Miljöpartiets garantier om ökad transparens döljer faktisk korruption

Northvolt / Amanda Lind. Foto: Northvolt / Miljöpartiet. Montage.
  • Fredag 9 maj 2025 2025-05-09
E-post

Amanda Lind, miljöpartiets kvinnliga språkrör, utfrågades i SVT:s “30 minuter” om bland annat Northvolt. Lind menar att med staten som ägare eller aktiv part i en övergångslösning skulle transparensen garanteras och att inga skattemedel behöva riskeras. Trots att staten med alla tillgängliga medel genom olika aktörer gjort sitt yttersta för att dölja hur illa investeringen skötts.

I gårdagens ”30 minuter” med Anders Holmberg intervjuades miljöpartiets språkrör Amanda Lind om bland annat Northvolt. Lind menar att staten under en övergångsperiod skall gå in som ägare för att rädda det som finns kvar av bolaget med en ”seriös ledning”. Lind menar att den stora fördelen med att staten tar över ansvaret är att det leder till en ökad transparens.

Vidare menar Lind att det tillverkas batterier vid anläggningen men nämner inte de 10 000-tals ton av miljöfarligt avfall som fabriken producerat utan tillstånd och som ligger under rättslig prövning. Ännu har inte verksamheten i Skellefteå tillverkat ett enda helt svensktillverkat batteri.

Att staten som ägare under en övergångsperiod skulle kunna vara en garant för att allmänheten skulle beredas insyn i verksamheten eller finansieringen finns det dock ingenting som styrker. Snarare tvärtom har bland annat SVT:s, Peter Wennblad vid SvD och Ledarsidornas granskningar visat.

Såväl Riksgälden som AP-fonderna och den statliga banken SEK, Svensk Exportkredit, vägrar konsekvent att lämna ut handlingar, svara på frågor, ge intervjuer samt i de fall som underlag lämnas ut, inte sällan efter omständiga skriftväxlingar och behov av rättsliga prövningar präglas underlagen av stora maskningar av relevant information eller att den helt enkelt har raderats ur diarier och arkiv.

Relaterat: Så slapp Stegra redbarhetsprövningen

Det går inte att utesluta att främst AP-fonderna har gjort avsteg från bland annat Förvaltningslagens bestämmelser om gallring av e-post. Idag finns det endast fyra e-postmeddelanden kvar från tiden då AP-fonderna beslutade om att bilda investmentbolaget ”4 to 1 Investments”, övriga beslut och annat underlag är utgallrat menar samtliga AP-fonder. 

Trots att utgallring får ske endast om ett ärende eller en investering är avslutad. Trots att Northvolt är i konkurs är investeringen fortfarande aktiv och levande varför ett avsteg mot regelverket bör vara ställt bortom allt tvivel och bör falla under åklagares roll att granska.

I samband med utfrågningen i riksdagens Finansutskott får VD för Andra AP-fonden, Eva Halvarsson frågan om hur besluten fattades av SVT och menar att diskussionen om detta förts i styrelsen inom ramen för en strategidiskussion. Detta är ett helt nytt besked då samtliga AP-fonder låtit förstå skriftligen till Ledarsidorna att investeringen i Northvolt aldrig var en styrelsefråga för någon av AP-fonderna och det därmed inte finns några protokoll att begära ut.

Ledarsidorna har ånyo sökt Andra AP-fonden och ånyo begärt ut de protokoll som VD hänvisar till i SVT. Protokoll som i sådana fall bör omfatta de diskussioner som fonderna menar aldrig ägde rum enligt tidigare besked. 

Ett annat exempel är den statliga banken SEK roll som beviljat omfattande exportkrediter till ett bolag utan produktion. Ordförande för SEK kreditutskott var vid tillfället Reinhold Geijer, aktieägare i bland annat Vargasbolaget Stegra.

Relaterat: Mjuk korruption präglade kreditgivningen till Northvolt

På en direkt fråga från Ledarsidorna till SEK menar kommunikationschefen att någon jävssituation inte uppkom då Geijer inte varit delaktig i beslutet. På följdfrågor om SEK kan presentera protokoll eller annan dokumentation som styrker SEK version menar SEK att dessa är skyddade av banksekretess och inte kan delges allmänheten.

Geijer är idag inte längre ordförande för SEK kreditutskott.

Amanda Linds garantier om staten som ägare som garant för transparens och insyn bör på sakliga grunder och rekvisit därmed kunna ifrågasättas. I varje fall tills en helt oberoende utredning genomförts, av en part som ej kan ifrågasättas, om statens roll i den största konkursen i svenskt näringsliv sedan Kreugerkraschen.

Relaterat: Så blev finansieringen av Northvolt och Stegra möjlig

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se