Paradigmskifte för den globala ekonomin

AI genererad illustration genom FreePik
  • Lördag 19 jul 2025 2025-07-19
E-post

Med en ceremoni i Vita huset klockan 20:30 lokal tid avslutades under gårdagen den amerikanska kongressens “Crypto Week” samtidigt som de under veckan stiftade lagarna träder i kraft. Lagar som inte bara öppnar för följdreformer av den globala finansiella ekonomin utan även stärker USA:s position i ett framtida skifte av finans- och valutapolitik.

USA tog under gårdagskvällen flera steg mot att införa en eller flera globala reservvalutor genom att president Donald Trump formellt signerade flera lagstiftningar som reglerar marknaden för kryptotillgångar. Med ceremonin avslutades ”Crypto Week” i Kongressen efter en längre tids debatt och utskottsförhör.

Den viktigaste lagen, GENIUS Act, passerade representanthuset med bred majoritet med 206 republikaner och 102 demokrater som röstade för lagstiftningen. 

En historiskt bred majoritet för en grundläggande reform som tidigare motarbetades och hölls tillbaka av den tidigare presidenten Joe Biden.

Relaterat: Så nära är finansmarknaderna ett paradigmskifte

Kryptotillgångar ges en roll i ekonomin

En av de viktigaste federala lagarna som sedan gårdagen är i kraft som amerikansk federal lagstiftning är GENIUS Act, som står för Guiding and Establishing National Innovation for U.S. Stablecoins Act, är den federala lag som etablerar det första omfattande regelverket för de kryptotillgångar som kallas för stablecoins (digitala valutor som är knutna till stabila tillgångar, som USD). 

Lagen markerar en milstolpe i USA:s reglering av kryptovalutor. Syftet är att främja innovation, säkerställa finansiell stabilitet, skydda konsumenter och motverka risker som penningtvätt, samtidigt som lagrummet fyller ett regulatoriskt vakuum för stablecoins värda runt 250 miljarder dollar.

Relaterat: Missnöje med betalkortsföretagen driver implementering av kryptotillgångar

Stablecoins är en typ av kryptotillgångar som är utformade för att upprätthålla ett stabilt värde, ofta genom att vara knutna (peggade) till en valuta som den amerikanska dollarn eller till andra tillgångar som guld eller algoritmiska mekanismer. De används främst för betalningar, handel och som en “säker hamn” i den volatila kryptomarknaden. Idag (juli 2025) finns det hundratals stablecoins, men de mest framträdande rankas efter marknadsvärde (market cap), som totalt uppgår till över 250 miljarder USD.

GENIUS Act fokuserar främst på “payment stablecoins” (stablecoins som används för betalningar och knutna till USD eller liknande stabila tillgångar).

Lagen etablerar en dubbel federal-statlig tillsyn. Emittenter av stablecoins över 10 miljarder dollar måste regleras federalt av Office of the Comptroller of the Currency (OCC) för icke-banker, medan mindre emittenter kan välja statlig tillsyn om staten certifieras av Stablecoin Certification Review Committee (SCRC) ledd av finansministern och inkluderande Federal Reserve och FDIC, certifierar statliga ramverk som “väsentligt liknande” det federala.

De olika ”Stable Coins” fyller olika funktioner och möter olika behov i marknaden för kryptotillgångar. Till exempel är tillgången Ripple USD (RLUSD), som är en USD-peggad stablecoin som lanserades i december 2024. RLUSD är utformad för att bibehålla ett stabilt värde motsvarande en amerikansk dollar och backas av likvida tillgångar som kontanter och statsobligationer. RLUSD används främst för gränsöverskridande betalningar inom Ripples transaktionssystem, inklusive integration med XRP Ledger och Ethereum.

Någon motsvarande koppling mellan Bitcoin och en Stable coin finns inte då Bitcoin anses vara en för volatil valuta. Det finns däremot exempel på “Bitcoin-backed stablecoins” eller stablecoins men de påverkar inte Bitcoins eget värde eller funktion.

Beslutet i Kongressen, och förväntningarna på att lagstiftningen gick igenom, har under veckan kunnat läsas av i kursutvecklingen för olika valutor. Medans kryptotillgången Bitcoin rört sig i sidled har kryptovalutor som Etherum och XRP ökat med mellan 20 och 25 procent i värde under den senaste veckan.

Följdreformer stöper om finansmarknaden

Med lagstiftningen som grund öppnas nu fältet för en rad med direkta reformer på den internationella finans- och valutamarknaden. Den europeiska centralbanken ECB genomför redan tester med Ripple Labs lösning för en digitaliserad obligationshandel samtidigt som Christine Lagarde gjort utfästelser att komma med besked om den kommande e-eurons utformning. Samtidigt slutför Ripple Labs förvärvet av en av de större marknadsplatserna för handel med värdepapper, Hidden Road, under det tredje kvartalet.

När förvärvet har genomförts har Ripple Labs VD, Brad Garlinghouse, signalerat att samtliga kunders transaktioner skall flyttas över till bolagets transaktionssystem, eller ledger, XRPL.

Relaterat: De omdefinierar USA:s roll i det globala ledarskapet

Ripple Labs lämnade den andra juli även in en ansökan om banklicens. Licensen skulle ge Ripple tillgång till Federal Reserves betalningssystem och tillåta dem att verka som en reglerad finansiell institution, med betoning på säkerhet, transparens och integration mellan krypto och traditionell bankverksamhet.

Detta är en del av Ripple Labs strategi att expandera inom traditionell finans, inklusive deras stablecoin RLUSD och betalningstjänster. 

Motsvarande utveckling sker även i och kring andra kryptotillgångar där banken Circle utvecklat en av de största digitaliserade valutorna USDC.

Reformerna som beslutades och slutligen upphöjdes till amerikansk federal lagstiftning var helt nödvändig för USA för att behålla sin position som ledande inom utvecklingen av digitaliserade tillgångar och framtidens finansiella transaktionssystem. För även om flera arabländer, som UAE, redan idag lutar sig på system som till exempel XRPL så är utvecklingen hela tiden utmanad av Kinas motsvarande system. 

Den nu avslutade ”Crypto week”  i den amerikanska kongressen markerar startpunkten på en utveckling på de globala finans- och valutamarknaderna som, om allt går enligt de ritningar som klustret kring Donald Trump med bland annat Peter Thiel, Elon Musk, Paypals tidigare CTO Max Levchin, Etherums grundare Vitalik Buterin, Linked ins grundare Reid Hoffman och affärsbanken JP Morgans VD Jamie Dimon för att nämna några av de mer inflytelserika.

Det som dessa har gemensamt är att de alla på något sätt har inspirerats eller varit delaktiga i företagets PayPals utveckling.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se