvudsak vindkraft som energikälla så projekteras nu mellan 20 och 30 mikromodulära kärnkraftverk för att kunna möta tech-branschens behov av el för sin datakraft.

Även Kanada uppgraderar nu sitt energisystem med två SMR-reaktorer, Small Modular Reactor, för att säkra sin kraftförsörjning. De kanadensiska reaktorerna beräknas kunna tas i drift inom fem år. Driftstart för de amerikanska mikromodulära reaktorerna är okänt men det är ingen hemlighet att Elon Musk och den amerikanska försvarsmakten pressar på för att säkra ytterligare effekt.

I Sverige är det inte självklart att Svenska kraftnät, E.ON, Vattenfall med flera kommer klara av att möta Wallenbergssfärens och Nvidias behov. Behov som sammanfaller med inte bara Försvarsmaktens behov utan även övrig industri.

Statliga LKAB, med den tidigare finansministern Anders Borg (M) som ordförande lät nyligen förstå att man i samarbete med Vargasbolaget Stegra under 2026 starta produktionen av fossilfritt stål vid Stegras anläggning i Boden. Detta trots tidigare motsatt besked från Anders Borg som menade att det finns alltför stora osäkerheter kring framför allt energipriserna.

Det är inte fel att säga att LKAB rundar tidigare besked om att inte satsa på fossilfritt stål, en produkt som även tyska stålkoncernen Thyssen Krupp dömt ut som osäker och olönsam. Att reservera produktion, trots fyllda orderböcker, tyder på en omprioritering av kunder samt egna medel.

Vargas trumfar Wallenberg

Stegras, och investmentbolaget Vargas har dessutom fler fördelar gentemot Wallenbergsfären och den svenska försvarsmaterielindustrin. För även om Stegra helt saknar logistiklösningar för sin verksamhet, bland annat har Luleå lagt fryst planerna på att muddra Luleå hamn för att klara av den oceangående fart som skall säkra Stegras transportkapacitet av kostnadsskäl så arbetar både näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att säkra Vargas investering i Stegra.

Banden är nära. Bland annat kunde Stegras VD Henrik Henriksson, som kallat kritiker till projektet för ”folkhögskoleprofessorer” i TV-sända debatter ringa till Svantesson direkt och framföra sina klagomål på att ha nekats statsbidrag av Energimyndigheten på grund av att bolaget inte uppfyllde skall-kraven.

Reaktionen från samarbetspartiet Sverigedemokraterna blev skarp och där menade bland annat den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt att några fler statsbidrag var uteslutet. Att det hade partierna en skriftlig överenskommelse på.

Detta tillbakavisades av näringsministern i skarpa ordalag som under Vargasbolaget Northvolt visat ett stort engagemang i att öppna upp skattefinansierade EU-medel för att rädda bolaget. Vilket dock inte lyckades.

Och med Anders Borgs svängning, det vill säga LKAB, att trots motsatt besked tidigare, att LKAB går vidare med att stödja Stegras driftsättning så bör det vara uppenbart att det kommer saknas förutsättningar för en större svensk-amerikansk AI-satsning. Det saknas helt enkelt planerbar effekt till rimliga priser. Vargasgruppens inflytande över Svantesson och Busch är för starkt.

Vilket innebär att Nvidia kommer behöva söka en annan europeisk partner. En partner som till exempel tyska Rheinmetall, det finska DNV Cyber eller den norska Kongsbergsgruppen. Den svenska försvarsindustrin tappar därmed viktiga förutsättningar för att utveckla tekniska lösningar för framtidens europeiska försvarssystem.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se