Myndigheter försvårar utlämnade av allmänna handlingar – kontroll- och tillsynsmyndigheter blundar

  • Onsdag 27 nov 2024 2024-11-27
E-post

Allt fler myndigheter försvårar för medborgarna att kunna ta del av offentliga handlingar. Inte bara ställs villkor på den som begär ut en handling att antingen infinna sig fysiskt. Myndigheter tar allt oftare betalt för sina tjänster och begär betalning via Swish eller kreditkort. Detta innebär att medborgarnas rätt till anonymitet inskränks menar den oberoende skribenten Deniz Eryilmaz.

En myndighet kan avgöra hur den vill lämna ut allmänna handlingar. Hur märkligt det än verkar kan en myndighet välja att skriva ut handlingar, som myndigheten förvarar digitalt, istället för att skicka handlingar med e-post. 

Många gånger vill myndigheter ta betalt för att lämna ut handlingar, det kan myndigheten ha rätt till i vissa fall. Alla beslut myndigheten fattar måste däremot motiveras. Vill myndigheten skriva ut handlingarna ska den kunna svara på anledningen till det, och vilket lagstöd myndigheten har för att fatta det beslutet. Detta beslut ska dessutom kunna överklagas. 

Vad som utvecklats i lag och praxis är att om inget har avtalats mellan myndigheten och den som begär ut handlingarna, så ska myndigheten skicka handlingarna till den begärande, om det är möjligt. 

Vad som dock är att beakta, särskilt när det gäller lagstiftarens vilja, om att myndigheter ska tillhandahålla handlingar enkelt och smidigt, är att det, enligt 9,10 §§ i förordningen (2003:234) om tiden för tillhandahållande av domar och beslut, m.m. som bland annat gäller för statliga förvaltningsmyndigheter, framgår att om en handling ska tillhandahållas, är huvudregeln att denna bör skickas med post, för det fall inget annat har begärts. 

Min granskning visar att om myndigheter inte vill lämna ut handlingar, så kan myndigheter, obehindrat, försvåra utlämnandet, trots att myndigheten har en skyldighet att tillse att handlingarna lämnas ut skyndsamt, smidigt och att detta kan göras på ett sätt att den som begär ut handlingarna kan vara anonym. Vissa myndigheter vill ta betalt genom Swish eller bankkort, vilket innebär att den som begär ut handlingarna inte kan vara anonym. 

I många fall ska myndighetshandlingar lämnas ut, men ibland behöver inte myndigheten lämna ut dem på grund av sekretess. I grundlag regleras en strikt bestämmelse som en myndighet måste följa när det gäller att handlingar sekretessbeläggs av en myndighet.

Grundlagsskyddad rättighet

Av grundlag framgår det att en begränsning i rätten av att ta del av allmänna handlingar ska anges noga i en bestämmelse i en särskild lag eller, om det anses lämpligare i ett visst fall, i en annan lag som den särskilda lagen hänvisar till. Detta innebär att en myndighet inte får göra en svepande bedömning, när den vill hävda att handlingar är sekretessbelagda, utan måste ange lagstöd för beslutet. Dessutom ska myndigheten bilägga en besvärshänvisning till beslutet, så att den beslutet gäller, kan överklaga det beslutet. Detta ska enligt lagstiftaren fungera som en slag kontroll att myndigheten har hanterat begäran korrekt, eftersom rätten att ta del av allmänna handlingar är stark. 

Granskningen belyser också att myndigheter i vissa fall, anonymt, hänvisar till en ort där handlingarna förvaras, för att få titta på handlingarna, detta framför att lämna ut dem på ett enkelt sätt, elektroniskt. 

Vidare visar granskningen att förvaltningsdomstolarna enbart går på vad myndigheten kommit fram till. I de granskade fallen har förvaltningsdomstolarna låtit anonyma myndighetsbeslut utan lagstöd vinna framgång framför en begäran om att få ta del av myndigheternas handlingar. Systemet är med andra ord trasigt och mycket bristfälligt. 

Kontroll- och tillsynsmyndigheterna, det vill säga förvaltningsdomstolarna som ska kontrollera att myndigheter hanterat beslut på ett lagenligt sätt, Justitiekanslern samt Justitieombudsmannen inte bryr sig om hur myndigheter hanterar begäran om allmänna handlingar. Därför kan myndigheter fortsätta försvåra utlämnandet av allmänna handlingar. 

Konstitutionsutskottet har med andra ord mer att jobba på, och snart borde det vara dags för riksdagen att stifta en striktare lagstiftning för myndigheter att lämna ut allmänna handlingar, till exempel att handlingar som förvaras elektronisk i huvudsak också måste lämnas ut elektronisk till den som begär ut dem. Samt inte minst kunna garantera anonymiteten.

Deniz Eryilmaz 

Oberoende skribent 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se