Ungern håller Sverige gisslan

  • Tisdag 28 feb 2023 2023-02-28
E-post

Föga förvånande kliver Ungern fram som nu jämte Turkiet är det sista hindret för ett svenskt fullt Nato-medlemskap. Inte bara ger Ungern igen för vad de uppfattar som tidigare försyndelser av Sverige utan det finns annat i potten. Att tvinga fram en mer vänligt sinnad inställning till landet vilket är fullt möjligt. Med Sverigedemokraterna, Ungerns enda allierade i EU, i regeringsunderlaget kan en kursändring bli möjlig.

Besked om när Ungern skall ratificera den svenska medlemsansökan till Nato har svajat sedan en tid. Sveriges Natomedlemskap ska diskuteras i Ungerns parlament i veckan. Enligt den ungerska utrikesminister Peter Szijjarto finns det detaljer i relationen till Sverige som skaver, varför man nu valt att skicka en delegation.

– De senaste åren har det spridits lögner och påhittade nyheter om Ungern av regeringstjänstemän i Sverige, ganska regelbundet, säger Szijjarto till SVT Agenda.

Enligt Peter Szijjarto har svenska regeringstjänstemän gjort sig skyldiga till förolämpningar av ungerska parlamentsledamöter, något som Ungern nu vill ta upp i ett gemensamt samtal med Sverige. Sverige är ett spelkort i premiärminister Orbáns händer, säger en ledamot av Ungerns utrikesutskott till SvD.

Landet är, tillsammans med Turkiet, sist kvar att godkänna Sveriges samt Finlands medlemskap i Nato och i artikeln ställs frågan om de ungerska motiven till fördröjningen.

Till exempel hotar EU-kommissionen med att frysa utbetalningar på över 80 miljarder kronor eftersom Ungern inte lever upp till rättstatens principer. Kritiken mot Ungern handlar bland annat om korruption samt inskränkningar i domstolars och mediers oberoende. Men EU-minister Jessika Roswall (M) tror inte att det spelar någon roll.

– Nej. Det är olika processer. Så det tror jag inte att det gör, säger hon.

Ungerns premiärminister Viktor Orbáns talesperson, Zoltan Kovacs, har dock vittnat om ett annat synsätt i SvD-intervjun.

– I politik hänger allting ihop.

Lång historia av osämja

Men Sverige har haft en lång period med ansträngda relationer till Ungern eller mer precist i samband att regeringen Löfven tillträdde. Annika Strandhäll, S, positionerade sig tidigt som en av Viktor Orbans ihärdigaste kritiker. Strandhäll missade aldrig ett tillfälle att under sin tid som minister koppla ihop Ungern i allmänhet och Orban i synnerhet med 1930-talets europeiska nazism. Något som fick den svenske ambassadören i Budapest att besöka det ungerska utrikesdepartementet flera gånger.

Bland annat kritiserade Strandhäll den ungerska familjepolitiken i dessa termer.

Även om regeringen Kristersson inte kan läggas till last för de svensk-ungerska bilaterala relationerna som de utvecklats historiskt går det inte att komma ifrån just den historien. Och det kan inte uteslutas att Orban har ännu mer att ge eftersom Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i huvudsak delar den tidigare regeringens och både Europaparlamentets samt EU-kommissionens kritik mot Ungern. 

Sverigedemokraterna enda vänskapligt sinnade parti

Ungern har under det senaste decenniet om och om igen fått hård kritik från bland andra EU-länder, FN, Europarådet och organisationen OSSE som övervakar utvecklingen av demokrati.

Landet håller inte längre uppe rättsstatens principer och demokratiska värden och efterlever heller inte mänskliga rättigheter, enligt den rapport som EU-parlamente röstade om – och som nu uppmanar kommissionen att sätta in fler åtgärder mot utvecklingen. De enda två ledamöter som röstade mot rapporten var Sverigedemokraternas Charlie Weimers och den politiske vilden, tidigare SD-parlamentarikern Peter Lundgren.

Det enda vänskapligt sinnade parti som Ungern har i Sverige och i regeringsunderlaget är Sverigedemokraterna

Weimers och Lundgren ställde sig i stället bakom en alternativ rapport som lades fram av den högerextrema partigruppen Identitet och Demokrati, där bland annat ledamöter från franska Nationell Samling, tyska Alternativ för Tyskland och italienska Lega återfinns.

I den skrev gruppen bland annat att ”Ungern har fått lida av ogrundade och politiskt motiverade attacker av ingen annan anledning att de kraftfullt försvarar suveränitet och medlemsländernas självständighet”, det vill säga i huvudsak samma linje som Viktor Orban själv.

Hur detta kommer att påverka regeringen och Tidö-avtalet är osäkert men det kan inte hållas för uteslutet att SD kommer försöka tvinga regeringen att föra en mer Orban-tillvänd retorik och utrikespolitik för att tillfredställa partiets andra relationer. Som de i Europaparlamentet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se