Lars Vilks sista utställning med Rondellhunden Profeten M
För närvarande pågår en utställning med konstnären och professorn i konstvetenskap Lars Vilks på Blå Hallen i Höganäs. Men utställningen är inte komplett. Rondellhunden Profeten M saknas och Ledarsidorna kan idag återge vad som hände med de tavlor som ställdes ut vid den sista publika utställningen föreställande Rondellhunden. Efter terrorattentatet i Köpenhamn kom dessa verk aldrig visas igen publikt. Ett attentat där Vilks var en av terroristens måltavlor.
För närvarande pågår en utställning med konstnären och professorn i konstvetenskap Lars Vilks på Blå Hallen i Höganäs. Där visas ett brett urval av hans konstnärskap. Men det verk som han blev mest berömd för, och som var det som formade hans livsöde och ytterst förorsakade hans död, Rondellhunden Profeten M, saknades. Det gick inte att garantera säkerheten menade galleristerna.
– Vi vill visa Lars Vilks bredd som konstnär, och låta människor bilda sig en egen uppfattning av hans konstnärskap. Det är många delar som har varit relativt okända, och som är roliga att få lyfta fram, säger Xi Wallén Keller, utställningskurator på Blå Hallen till SVT.
Utöver de kända tre första skisserna av ”Rondellhunden Profeten M” och de följande målningarna färdigställde Vilks inledningsvis fem kända verk med rondellhunden inarbetad i klassiska verk som förlagor. Fyra av dessa var avsedda för utställningssyften och ställdes ut två gånger i Malmö, 2013 och 2014 samt i Stockholm vid ett tillfälle. Utställare var vid dessa tre tillfällen Malmögalleriet Rönnquist & Rönnquist.
Naturligtvis kom Lars Vilks senare att färdigställa fler tavlor med ”Rondellhunden Profeten M” i olika skepnader men de var antingen rena beställningsverk eller såldes direkt till den snäva krets av kunder som var lojal med honom under de år som följde efter den sista publika utställningen med verken.
Europaturné för det fria ordet
De fyra verken var framtagna i samarbete med Hans Erling Jensen för den planerade turné i Europa i samarbete med en rad olika organisationer som arbetar för yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Bland de organisationer som nämns i den plan som togs fram som samarbetspartners var International Civil Liberties Alliances, BPE – Bürgerbewegung Pax Europa, The International Free Press Society samt Trykkefrihedsselskabet i Danmark
Syftet med projektet var att stödja arbetet för yttrandefriheten och det fria ordet.
Ett av dessa motiv var Lars Vilks tolking av Caravaggios ”David och Goliat”, en av världens mest kända barockmålningar.
Satir i ett klassiskt verk
David med huvudet av Goliat är en målning av den italienska barockkonstnären Caravaggio, egentligen Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571- 1610). Verket är inrymt i Galleria Borghese, Rom. Målningen, som fanns i kardinal Scipione Borgheses samling 1650 har daterats 1605.
Svärdet i Davids hand bär en förkortad inskription H-AS OS – detta har tolkats som en förkortning av den latinska frasen humilitas occidit superbiam (“ödmjukhet dödar stolthet”).
Konstkritiker och konstvetare har genom århundraden analyserat verket. David är störd, “hans uttryck blandar sorg och medkänsla”. Carvaggios beslut att framställa honom som fundersam snarare än jublande skapar ett ovanligt psykologiskt band mellan honom och Goliat menar konstvetare.
Förlagan till Vilks tolkning, det vill säga Carvaggios original tillförs ytterligare ett lager av mening till ett redan komplext verk. I ortodox kristen ikonografi från perioden för förlagan representerar David och Goliat Kristus respektive Satan och det godas triumf över det onda även om Caravaggio inte har avbildat David som grym och likgiltig utan som djupt rörd av Goliats död.
Med all sin komplexitet i förlagan valde Vilks, vars professur var i just konstvetenskap, att göra sin tolkning av verket. Där han bytt ut Goliats huvud till ”Rondellhunden Profeten M”.
Terrordådet som stoppade allt
Verket med Carvaggios förlaga kom att ställas ut publikt sista gången i Köpenhamn i samarbete med Kommittén för Lars Vilks samt Trykkefrihedsselskabet i Danmark den 14 februari 2015. Ett terrordåd riktades mot lokalen med förmodat syfte att mörda Lars Vilks. Vilks överlevde men dådet kom att skörda en civilpersons, filmskaparen Finn Nørgaard. Tre poliser skadades. Terroristen sköts till döds morgonen efter.
Sedan dess har de fyra verken varit undangömda och finns idag utspridda hos olika privata samlare. Till de planerade utställningarna inför europaturnén trycktes även signerade grafiska blad upp i en begränsad upplaga.
Såvitt känt finns det idag endast två sammanhållna serier av de grafiska signerade bladen med samtliga fyra motiv kvar intakta. Även dessa är i privat ägo.
Efter attentatet kom Vilks att behöva flytta från sin bostad till Polisens skyddade boenden. Hans liv kom att begränsas kraftigt av polisen i Malmö då han endast medgavs någon timmes “rastning” (som han själv kom att uttrycka det) per dag om han inte var på annan ort. Det vill säga, ungefär samma villkor som intagna på fängelser har.
Vilks kom att behöva avtjäna de terroristers straff, på livstid, som hotade honom till livet. Terroristerna och de svenskar som framförde dödshot kunde å sin sida fortsätta leva i full frihet. Vilket många av dom gör än idag.
Det här är en svensk rondellhund
Hösten innan Lars Vilks tragiska dödsfall hjälpte han mig att ta fram en egen variant, min tolkning på en rondellhund.
Det här är en svensk rondellhund. Inte Lars Vilks rondellhund, inte heller Aron Flams tiger. Utan bägge. Och min egen. Alltid i opposition.
Med allt som ligger i den dramatik som präglat både hunden och tigern. Vilks bidrag till processen mot Flam är inte berättad än, men den kommer bli det. Den resa som vi gjorde tillsammans och som resulterade i just “Det här är en svensk rondellhund”.
Motivet togs fram i dialog med Vilks och Aron Flam efter att Flam friats i Svea Hovrätt från varumärkesintrång med sin “Det här är en svensk tiger”.
Det finns fortfarande ett litet restlager om kanske 50 muggar kvar av de 200 muggar jag lät ta fram och drygt 100 T-shirts i storlekarna M-2XL av de jag tryckte upp. Jag hann inte trycka upp fler innan den tragiska söndagen den 3 oktober. Livet blev så trist och konstigt.
Och jag tänker inte trycka upp fler då den viktigaste av inspiratörerna till mitt ena projekt inte finns med oss längre. Det andra projektet jag hade med Lars, som vi pratade om så sent som helgen innan han dog har jag ännu inte lagt ner utan kommer återkomma om det under hösten.
Muggarna säljes för 295 SEK st ex porto, T-shirtsen för 150 kronor styck. Portot brukar landa på 50-100 kronor per försändelse, dvs köper du fyra muggar och några T-shirts går de i samma paket.
För beställning, så länge lagret nu räcker, maila på [email protected].