Finansiella systemet står inför en omdefiniering
Inför den ny- och omvalde amerikanske presidenten Donald Trumps installation den 20:e januari ligger allt fokus på hur hans mandatperiod kommer påverka tullar och andra handelshinder.
Det finns inga detaljer om hur dessa utformas men i en parallell process finns det starka indikationer att hans första dag i Vita huset kommer sätta andra spår. Beslut är förberedda att implementeras som “Executive orders” som kommer påverka de finansiella systemen i en omfattning som ej går att överblicka.
Dagens Nyheter har genomfört en kartläggning av partiledarnas inställning och uppfattning inför måndagens byte av amerikansk president. Minst bekymrad av partiledarna inför den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trumps tillträde är SD:s Jimmie Åkesson.
– Jag är inte speciellt orolig. Tiden får utvisa om alla de farhågor som andra gett uttryck för besannas. Han har redan varit president en gång och världen gick inte under då. Jag tror inte att den gör det nu heller.
Övriga partiledare, oavsett block, pekar på de handelshinder som Donald Trump utlovat att införa. Hur det kommer påverka världshandeln. Även om Jimmie Åkesson är den minst bekymrade så har Trump en för politiker stor leveranssäkerhet på just handelshinder. De handelshinder som han införde 2018 mot svenskt stål slog hårt på den svenska exportindustrin och togs sedan aldrig bort av Trumps efterträdare Joe Biden (D).
Ingen behöver längre tveka om att Donald Trump kommer sätta ”America First” och inte EU eller Sverige först i alla sina beslut. Oavsett vad det kommer få för följdverkningar. Han är vald av det amerikanska folket och har tydligt markerat att det är USA:s intressen som är överordnat allt annat. En annan erfarenhet som är tydlig från hans förra mandatperiod är att han sneglar på Wall Street. Är den amerikanska börsen nöjd, så är hans maktposition ohotad.
En tredje erfarenhet, som ofta glöms bort, är Trumps talang att leda bort media och politiska motståndare i en riktning genom olika utspel för att sedan driva igenom andra frågor utan egentligt motstånd. Trump är affärsman och förhandlare, inte en klassisk politiker.
Att det blir en annorlunda start för den tillträdande administrationen står dock klart. Trump går till skillnad från hans företrädare in i Vita Huset med en god uppfattning om hur presidentmakten fungerar och vilka konstitutionella möjligheter han har från hans första dag i ämbetet. Rättare sagt första minut.
Donald Trump informerade den republikanska gruppen i senaten under förra veckan att han har förberett c.a 100 ”Executive orders”, EO, som spänner över en rad olika politikområden för att signera dessa hans första arbetsdag i Ovala rummet. Vissa berör inte Sverige eller Europa i någon större mån medan andra kommer få långt gående och delvis okända effekter på områden som ej går att överblicka idag.
Vilka EO som slutligen signeras den 20:e januari 2025 för att träda i kraft kommer världen veta först vid solnedgången. Men att minst en av dessa kommer få globala och permanenta effekter på världshandeln blir mer och mer klart efter en middag i förra veckan på Trumps sommarresidens Mar-a-Lago i Florida, USA.
Omdefiniering av det finansiella systemet
Den 10 januari åt den tillträdande presidenten middag med företaget Ripples VD Brad Garlinghouse samt chefjurist Stuart Alderoty. Företaget Ripple är okänt för den absoluta merparten av svenska och europeiska väljare men för vissa är deras produkt, kryptovalutan XRP, någorlunda känd. XRP är idag den tredje största kryptovalutan efter Bitcoin och Etherum.
Great dinner last night with @realDonaldTrump & @s_alderoty.
Strong start to 2025! pic.twitter.com/UjM6lahUG4
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) January 8, 2025
Företaget Ripples kryptovaluta har godkänts som transaktionsvaluta av Japans och Indiens centralbanker men inte USA:s.
USA:s finansinspektions , Securities and Exchange Comission SEC, avgående chef Gary Gensler har under Biden-administrationen inlett en rättslig process mot företaget för att hindra det från att bli en transaktionsvaluta. Gensler är en svuren motståndare till kryptovalutornas allt större inflytande över världsekonomin. Trump meddelade tidigt efter sin valseger att Gensler skulle avskedas samma dag han tillträdde vilket innebar att Gensler sade upp sig och gör sin sista arbetsdag den 20:e januari, samma dag Trump svärs in.
För närvarande pågår dock rättsprocessen mellan SEC och Ripple. En process som inneburit flera bakslag för Gensler som av domstolsförhandlingarna tidigare i veckan uppmanades att börja svara mer precist på domarens frågor och inte återupprepa argument som domaren tidigare underkänt. Och att Ripple är positiva efter gårdagens förhandlingar samt inte minst efter den republikanska valsegern i november i fjol råder det ingen tvekan om.
Redan vid middagen på Mar-a-Lago gavs tydliga indikationer på att kongressen, den kryptovänligaste någonsin, och den tillträdande presidenten kommer att genomföra omfattande reformer tidigt i mandatperioden för att underlätta för kryptovalutors etablering. Det går inte att utesluta, med de uttalanden som Ripples chefjurist gjort, att den 20 januari kommer innebära att Genslers motstånd nu är över och alla rättsprocesser som kan hindra Ripple och andra valutors etablering i det finansiella systemet undanröjs.
Att kryptovalutor i det finansiella systemet kommer påverka världshandeln är oomtvistat. Och hur stora förändringarna blir kan sannolikt ingen idag överblicka. Efter att Indiens centralbank godkänt XRP som bas för den digitala rupien har gjort att övriga BRICS-stater nu överväger att gå samma väg. Över 80 procent av de japanska bankerna kommer gå, eller har redan, gått över till XRP för sina transaktioner. En av världens största banker, HSBC, med säte i London har följt i spåren och inkorporerar idag Ripples tjänster i sin verksamhet.
Som transaktionsvaluta klarar Ripple av att göra på mellan tre och fem sekunder det som tar SWIFT- och banksystemet upp till tre bankdagar att reda ut. Överföring mellan konton i olika valutor och olika länder. Snabbheten, och den säkerhet som redan från början finns inbyggd i just Ripple/XRP kommer sätta många processer och finansiella institutioner inför en ny verklighet.
Det bör göras som sannolikt att minst ett av de 100 exekutiva beslut som Donald Trump kommer fatta den 20 januari på eftermiddagen kommer beröra kryptovalutor. Ett beslut som kommer få oanade följdverkningar på de globala finans- och kapitalmarknaderna och inte minst påverka transaktionssystemen.
För såväl Ripples VD samt chefsjurist som Donald Trump har varit tydliga med sina ambitioner:
De skall omdefiniera de finansiella systemen.