Det kan Socialdemokraterna lära av Kamala Harris
Demokraternas valanalys börjar nu utkristalliseras. Fram tonar bilden av ett splittrat parti som gick till val med kandidater som valarbetarna fann det svårt att mobilisera stöd för. För svenska socialdemokrater finns det goda skäl att dra lärdomar av den amerikanska valanalysen. Parallellerna är uppenbara och Socialdemokraterna sitter inte så tryggt i sadeln som partiledningen kan tro. Tvärtom är flera av dagens utpekade ministerämnen djupt impopulära i stora delar av det politiska mittfältet.
I presidentvalet i november tog Republikanernas kandidat Donald Trump hem 312 elektorer, mot Kamala Harris 226. Trump vann även ”the popular vote” – det vill säga antalet personer som röstat på en kandidat.
Vid valet 2020 fick Demokraternas dåvarande kandidat Joe Biden drygt 81 miljoner röster, enligt CNN. Fyra år senare var siffran för Kamala Harris strax över 75 miljoner.
Demokraterna tappade i årets presidentval stöd inom i praktiken samtliga väljargrupper, skriver Politico i en artikel som återges av SvD.
Kritiken inom partiet mot hur presidentvalet hanterades är hård. Såväl Joe Biden som Kamala Harris träffas av kritik. Biden kritiseras för att ha dragit tillbaka sin kandidatur för sent, medan Harris anklagats för att vara ”oärlig”. I eftervalsanalysen beskriver deltagare i utvärderingen Demokraterna som ett elitistiskt, svagt och splittrat parti. En bild som fått stöd och grogrund för hur Donald Trump identifierat ”eliten” i Washington.
Parallellerna med det svenska politiska ”klägget”, en från början av socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt använd term som fångats upp av Sverigedemokraterna är tydliga.
En man som 2020 röstade på Joe Biden, men 2024 lade sin röst på Republikanernas Donald Trump, säger att: ”Vad den demokratiska eliten och dess politiker tror på är ofta väldigt annorlunda från den gemene demokratiske väljaren.”
Denna bild av Demokraterna har stöd även i kretsarna kring Tim Waltz, Harris vicepresidentkandidat. En nära medarbetare till Waltz antydde redan den första veckan efter valet att partiet skulle komma att landa i denna analys och att det idag i praktiken var ledarlöst.
Men ännu viktigare var att duon Biden / Harris impopularitet i partiet spädde på det som republikanerna kom att utnyttja till fullo. Att demobilisera de demokratiska väljarna. Den stabsmedlem som Ledarsidorna var i kontakt med menade att denne nu skulle försöka förstå var sju miljoner väljare hade tagit vägen på valdagen. De sju miljoner som innebar att Donald Trump med bred marginal valdes till USA:s 47:e president.
Stabsmedlemmen som Ledarsidorna varit i kontakt med menade även att Demokraterna utsatts för utländsk, främst rysk, valpåverkan samt FBI för närvarande påbörjat utredningar om detta. Vilken relevans, och i hur stor utsträckning som desinformationskampanjerna haft effekt är svårt att värdera då Demokraterna själva tycks ha gjort sitt bästa för att lägga grunden för en generellt dålig partistämning och låg mobiliseringsgrad.
I en svensk kontext kan stora delar av Demokraternas valanalys användas av Socialdemokraterna. För även om Magdalena Andersson i flera undersökningar tappar i popularitet är hon den partiledare som åtnjuter högst förtroende. Men entusiasmen för hennes olika ministerkandidater allt ifrån sval till direkt avvisande.
Morgan Johansson, idag kandidat till utrikesministerposten, förknippas med S misslyckande på migrations- och rättsområdet, något han delar med bland annat Anders Ygeman som är starkt kopplad till turerna kring Transportstyrelsen då stora delar av sekretessbelagd information kom att röjas och göras tillgänglig för främmande makt. Ardalan Shekarabi kommer få svårt för breda väljargrupper att sluta upp bakom med hans varma och hjärtliga relation med Irans regering.
Mikael Dambergs prestation som näringsminister är inte helt klarlagd ännu men bilden av honom kommer att påverkas ju mer information om Northvolt, det största haveriet i svensk industrihistoria sedan varvskrisen, som uppdagas. Damberg hade ett personligt engagemang i bolagets olika etableringar och uppträdde på gemensamma pressträffar tillsammans med Peter Carlsson, Northvolts grundare och tidigare VD.
Socialdemokraterna har allt att lära och reflektera över med Demokraternas valanalys när mindre än två år är kvar till det svenska riksdagsvalet. Där inte bara Magdalena Anderssons förtroende kommer prövas utan även de som hon valt till sina ministerkandidater till olika poster.