McKinsey och den havererade sydafrikanska energimarknaden

Rådgivningsföretaget McKinsey & Company, aktuella i och med Northvolts konkurs samt inte minst att de suttit på fler sidor förhandlingsbordet i flera uppmärksammade affärer tillfogade den sydafrikanska energimarknaden stor skada när de 2015 ingick flera avtal med bland annat Afrikas största elleverantör. Elmarknaden har sedan dess havererat och bolaget har tvingats betala tillbaka ej oansenliga belopp samtidigt som flertalet rättsprocesser inte är slutförda ännu.
McKinsey & Company, den internationella managementkonsultfirman som i Sverige är aktuell i och med batteriföretaget Northvolts konkurs och rådgivare till ägarbolaget Vargas, systerföretaget Stegra samt inte minst regeringen har en lång tradition och historia av att agera på fler sidor förhandlingsbordet för att uppnå sina framgångar.
I flera fall har bolaget varit tvungna att betala sig ur risken att bli stämda som i till exempel fallet med Purdue Pharma och den amerikanska opioid-skandalen där idag 100 000-tals amerikanska medborgare avlidit i överdoser eller annat missbruk direkt relaterat till läkemedlet.
McKinsey har på senare år varit tongivande i den gröna omställningen och har haft en central roll i den sydafrikanska korruptionshärva kring Sydafrikas statliga energibolag Eskom.
Skandalen är en del av det som i Sydafrika kallas “state capture” eller s.k “State Capture” där affärsintressen, särskilt Gupta-familjen, anklagades för att ha utövat otillbörligt inflytande över president Jacob Zumas administration för att säkra lukrativa kontrakt och plundra statliga resurser.
Familjen Gupta är en förmögen och inflytelserik affärsfamilj från Indien, med nära band till ANC, den tidigare sydafrikanska presidenten Jacob Zuma och hans administration.
Familjens affärsimperium i Sydafrika omfattade en mängd olika branscher, inklusive gruvdrift, media och teknologi. Familjenamnet har blivit synonymt med korruption i Sydafrika såväl som otillbörligt inflytande skapande av “stat i staten”.
McKinsey får Sydafrikas energisektor att haverera
McKinsey erhöll stora konsultkontrakt med Eskom och Transnet, bland annat ett kontrakt värt upp till 700 miljoner USD för att hjälpa till med en “turnaround” av Eskom. Eskom är att likna vid svenska Vattenfall och är den största elproducenten i Sydafrika. Detta kontrakt, som ingicks 2015, befanns senare vara olagligt enligt sydafrikansk lag på grund av oegentligheter i upphandlingsprocessen.
Relaterat: USA varnar Sydafrikas allierade
McKinsey samarbetade med Trillian, ett lokalt konsultföretag som vid tidpunkten kontrollerades av Salim Essa, en affärspartner till Gupta-bröderna, som i sin tur hade nära band till Jacob Zuma och hans son Duduzane Zuma.
McKinsey anklagades för att medvetet ha låtit medel från Eskom omdirigeras till Trillian som ett sätt att säkra kontraktet, trots att Trillian hade begränsad erfarenhet och kopplingar till Gupta-familjen. Detta ledde till att McKinsey ignorerade varningar från seniora medarbetare i Sydafrika om att inte samarbeta med Trillian.
Sydafrikas nationella åklagarmyndighet (NPA) väckte 2022 åtal mot McKinsey och en av dess tidigare konsulter för korruption, bedrägeri och penningtvätt kopplat till Transnet-kontraktet, där McKinsey övervakade en stor upphandling av lokomotiv 2012. Rättegången är pågående.
Som en följd av skandalen gick McKinsey med på att inledningsvis betala tillbaka cirka 1 miljard rand (cirka 67,3 miljoner USD) till den sydafrikanska regeringen för problem relaterade till arbetet med Eskom och ett företag kopplat till Gupta-familjen. Sydafrikanska myndigheter kräver dock att McKinsey och Trillian återbetalar ytterligare1,6 miljarder rand (cirka 130 miljoner USD) som de tjänat på Eskom-kontraktet.
Relaterat: Korruption – Hotet från insidan
Skandalen undersöktes av Zondo-kommissionen (2018–2021), som granskade anklagelser om “state capture” under Zumas tid vid makten. Kommissionen belyste McKinseys etiska brister och deras roll i att underlätta korruption genom samarbetet med Gupta-länkade företag. McKinseys rykte skadades avsevärt i Sydafrika, och flera stora kunder, som Standard Bank, avslutade sina relationer med firman efter avslöjandena.
Det finns substans i att McKinseys engagemang under Zuma-administrationen förvärrade problemen i Sydafrikas energisektor genom deras kopplingar till korruptionsnätverk och ineffektiva strategier. McKinseys inblandning i Eskom var en del av en större korruptionsskandal under Zuma-administrationen, och deras arbete bidrog inte till att lösa de underliggande problemen i energisektorn.
Tvärtom förstärkte McKinseys samarbete med Gupta-kopplade aktörer misstankarna om korruption och försvagade Eskoms finansiella ställning och därmed förutsättningarna för att fylla behoven av en bredare upprustning av Sydafrikas energisystem och energisäkerhet.
Relaterat: Afrika – Korruptionens svarta hjärta
Väl känd korruptionskultur
Även det svenska biståndet till länder i regionen som initierades av främst Carin Jämtin (S) under hennes tid som biståndsminister har kantats av korruption när det kom i kontakt med Jacob Zuma.
Carin Jämtin kom 2005 överens direkt med Jacob Zuma om att Sverige skulle bidra till ett demokratiprojekt i Kongo Kinshasa. Sverige kom att betala ut 20 MSEK som aldrig redovisades i efterhand. Trots att den under Jämtin ansvarige tjänstemannen Helena Rietz utnämndes till ambassadör med huvuduppgift att slutredovisa projektet avbröts hennes stationering redan efter ett år.
Rietz gick sedan vidare till ambassaden i Amman. Efter att hon lämnat den senare posten som sändebud till den svenska beskickningen i Jordanien kunde Riksrevisionen vid en revision avslöja omfattande handel med svenska uppehållstillstånd vid ambassaden.
Biståndet som betalades ut genom Jämtins initiativ 2005/2006 till Jacob Zumas organisationer är fortfarande oredovisat och därmed sekretessmarkerat som ”arbetsmaterial”.
Det finns dock inga idag kända direkta relationer mellan McKinsey och det socialdemokratiska partiet annat än de relationer som Mikael Damberg (S) och Ibrahim Baylan (S) arbetade upp under deras tid som närings- respektive energiminister i regeringen Löfven I. Under den tid som McKinsey hade störst påverkan på den lagstiftning som öppnade upp för Northvolt och Vargas tömning av AP-fonderna 1-4 på pensionsmedel.
Ordförande för det AP-fondsägda gemensamma investeringsbolaget “4 to 1”, Jenny Askfeldt Ruud, har dock en mångårig bakgrund på McKinsey.