Northvolt – Gåvan som aldrig slutar kosta skattebetalarna pengar

Under gårdagen redovisade Skatteverket hur mycket av den statliga lönegarantin som betalats ut i Northvolts konkurs. En garanti som maximalt kan uppgå till totalt en miljard kronor om samtliga anställda kommer omfattas. Till den miljarder skall läggas andra uppkomna kostnader som till exempel saneringskostnaderna av de 10 000 ton miljöfarligt avfall som styrelse och ägare rullat över på skattebetalarna.
För Sveriges näringslivs skull menade främst Dagens Industri att skulle Vargas-bolaget Northvolt gå i konkurs vore det ett hårt slag inte bara mot Skellefteå utan mot hela den gröna industriboomen batteribolaget haft ledartröjan.
Det skulle elda på, menade Frida Wallnor och ledarskribent, den felaktiga bilden av att en ”grön bubbla” som höll på att spricka.
Nationalekonomen professor Magnus Henrekson framförde tidigt att Northvolt vid en konkurs kommer att framstå som ”en av de största skandalerna i svensk industrihistoria”. Som grund pekade han bland annat att bolaget tagit emot statliga och kommunala pengar och sedan ”saknat kompetens att bygga en fabrik och få den att fungera”.
Dagens Industri hävdade att det var ett mer än magstarkt uttalande och ställde sig frågan om vad skandalen består utav.
Wallnor menar att bolagets grundare och ledning inte har något att skämmas för. Tvärtom borde personer som Peter Carlsson hyllas för sitt mod. Detsamma gäller de svenska riskkapitalister, som Harald Mix, som vågat satsa på ett djärvt upplägg utan några garantier på avkastning.
Inledningsvis satsade Peter Carlsson och Carl-Erik Lagercrantz investmentbolag Vargas enligt uppgift 107 miljoner kronor i projektet.
Lönegarantin spär på med ytterligare en miljard i skulder
Under gårdagen meddelade konkursförvaltaren att en knapp handfull intressenter nu kommit så långt i processen att förvärva hela, men mer sannolikt resterna av bolaget. Processen beräknas pågå i ett par månader och konkursförvaltaren menar till Dagens Industri och SR/Ekot att då tar han nästa beslut om produktionen skall fortsatt hållas vid liv.
Utförsäljningen av lösöret från bolaget har börjat på PS Auktioner där priserna kommer landa långt ifrån inköpspriset. Om bud läggs över huvud taget på enskilda poster kan konkursboet maximalt räkna med att få in 30 procent av nyanskaffningsvärdet. Vissa varor, som kompressorer och transformatorer, är så pass svåra att sälja att konkursförvaltaren sannolikt bör räkna med att endast skrotvärdet återstår.
Relaterat: Northvolt – Nepotism, inkompetens och avsaknad av ägaransvar blev bolagets fall
Tiden konkursförvaltaren har på sig att hitta en lösning är begränsad då den statliga lönegarantin är maximerad till fyra prisbasbelopp per anställd, eller drygt 230 000 kronor. För närvarande blöder konkursboet pengar med utbetalningar om mellan 110 och 120 miljoner kronor i månaden.

Om samtliga 4 500 anställda i Sverige kommer omfattas av lönegarantin kommer med andra ord ytterligare c.a en miljard kunna läggas till de skulder och åtaganden som bolagsledningens och styrelsens agerande gav upphov till. Hade bolagsledningen i november 2024, när beslut om en amerikansk företagsrekonstruktion inleddes som saknade stöd i svensk lag, hade bolaget kunnat avvecklas under mer kontrollerade former.
Skatteverket kommer återkomma under nästa vecka med en ny uppdaterad redovisning efter april månads utbetalningar.
Utöver lönekostnaderna tillkommer kostnaderna för att hantera de 10 000 ton miljöfarligt avfall som identifierades under fjolåret. Då konkursboet även saknar medel för detta kommer den kostnaden och det ansvaret rullas över på kommunernas skattebetalare.
Relaterat: Skellefteå kommun riskerar att få stå för saneringskostnaderna efter Northvolt
Konkursförvaltaren räknar med att först under hösten kunna ha slutfört sitt arbete till den punkt att beslut om försök till återvinning kan fattas. Det vill säga återbetalningskrav till konkursboet från de som konkursförvaltaren anser ha gynnats otillbörligt på något sätt.
Ett eventuellt krav på återvinning av de knappt 200 miljoner kronor som Peter Carlsson tjänade på tre aktieförsäljningar innan konkursen kan dock med stor sannolikhet inte komma ifråga då detta är en transaktion som inte påverkade bolagets ekonomi utan är en direkt transaktion mellan köpare och säljare av enskilda aktieposter.
En sådan talan måste föras enskilt på initiativ av köparen.
Relaterat: Arvet efter Northvolt: 10 000 ton miljöfarligt avfall