Gröna bubblor – Ett lågintensivt ursinne som stannar kvar
Det är till slut med en känsla av lågintensivt ursinne jag lägger ifrån mig böckerna “Gröna bubblor” av Christian Sandström. Inte på Sandström eller den lilla skara som försökt få in fakta, sans och vett i debatten om den gröna omställningen. Det är ett lågintensivt ursinne över hur politiker, förtroendevalda, kritiskt granskande media och alla andra kontrollmekanismer kunde låta det gå så här långt.
Den biträdande professorn Christian Sandström vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och docent vid Chalmers Tekniska Högskola är aktuell med med böckerna Gröna Bubblor (Timbro förlag) och Moonshots and the New Industrial Policy (Springer).
Sandström är en av få i det akademiska klustret som vågat kritiskt granska och offentligt ifrågasätta mycket av den ”gröna ekonomins” nya logik. Det var Sandström som tillsammans professor Magnus Henrekson som företaget Stegras (f H2 Green Steel) VD Henrik Henriksson tillsammans med den nationelle samordnaren för Fossilfritt Sverige Svante Axelsson åsyftades som ”folkhögskoleprofessorer”. I förklenande ordalag i en debatt som leddes av Camilla Kvartoft, SVT Agendas debattankare i syfte att förminska den kritik som Henrekson och Sandström framfört.
Debattprogrammet, som följde sändningen av dokumentären ”Den Gröna kapplöpningen” togs ner av SVT efter programinslaget sänts utan någon mer utdömande förklaring.
Relaterat: “Grönt stål” – Northvolt 2.0
Kvartoft ingrep heller inte som moderator utan av hennes ansiktsuttryck gick det att uttolka att hon i sak höll med duon Axelsson och Henriksson. Debatten, och de reaktioner som Sandström mött av övrig media, tidningen Affärsvärlden undantagen, ramar in mycket av det motstånd som Sandström med flera erfarit och hur de i vissa fall straffats för det som den akademiska världen anser vara åsikter. När allt Sandström gör i detta fall är att redovisa rena sakförhållanden.
Det finns stora paralleller mellan debatten om den gröna omställningen med migrationsdebatten och debatten om islamism. Utfrysnings- och förminiskningsstrategierna är de samma. Med en viktig skillnad:
Sandström kritiserar inte en ideologi, som fascism. Eller migrationspolitiken, som vilar på politiska ideologier. Han redogör i sina böcker och artiklar för sambanden mellan verkliga, i normala fall rätt trista sakförhållanden. I klart mätbara storheter som Watt och Volt till valutor som svenska kronor, euros och amerikanska dollar.
Relaterat: Så tog Northvolt fokus från en effektiv klimatpolitik
Aktuellt med Northvolts historia
Böckerna Gröna Bubblor, idag tre till antalet, är aktuella med det svenska batteriföretaget Northvolts situation.
Och även om böckerna är skrivna av en disputerad forskare så är de skrivna för en annan och bredare publik. Sandström tar sitt avstamp i dels redan kända händelser och förhållanden som till exempel alla de misslyckade investeringarna som genomförts i vind- och biogasanläggningar men framför allt så sätter han den nya tekniken i en kritisk belysning. Och i ett begripligt sammanhang. Långt borta från konsultfirman McKinseys powerpointpresentationer eller “klimatet kan inte vänta” och “du måste tro” – baserade argument.
Relaterat: Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “
Finns det några nackdelar med vätgas? I allra högsta grad kan alla de fördelar som lyfts fram av de rättroende i debatten ifrågasättas. Och det reella bidraget till den svenska energimixen. Hur ser ägarbilden ut och vart försvinner alla pengar när vindkraftbolagen går med förlust? Sandström svarar på de frågorna. Och många fler.
Med vetenskap och empiri som grund.
Bokserien ”Gröna Bubblor” är ett sammanhållet koncept, även om böckerna kan läsas var och en för sig men helt nödvändiga som insteg i en debatt som nu tar allt mer fart vartefter de största bubblorna nu brister. Där företaget Northvolt ser ut att bara ha veckor kvar innan såväl drömmar, illusioner som bolag nått vägs ände när bland annat svenska pensionsmedel förbrukats. Insteg som ger läsaren en snabb åtkomst till helt nödvändiga fakta satta i ett begripligt sammanhang.
Och ska dessa tre böcker sammanfattas med en enda mening så skriver Sandström ut den på sidan 11 i bok två:
”Det som låter för bra för att vara sant är ofta för bra för att vara sant”.
Det är med en känsla av lågintensivt ursinne jag lägger ifrån mig böckerna. Inte på Sandström. Inte på Henrekson eller alla de andra som försökt få in fakta, sans och vett i debatten om den gröna omställningen.
Det är ett lågintensivt ursinne över hur politiker, förtroendevalda, forskare, kreditgivare, kritiskt granskande media och alla andra kontrollmekanismer kunde låta det gå så här långt.
Böckerna “Gröna bubblor” köper du på Timbro förlag, använder du dig av rabbatkoden “sandström” bjuder förlaget på frakten.