Därför riskerar Syrien inte att bli en “Failed State”
Att göra prognoser över den kommande tidens utveckling i Syrien är det många som försöker göra idag. Men innan rådgivarkretsen kring milisledaren Abu Mohammed al-Jawlani har identifierats kommer varje analys bli en kill-gissning bland andra. Al-Jawlani har visat tecken på att ha tagit till sig en rad viktiga erfarenheter från andra staters förfall i det stadium som kallas för “Failed State”.
Israel sänkte natten till tisdagen den syriska flottan och förstörde den störtade Assadregimens största vapenlaboratorium, inklusive kemiska stridsmedel. Med Syrien borta ur leken förbättras staten Israels säkerhetssituation avsevärt. Som uppladdningsområde för Irans revolutionsgarde och Hizbollah är Syrien nu en för osäker plats att vara på vilket skulle kunna leda tanken till att Israel har haft något med den snabba händelseutvecklingen att göra.
Samtidigt är ett av Turkiets syften med sitt långa stöd åt rebellerna förverkligas nu: landsflyktiga syrier strömmar tillbaka till hemlandet, många av dem i hopp om få tillbaka egendom och tillgångar som konfiskerats av regimen eller tagits i beslag av de regimtrogna miliserna. Det menar bland annat Nathan Shachar i DN.
Men fiendens fiende gör ingen vän, inte heller i detta fall och det bör ställas som relativt osannolikt att Israel varit på något sätt behjälplig i den snabba process som ledde till Assads flykt till Moskva.
Det finns några detaljer som stör händelseförloppet. En detalj som sticker ut mer än andra.
Milisgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) , som är sprungen ur al Qaida och al Nusrafronten och därmed står det Muslimska brödraskapet nära leds av Abu Mohammed al-Jawlani som redan innan han utsåg interimsregeringschefen Mohammed al-Bashir förklarade att flera av Assads ministrar skulle sitta kvar under en övergångsperiod. Vilket sänder en viktig signal samt reser en rad med frågetecken om vem, eller vilka, som finns i al-Jawlanis krets av rådgivare.
Al-Jawlani ser ut att ta de erfarenheter som drogs av Iran efter den islamska revolutionen 1979 samt inte minst från USA:s anfallskrig mot Irak. År 2003 invaderade amerikanska och allierade styrkor Irak med målet att störta Saddam Husseins regim. USA motiverade – felaktigt – angreppet med att Irak hade massförstörelsevapen och var ett hot mot internationell fred.
När kontrollen kunde tas över Bagdad och Saddam Husseins administration beordrade USA alla statstjänstemän och framför allt poliser att gå hem. Därefter utbröt kaos. Ett kaos som kvarstår än idag. Den tidigare befälhavaren för Bagdads “Gröna zon” överstelöjtnant Kopke menade vid en utbildning vid MSB:s kursgård på Sandö 2004 att upplösandet av ordningsmakten och den statliga byråkratin var USA:s i särklass största misstag.
Det som kan sägas likna Al-Jawlani tillvägagångssätt är hur IS skapade kontroll över sitt territorium. De erbjöd personer i den lokala administrationen att ha arbetet kvar i utbyte mot fast inkomst och framför allt livet kvar. Al-Jawlani ser ut att gå en medelväg givet den information som finns idag.
Al-Jawlani behåller så mycket som möjligt som den statliga administrationen intakt vilket säkrar såväl inrikes våldsmonopol samt inte minst kontroll över skatteintäkter , skolor och vårdapparat. Ett tecken på att han, och milisens ledning, tagit till sig av erfarenheterna.
Den fråga som de flesta bör ställa sig i är vem som kom med dessa råd och insikter. Kan de personerna identifieras kommer det bli avsevärt enklare att kunna dra de första analyserna och göra relevanta prognoser.
Är det Turkiet är scenariot ett, är det den andra potentiella aktören Kina blir scenariot ett annat.
Helt klart är att ingen part kan negligera den kurdiska frågan. Som kontrollerar såväl oljetillgångar som Eufrat och Tigris flöden. Båda resurser helt avgörande för att kunna bibehålla kontrollen över Syrien som är satt ur balans.