Fransk rapport bekräftar svenska granskningar

En fransk rapport om Muslimska brödraskapets verksamhet fick under gårdagen arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) att agera genom att efterlysa en expertgrupp. Trots att han själv vid flera tillfällen fått underlag som i praktiken givit samma information om det svenska tillståndet. Att Muslimska brödraskapet är etablerat på alla nivåer i den svenska samhällskroppen.
En ny statlig rapport, “Freres Musulmans Islamisme Politique en France” som publicerats i Frankrike visar att Muslimska Brödraskapets radikala tolkning av islam är mer utbrett än vad landets politiker anat vilket bland annat SR/Ekot rapporterat. President Emanuel Macron ger franska regeringen i uppdrag att ta fram förslag för att stoppa spridningen.
Utredarna varnar för en islamism som sprids underifrån och där religionen genomsyrar alla delar av livet och till stor del finansieras av Qatar och Saudiarabien. Då rapporten nämner bland annat Sverige menade arbetsmarknadsminister Mats Persson, L, att han avsåg tillsätta en svensk expertkommitté för att gå till botten med frågan.
Relaterat: Så byggdes Brödraskapets finanser upp med skattemedel
Rapporten framhåller Muslimska brödraskapet som en avancerad och långsiktig aktör som anpassar sin ideologi för att passa västerländska kontexter, samtidigt som den behåller subversiva mål.
I Frankrike är deras inflytande särskilt starkt på lokal nivå, där de bygger ekosystem som utmanar sekularism och samhällssammanhållning. Sverige nämns som ett land där liknande kartläggningar behövs, men utan att ange specifika detaljer. Finansieringsaspekten är central, med kopplingar till utländska källor och organisationer som Hamas, vilket kräver internationellt samarbete för att motverka.
Ekonomiska nätverk finansierar terror
Den franska rapporten understryker vikten av att kombinera repressiva åtgärder med positiva initiativ för att integrera muslimska medborgare och motverka islamismens attraktionskraft.
Rapporten nämner att brödraskapets franska gren, Musulmans de France, har mottagit finansiering från utländska källor, särskilt Qatar, genom fonder och fastighetsbolag (SCI). Ett exempel är fonden Al-Wakf, som upplöstes på grund av olaglig finansiering av religiösa aktiviteter. Detta visar på en strategi där finansiering döljs genom komplexa strukturer för att undvika granskning.
Rapporten pekar på kopplingar mellan brödraskapets franska aktiviteter och Hamas, särskilt genom föreningar som Humani’Terre, som tidigare hette Comité de Bienfaisance et de Secours aux Palestiniens (CBSP). Denna förening är under utredning för misstänkt finansiering av terrorism på grund av dess band till Hamas
Brödraskapets europeiska gren, Conseil des musulmans européen (CEM), är kopplad till finansiella strukturer som Europe Trust, som fungerar som en finansiell aktör för nätverket.
Den franska rapporten tar inte upp något som inte dr Sameh Egyptson, docent Magnus Ranstorp eller som beskrivs i Johan Westerholms ”Islamismen i Sverige”. Tvärtom vad den franska rapporten antyder är kunskapen på flera ställen god om Muslimska brödraskapets verksamhet. Islamismen i Sverige används sedan en tid av Skolverket som kunskapsunderlag i tillståndsgivningen till friskolor (flera har fått tillståndet indraget) samt låg bland annat till grund för att Göteborgs stad drog in det kommunala stödet till studieförbundet Ibn Rushd, som är en av Brödraskapets nätverksorganisationer, i fjol.
Uppdatering av kunskap
Den franska rapporten skall ses som dels en uppdatering av hur Brödraskapets europeiska nätverk ser ut samt inte minst tjäna som påminnelse för den svenska politiska nivån, inte minst Mats Persson själv, att varje riksdagsledamot fått personliga exemplar av Egyptsons respektive Westerholms böcker samt flera tillfällen att lyssna på experter såsom Magnus Ranstorp, Magnus Norell med flera.
Forsknings- och kunskapsläget i Sverige om det Muslimska brödraskapet är gott. Det som brister är hur den politiska nivån, inklusive Mats Persson, valt att implementera den kunskap som finns i den förda politiken samt hur bland annat Public Service valt att släppa fram expertisen i den allmänna nyhetsrapporteringen och debatten.
Relaterat: Så bidragsmaximerade Ibn Rushd sin verksamhet
Muslimska brödraskapet i Sverige är för närvarande aktuellt med att deras turkiska motsvarighet, Milli Görus, står i begrepp att bygga Nordens största moské i Skärholmen i Stockholm. Det var de nära kontakterna med Milli Görus som tvingade Mehmet Kaplan (MP) att avgå som bostadsminister 2016.
Relaterat: Turkiet höjer tonläget mot EU
Den tyska säkerhetstjänsten BfD har krävt en terrorklassning av Milli Görus och lät i januari 2021 stänga flera av organisationens och Brödraskapets moskéer vid en landsomfattande razzia i Tyskland.
Extramaterial
Extramaterial för prenumeranter är den franska rapport om Muslimska brödraskapet som fått president Macron att agera och den svenske arbetsmarknadsministern att reagera.
NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.