Kombilotteriet: Panik i S ledning

Magdalena Andersson. Foto: Pressbild regeringen.se
  • Söndag 15 sep 2024 2024-09-15
E-post

Under fredagen entledigade Socialdemokraterna Kombilotteriets styrelseordförande vid en extra bolagsstämma enligt ett mail tll medlemmarna. En stämma som även den är tveksam. Den brådska som präglar åtgärder och kommunikation tyder på att det råder en panikartad stämning i ledningen. Partiet visar dessutom upp en elitistisk kultur parat med svag kompetens kring ägarstyrning vilket sannolikt borgar för att turerna kring Kombilotteriet är långt ifrån över.

Under fredagen entledigade Socialdemokraterna Kombilotteriets styrelseordförande vid en extra bolagsstämma enligt ett partinternt mail från partisekreteraren Tobias Baudin. Åtgärden aktualiserades efter Dagens Nyheters, DN, avslöjande om bolagets försäljningsmetoder via ett cell-centerföretag i Barcelona, Spanien.

I vilken utsträcknig som den extra bolagsstämman sammankallades formellt korrekt av partiet är tveksamt. Enligt FAR, branschorganisationen för auktoriserade revisorer, är alla bolagsstämmor inklusive de extra lagreglerade. Detta framgår även av Bolagsverkets hemsida. En extra bolagsstämma kan endast genomföras om kallelse gått ut två veckor innan den genomförs. I S fall tycks tidsutdräkten inskränkt sig till två timmar. I DN gavs en annan bild, att partiet kallat till en extra bolagsstämma men sammantaget styrks bilden av en partiledning i panik.

Där ingen har överblick och ännu mindre har kunskap om formalia. Partiledningen menar att en extra bolagsstämma genomförts i strid mot gällande lagstiftning i sin kommunikation med medlemmarna. De som idag bär skammen. Att partiet mer eller mindre medvetet begår rovdrift på åldersdementa fattigpensionärer.

Men agerandet bär även andra tecken på att det råder panik i socialdemokraternas Verkställande utskott i allmänhet och i kretsen kring partisekreteraren i synnerhet. 

Den nu entledigade ordföranden, även om det skett i en process som saknar juridiskt stöd, för Kombilotteriet är den politiske tjänstemannen Sten Olsson var tills fredagen registrerad som styrelsemedlem i 28 bolag enligt förteckning hos bolagsverket. 

Kombilotteriet är en av partiets högst prioriterade strategiska verksamheter som årligen genererar en vinst om mer än 40 miljoner kronor. I mellanvalsperioderna är det garanten för de staber som finns på Sveavägen 68, under valår utgör överskottet basen för partiets valrörelser.

Sten Olsson är idag en i ett enigt VU som ger honom sparken men samtidigt i samma andetag menar att partiet har fullt förtroende för honom. Inga övriga förändringar i den bukett av uppdrag han har för partiet är att vänta.

Kombilotteriets metoder väl kända

Kombilotteriets försäljningsmetoder är dock väl kända sedan tidigare. Redan 2018 kunde DN beskriva hur över 8 000 personer under en fyra-årsperiod hamnat hos kronofogden för att de inte betalat sina lotter. Socialdemokraterna Enligt DN:s granskning hade partiet med offensiv marknadsföring sålt lotter till personer som redan hade skulder hos kronofogden vilket uppmärksammades av riksdagsledamoten Robert Hannah, L, som då krävde ett förbud för verksamheten.

De försäljningsmetoder som Hannah kritiserade, och som tillämpades fram till i fredags, utvecklades i bolaget under den tid det tidigare kommunalrådet i Sigtuna, Anders Sander (då Johansson) var verkställande direktör. Sander gjorde sig känd som det socialdemokratiska kommunalråd som i olika projekt sålde ut stora delar av kommunens markbestånd till fastighetsbolaget PEAB. Under en tid uppbar Sander något av en rock-stjärnestatus i partiet då han vann flera val i sträck i kommunvalen i Sigtuna, en annars i grunden borgerlig kommun.

Efter Sanders avgång kunde fler korruptionshärvor där samtliga var relaterade till olika fastighetsaffärer och som berörde hans närmaste medarbetare samt efterträdare avslöjas är kommunen idag återigen moderatledd.

Vad som framkommit i rapporteringen, och som kan bekräftas explicit av tidigare ledamöter i Socialdemokraternas Verkställande utskott VU, är bristen på ägarstyrning och ägaransvar. Något som partiet och inte minst LO kräver av näringslivet. Den tidigare ledamot som Ledarsidorna varit i kontakt med menar att under dennes tid i VU rapporterade aldrig partisekreteraren, som är den person som formellt har ansvaret för organisationen inför styrelse och ordföranden, något annat de ekonomiska resultaten.

Partisekreteraren tog inte i några sammanhang upp med ägarna hur partiet tjänade pengar. Endast hur mycket. Något som förvånade Ledarsidornas källa men där kulturen i VU var för stark att ställa några frågor utanför dagordningen. Det fanns heller aldrig några diskussioner om ägardirektiv.

Ett ägardirektiv säkerställer att ägarna är överens och ger ett entydigt budskap till styrelsen och ledningen gäller företagets framtid och är ramverket för ägarstyrning. Ett ägardirektiv ska spegla verksamhetens unika förutsättningar och vad ägargruppen vill uppnå med den vilket bland annat åskådliggörs av konsulten Annika Halls hemsida.

A-pressens spöke går igen

I turerna kring Kombilotteriet finns även en historisk parallell. Bo Toresson, partisekreterare under perioden 1982-1992 tvingades avgå efter att han bland annat underlät att inför den dåvarande partistyrelsen redovisa tillståndet i A-pressen på ett korrekt sätt. Bilden Toresson gav partistyrelse och VU var att A-pressen var i en framgångsrik tilllväxtfas medans verkligheten var en annan. A-pressen gick i konkurs 1992. Konkursen drabbade 1 400 anställda och slutade med ett underskott på 150 miljoner kronor. 

Turerna kring Kombilotteriet bör rimligen få partiinterna konsekvenser. Dels är Tobias Baudins brister i hans ledarskap och oförmåga att fullgöra sitt organisatoriska ansvar en adekvat, och akut, fråga för partistyrelse och partistämma (som genomförs i maj 2025) att hantera. Men kortsiktigt bör partiet omedelbart ta sitt ägaransvar och fråga sig själva om det är rimligt att en ensam politisk tjänsteman, inte utan elitistiska drag, kan hantera 28 bolag samtidigt.

Bolag som utgör den finansiella bas som ett helt arbetarrörelse vilar på. Den bolagsstyrning som partiet tagit till sig liknar mer ett toppstyrt familjeföretag än den spridning av ansvar som borde prägla en politisk folkrörelse.

Extramaterial:

Tobias Baudins mail till medlemmarna där det framgår att partiet genomfört en extra bolagsstämma utan stöd i svensk lag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se