Turkiet tar greppet om Sverige
Turkiets presiden Erdogan utsåg under förra veckan Ibrahim Kalin till chef för den turkiska underrättelsetjänsten. För Sverige är inte Kalin en okänd person på samma sätt som han är allt annat än obekant med Sverige och svenska förhållanden. Tvärtom stärker och prioriterar Erdogan nu sin kontroll över de turkiska nätverken i Europa i allmänhet och i Sverige i synnerhet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utsåg sin talesperson Ibrahim Kalin till chef för National Intelligence Agency (MIT) i förra veckan. Detta uppger Erdogans kommunikationskontor och som rapporterats av bland annat Reuters. Kalin efterträder Hakan Fidan, som varit Turkiets underrättelsechef sedan 2010, som vid regeringsbildingeen utsågs till utrikesminister.
Kalin har tillhört Erdogans inre krets under mer än ett decennium och har fungerat som talesperson för presidentskapet samt varit utrikespolitisk rådgivare för presidenten sedan 2014. Som rådgivare har Kalin varit centrala för att forma Turkiets utrikespolitiska agenda. En agenda och politik som syftar till att återskapa Turkiets ställning som regional stormakt med en inflytandesfär som sträcker sig från Libyen i väster till Yemen i öster samt även omfattar länder som Sudan och Somalia. I praktiken samma utsträckning som det osmanska imperiet vid dess höjdpunkt innan kollapsen.
Kalin har en Ph.D, eller en doktorsexamen från George Washington University om islamiska studier och var en av grundarna av AKP:s tankesmedja SETA, baserad i Ankara. Kalin var tidigare kolumnist för den ledande pro-AKP-tidningen Sabah.
Kalin är utöver detta fakultetsmedlem vid Prince Alwaleed Center for Muslim-Christian Understanding
vid Georgetown University.
Gammal bekant med starkt nätverk och goda kontakter
För svenskt vidkommande är Kalin inte ett nytt namn, lika lite som Sverige skulle vara obekant för honom. Som en av SETA:s grundare har många av hans policy-projekt vilat på svenska forskares insatser. Främst framtagandet av EIR, European Islamophobia Report samt som opinionsbildare genom bland annat Politics Today och Leopold Weiss institute.
Prenumerera på Ledarsidorna
Vill du ta del av hela artikeln? Där Ledarsidorna kan presentera det svenska nätverk av forskare och opinionsbildare som tankesmedjan SETA byggt upp de senaste tio åren. Där Sveriges mest välrenommerade universitet finns bland valet av kanaler att arbeta genom.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice.
Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.