Fem av tio näringsministrar kan kopplas till Vargas-gruppen

  • Onsdag 21 maj 2025 2025-05-21
E-post

Fem av tio näringsministrar samt en handelsminister sedan 1995 har det gemensamt att de på olika sätt varit direkt involverade i Vargas-gruppens olika företagsetableringar. Hur nära dessa stått eller kommit stå investmentbolaget blir tydligt när flera av dessa efter bolaget Northvolt konkurs samt efter att de lämnat politiken fått tunga roller som rådgivare och uppdrag för politisk påverkan åt inte bara Vargas utan även andra bolag.

Den tidigare näringsmininstern Björn Rosengrens (S) kommunikationsbyrå Priority Group, som han driver med sin son Magnus ska satsa fokusera på att hjälpa bolag inom impact att driva affärer. Till ett nyligen startat dotterbolag värvar Priority Group den tidigare näringsministern Ibrahim Baylan (S) rapporterar tidningen Impact Loop.

Priority Groups dotterbolag skall, är tanken med rekryteringen av Baylan bistå klienterna med anskaffning av kapital, så kallade Offtake-avtal, marknadsetablering samt politisk påverkan. 

“Det är troligt att vi går mot att bli en VC med egen fond”

säger MagnusRosengren till Impact Loop.

Ett ”Offtake-avtal” är ett avtal kring projekt som skall ”Take off”. Projekten präglas av företag som saknar i praktiken allt utom en idé, d.v.s allt från ledning till produktionskapacitet och färdiga produkter. Exempel på sådana företag är Northvolt och Stegra där inget av företagen har haft produktionskapacitet som matchat företagsbeskrivningarna.

Ett VC är ett Venture capital-företag som investerar i ett företag när det är i tidigt skede av sin verksamhet. Det investerar i startups och tar en risk genom att tillhandahålla finansiell hjälp. När företaget börjar göra vinst får det avkastning. VC stöder nya företag med finansiering, teknisk och ledningsmässig hjälp.

Rosengrens företag har dock så vitt känt inte varit inblandade som rådgivare till något av Vargasbolagen förutom indirekt. En av kunderna är enligt bolagets hemsida advokatfirman Mannheimer Swartling som i den amerikanska skenrekonstruktionen av Northvolt kunde bidra till att tömma Northvolt på miljonbelopp av bolagets återstående kassa innan bolaget slutligen gick i konkurs.

Relaterat: “Dress the bride” – Så haussades värdet på Northvolt och Stegra

Förutom engagemanget i Rosengrens företag har finansmannen Harald Mix engagerat Baylan som konsult åt investmentföretaget Vargas.

Förutom Rosengren d.ä präglar de senaste årens socialdemokratiska näringsministrar investmentbolaget Vargas verksamhet i olika utsträckning. Rosengrens företrädare i ämbetet, Anders Sundström (S), har varit en nyckelperson som aktieägare att ha marknadsfört såväl Northvolts som Stegras etableringar i Sverige. Med Sundström kopplad till bolaget följde fler kontakter.

Inte bara Sundströms partner Anna Hallberg som i egenskap av att vara handelsminister i regeringen Löfven deltog i det regeringsbeslut som öppnade upp AP-fonderna för investering i Northvolt utan även kunna etablera en direkt kontakt med den tidigare näringsmininstern Thomas Östros. Östros säkrade sedan i egenskap vice ordförande för den Europeiska Investeringsbanken EIB miljardbelopp åt Northvolt.

Den lagstiftning som Hallberg var med och beslutade om, initierades av bland annat Mikael Damberg i rollen som näringsminister 2014-2018.

Relaterat: Så spelade regeringen Löfvén bort pensionspengarna

Den sjätte socialdemokratiske näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson går inte att koppla till Vargas-gruppen på samma sätt. Thorwaldsson kom närmast innan han tillträdde tjänsten som konsult och lobbyist åt SSAB, en roll han sedan återvände till efter regeringsskiftet 2022.

I vilken utsträckning den nuvarande näringsministern Ebba Busch (KD) är kopplad till Vargasgruppen är okänt men Busch har lagt ner mycket tid på att säkra eller rädda framför allt Northvolts skattefinansiering i Bryssel i anslutning till konkursen. Försök som dock inte bar frukt för ägarna.

Ingen av de övriga politiker som innehaft rollen som näringsminister, det vill säga Mona Sahlin (S), Leif Pagrotsky (S), Maud Olofsson (C) eller Annie Lööf (C) har vare sig under sin tid som statsråd eller efteråt utvecklat samma nära relation med Vargas-gruppen.

Det vill säga, av tio näringsministrar sedan 1995 är idag, eller har, fem haft en aktiv roll i det industriella haveri och den största företagskonkursen i svensk historia sedan Kreugerkraschen som Vargasbolaget Northvolt kom att innebära. Med konkurser som spred sig ut i underleverantörsled och som ytterst kommer belasta skattebetalarna ner på kommunal nivå. 

Förutom den kollapsade arbets- och bostadsmarknaden i Skellefteå lämnar bland annat Northvolt omfattande miljöskador bakom sig som måste saneras på skattebetalarnas bekostnad.

Anders Sundström är idag verksam inom främst Kaunis Iron som nyligen behövt banta sin verksamhet samt andra roller inom bland annat svensk naturgasförsörjning. Anna Hallberg är styrelseledamot i Stena Metall AB och Lifco samt i Anders Sundströms bolag Sunnandal, en del av Anders Sundström Invest AB.

Thomas Östros, som idag är fåordig om investeringen i Northvolt, lämnar EIB under 2025 och har så vitt känt inga klara uppdrag. Än.

Mikael Damberg, som kom att bli finansminister i Magdalena Anderssons regering, är idag socialdemokraternas finanspolitiske talesperson och aktuell som blivande finansminister efter ett tänkt regeringsskifte 2026. För närvarande har han varit en del av finansutskottets utredning av hur AP-fonderna kom att investera i Northvolt. Med ett lagrum han själv var med och drev fram.

Relaterat: Sverige saknar Lord Nolans principer

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se