Så byggde al Jazeera attackerna mot Sverige med turkisk hjälp
Vare sig Myndigheten för Psykologiskt Försvar eller andra myndigheter med underrättelsefunktion utesluter att fler aktörer har samarbetat med al Jazeera i desinformationskampanjen som nu riktas mot Europa och Sverige. Tecken tyder på Turkiet vilket inte bör förvåna någon. Turkiet har tidigare riktat attacker mot svenska forskare och enskilda samt spridit desinformation genom AKP:s tankesmedja SETA i samarbete med al Jazeera.
Dokumentärserien på Al Jazeera, som jämförts med LVU-kampanjen, är skapad av ett turkiskt produktionsbolag. Men enligt uppgifter till SvD har man inom den svenska regeringen lyft frågan om ytterligare någon aktör kan stå bakom.
Myndigheten för Psykologiskt Försvar, MPF, arbetar med att undersöka om någon mer aktör är inblandad, utöver Al Jazeera och det turkiska produktionsbolaget. Men det är dock ingenting MPF:s stabschef kan uttala sig om. Inte heller Säkerhetspolisen, Säpo, besvarar några frågor.
Men skulle det vara ett turkiskt produktionsbolag involverat bör det hållas för sannolikt att det finns en koppling direkt till den turkiska underrättelsetjänsten. Sedan flera år samarbetar den turkiska AKP-kontrollerade tankesmedjan SETA med al Jazeera.
Tankesmedjan SETA är idag en inkorporerad del av den turkiska underrättelsetjänsten och har som desinformatör arbetat via två varumärken; Politics Today och Leopold Weiss Institute. Även om SETA officiellt inte vill kännas vid dessa direkta kopplingar så registrerades Politics Today domännamn av SETA samtidigt som Leopold Weiss Institute i olika sammanhang av en slump uppgivit SETA:s huvudkontor som sitt säte.
Relaterat: Turkisk trollfabrik upphöjs till forskningsinstitut inom underrättelsetjänsten
Leopold Weiss Institute ger årligen ut EIR, European Islamophobia Report där flera svenska forskare bidragit till innehållet. Bland annat professor Mattias Gardell vid Uppsala Universitet samt professor Masoud Kamalivid Mittuniversitetet. Även andra svenska forskare har kommit att bidra till EIR men de är inte lika högt meriterade.
Gardells bidrag presenterades som honom och inte minst som innehavare av Nathan Söderblomprofessuren vid Teologiska institutionen vid Uppsala Universitet. Inte sällan har EIR kunnat behäftas med rena sakfel och det kan inte uteslutas att dessa är en medveten del av desinformationskampanjer av olika slag.
Relaterat: Direkta sakfel även i årets rapport om europeisk islamofobi
Uppsala Universitet nekar till att ha känt till Gardells arbete åt tankesmedjan trots att han använt sig av universitetet varumärke i presentationen av EIR:s rapport.
Samarbetet med Politics Today är av en annan karaktär. Politics Today är en politisk nättidning med olika skribenter, bland annat forskaren Andreas Krieg som är verksam vid Kings College i London, Storbritannien samt Georgetown Universitys Bridge-projekt.
Krieg lät i en artikel på Politics Today och som även publicerades på al Jazeera Arabic framställa den svenske forskaren vid Försvarshögskolan Magnus Ranstorp i klandervärd dager med icke styrkta påstående om kopplingar till främmande makts regimer. Efter att Ranstorp uppmärksammat Kings College på det inträffade som beordrade Krieg att avpublicera artikeln. Politics Today tog ner artikeln men inte al Jazeera. Till sin hjälp för att skriva artikeln hade Krieg flera av de lägre meriterade, odisputerade svenska forskarna som bidrar löpande till SETA:s EIR:s rapporter.
SETA kontrollerar även flödet till flera turkiska tv-kanaler som spridit desinformation om den svenska socialtänsten. TV-kanaler som den engelskspråkiga TRT World som bland annat Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel framträtt i.
Relaterat: Så försökte al Jazeera kapa svensk media
Al Jazeeras kanalstrategi kompletteras därmed med SETA:s. De är identiska så tillvida att de adresserar olika segment och målgrupper samt sänds eller publiceras på flera olika språk. Det enda som egentligen skiljer dessa åt är att där al Jazeera gör det i praktiken öppet så har den turkiska underrättelsetjänsten gjort vad man förmår för att sopa igen spåren bakom sig.
Av lätt insedda skäl.