Så fortsätter Northvolts dödskamp
Samtidigt som Dagens Industri, en av bolaget Northvolts ägares viktigaste allierade försöker förminska allvaret i den uppkomna situationen och de tidiga varningssignaler som kom pågår bolagets dödskamp i en domstol i Texas. En process som allt fler börjar ifrågasätta, bland annat Wall Street Journal och ledande amerikanska jurister och ekonomer är öppet kritiska till bolagets lednings agerande.
Dagens Industri, en av investmentföretagets Vargas viktigaste strategiska partner, söker i en ledartext signerad Frida Wallnor att förminska den skada som företaget Northvolt åsamkat det svenska företags- och investeringsklimatet. Wallnor menar att det är lätt att vara efterklok när haveriet i Northvolt blir uppenbart för varje normalbegåvad svensk.
Wallnor väljer att inte nämna den tidigare finansministern Per Bolund, (MP), i en intervju framförda hot mot AP-fonderna med att byta ut styrelserna om de inte investerade svenska pensionsmedel i den gröna omställningen. Oavsett risk.
Wallnor förminskar genom härskarteknik de som var tidigast ut att varna för att något inte stod rätt till i satsningen. En satsning som liknar mer och mer ett Ponzi-spel men som definitivt uppvisar likheter med det amerikanska Theranos. Visselblåsare såsom professor Magnus Henrekson och professor Christian Sandström nämns inte med ett ord. Visselblåsare som fått rätt på varje enskild punkt.
Att Dagens Industri valt att positionera sig nära Vargas och deras intressebolag är annars väl känt. Den tidigare ledarredaktören, PM Nilssons engagemang i den gröna omställningen är väl känt. Nilsson är idag VD för den borgerliga tankesmedjan Timbro. Timbro finansieras av Svenskt näringslivs stiftelse Fritt näringsliv där Anders Kempe är ordförande. Vid sidan av sitt ordförandeskap driver Kempe konsultföretaget Bellbird samt har ägarintressen i Vargas-bolagen. Bland annat i Stegra, det företag i Boden som skall leverera fossilfritt stål till bland annat bilindustrin.
Relaterat: Northvolt – Sveriges Theranos?
Bellbird var fram tills nyligen Northvolts medierådgivare och har genom åren kunnat fakturera bolaget omfattande belopp för sina tjänster.
Bolagsutvecklingen i Stegra följer i stort utvecklingen i Northvolt med lånade pengar, försenade ordrar samt inte minst urlakade löften. Fossilfritt stål är inte längre fossilfritt utan har degraderats till fossilfattigt. Bolaget skulle börjat leverera stålet under 2025 enligt ursprungsplanerna men produktionsstarten har skjutits in i 2026.
Även om Stegra inte lyckats dränera pensionsfonder har bolaget kunnat få annan offentlig, om än indirekt, finansiering via Bodens kommun som tagit på sig ansvaret för stora delar av infrastruktursatsningarna. Bland annat delfinansieringen av den järnväg som måste byggas för att säkerställa transporterna till och från stålverket.
Northvolts dödskamp
Bolaget Stegra följer, vilket är fullt naturligt, Northvolts utveckling eller dödskamp. Signalerna som nu läckt ut från bolagets rekonstruktionsförsök i Dallas bör vara oroväckande för förutsättningarna för att kunna resa kapital.
Uppgifter till Wall Street Journal pekar på att Northvolts kapitalbehov för två års drift är 1,2 miljarder USD, eller 13,5 miljarder svenska kronor. Vilket är inom det spann som den tidigare VD:n Peter Carlsson angivit. Carlsson avgick som VD i samband med att ansökan om rekonstruktion ingavs till domstolen i Texas men kvarstår i bolagets styrelse samt fungerar som rådgivare till sin efterträdare. Även Carl Erik Lagercrantz kvarstår i Northvolts styrelse, det vill säga båda de personer som ansvarat för dagens situation är kvar i ledningen.
Wall Street Journal har tidigare uppmärksammat Northvolts svaga koppling med Texas och pekat på den glipa i lagstiftningen som bolaget utnyttjat för att kunna åtnjuta amerikanskt konkursskydd.
Av den information som läckt ut framgår att Northvolt söker såväl kapital och investerare som strategiska industriella partners. En mix för att säkra bolagets framtid. Som industriella partners pekas bland annat branschledande CATL ut även om inga uppgifter kan bekräftas om dessa förhandlingar.
Klart står att bolagsledningen inte har som ambition att försöka betala av något av det skuldberg som bolaget byggt upp. Bolaget har skulder på mer än 60 miljarder kronor. En blandning av lån och regelrätta leverantörsfordringar som bolagsledningen hoppas få avskrivna i sin helhet eller omvandlade till aktier.
Relaterat: Northvolt spelar bluffpoker
Men tiden rinner ut. Någon gång i februari bedöms kassan till slut vara tömd av bland annat det team av prioriterade fordringsägare som bolagets advokater utgör. Bolagets juridiska ombud, Kirkland & Ellis, har hotat de som fått betalt för sina varor och tjänster tidigare via utmätning av Kronofogdemyndigheten med stämning om de inte återför medel till bolaget. Ett hot som inte har stöd i svensk lagstiftning.
Relaterat: Northvolts ombud har eget intresse av att hota fordringsägare
Bolagets agerande har fått ledande experter på svensk och amerikansk insolvensrätt att reagera kraftigt. Bland annat den ansedda professorn vid Harvard University, Lynn LoPucki, har reagerat kraftigt på bolagsledningens agerande. Att de vill skapa jurisdiktion ur ingenting vilket EFN var först att rapportera om.