Ägarna visste att Northvolt var dödsdömt

  • Torsdag 10 jul 2025 2025-07-10
E-post

Bolaget Northvolts konkurs kommer att följa det finansiella Sveriges elit för decennier framöver. För vad visste huvudägaren Vargas egentligen? I den sista årsredovisningen från bolaget finns flertalet indikationer på att såväl styrelse som vissa utvalda ägare visste att bolaget var dödsdömt. Att allt handlade om tid och att rulla över ansvaret på någon annan.

Finansmannen och styrelsementorn Harald Mix är en av det finansiella Sveriges mest intressanta personer för närvarande efter batteriföretaget Northvolts konkurs. 

Mix, med sitt eget investmentbolag Vargas som initiativtagare och en av de största ägarna till Northvolt, har haft en nyckelroll i såväl Northvolts som systerbolaget Stegras utveckling. SvD:s granskning av finansmannen, som avslutas med att han själv svarar på frågor väcker fler frågor än svar när bolagets sista årsredovisning granskas. 

I intervjun i SvD menar Mix att bolagets reella problem kom något som av en överraskning för honom. Trots att han delar kontor och ägarskap av investmentbolaget med Northvolts inledningsvis utsedde ordförande och under hela bolagets dödskamp vice ordförande Carl-Erik Lagercrantz. Den överraskning som Northvolts situation kan med andra ord inte ha kommit som en blixt från en klar himmel då de står, och har stått, i daglig kontakt med varandra.

Såvida deras dagliga samtal endast begränsas av den lokala bridge-klubbens senaste resultat samt eventuella barn, barnbarn och gudbarns framtidsutsikter.

De stora förlusterna som redovisas i årsredovisningen för räkenskapsåret 2023 indikerar att Northvolt hade svårt att generera tillräckliga intäkter för att täcka sina kostnader, vilket är en tydlig indikator på finansiell stress.

Den ökande förlusten från 2022 till 2023 visar att problemen eskalerade, vilket satte press på likviditeten.

Hög skuldsättning och uteblivna garantier kända

Den höga skuldsättningen och finansieringsrisken framgår vid en närmare granskning som övertydlig. På sidan 15 (Funding plan) framgår att Northvolt hade säkrat 15 miljarder USD i en kombination av skuld, eget kapital och bidrag per slutet av 2023. Vidare, på sidan 87 (Changes in liabilities arising from financing activities), framgår att bolaget hade betydande räntebärande lån och leasingförpliktelser.

Sidan 63 (Financial risk management) nämner finansierings- och refinansieringsrisk som en betydande risk, där bolaget riskerar att inte kunna möta sina finansieringsbehov.

Den höga skuldsättningen, kombinerat med behovet av kontinuerlig finansiering för att expandera produktionskapaciteten, tyder på att Northvolt var mycket beroende av externa kapitaltillskott. Om investerare eller långivare började tveka, kunde detta snabbt leda till likviditetsproblem, vilket är en kritisk faktor i en konkurs.

Denna situation slog in under första kvartalet 2024, det vill säga innan rapporten publicerades, när bolaget beviljades en kredit på fem MDR USD som aldrig betalades ut. På grund av att bolaget inte mötte villkoren och betalningsförpliktelser.

Detta kommunicerades aldrig till marknaden utan hölls inom styrelsen. 

I årsredovisningen framgår även beroendet av externa bidrag. På sidan 83 (Government grants) nämns att Northvolt mottar statliga bidrag som redovisas som en minskning av avskrivningskostnader. Dessa bidrag var viktiga för att finansiera bolagets verksamhet, men det fanns samtidigt i årsredovisningen inga uppgifter om konsekvensen om bolaget endast kunde leva upp till ofullständiga villkor eller eventuella inte uppfylla de förpliktelser som krävdes.

Det starka beroendet av bidrag utgjorde således en risk när dessa minskade eller uteblev, särskilt i en miljö med ekonomisk osäkerhet eller ändrade politiska prioriteringar. Något som under sommaren och hösten slog in och som inte heller det borde kunnat ha undgått Harald Mix eftersom hans vän och partner, som han delar kontor med, satt i styrelsen.

Den bild som sätts av Harald Mix med hjälp av SvD Näringsliv är med andra ord helt orimlig med en analys av den sista årsredovisningen och kunskap om Harald Mix roll och ansvar som en av storägarna. Detta kompletterat med den nära relation som partner med bolagets vice ordförande Carl-Erik Lagercrantz.

De visste något. Som vare sig övriga eller samhällsintressen som vare sig regering eller berörda kommuner inte visste eller som duperades till att se åt ett annat håll. Eller heller andra aktieägare visste.

Spåren finns i årsredovisningen.

Bolaget var dödsdömt. Och allt handlade om att in i det sista att försöka rulla över ansvaret på någon annan och samtidigt låtsas som att man inget visste.

Extramaterial

Northvolts årsredovosmomg för 2023.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se