Northvolt: Ge oss dina skattepengar
Med mindre än en vecka kvar innan den svenska batteritillverkaren Northvolt måste säkerställa omfattande kapitaltillskott argumenterar flera personer med intressen i bolaget för ytterligare miljardinvesteringar. De förespråkar ett investeringsprogram som skulle binda sex procent av EU:s samlade BNP i femton år framåt utan egentlig politisk debatt. Eller tre gånger större än Marshall-planen och fem gånger längre i tid utan någon större eftertanke eller självrannsakan. Än mindre demokratisk insyn.
Med mindre än en vecka kvar innan den svenska batteritillverkaren Northvolt genomför sin avstämningsstämma med ägarna, där ägarna måste fatta beslut om ett omedelbart kapitaltillskott på mer än 30 miljarder svenska kronor, argumenterar Peter Carlsson för ytterligare risktagningar med allmänna medel i Dagens Industri.
Carlsson är öppet kritisk mot de som ifrågasatt investmentföretaget Vargas initiativ i den ”Gröna ekonomin”. Och även om Carlsson inte skriver namnen på professorerna rakt ut är det med stor sannolikhet professor Magnus Henrekson och professor Christian Sandström eller opinionsbildare som Henrik Jönsson och Rebecca Weidmo Uvell som avses.
Carlsson skriver om de som ställt kritiska kontrollfrågor bland annat att
Här i Sverige har några nationalekonomer och opinionsbildare börjat driva en kampanj på temat att Europa inte kan ta en ledande roll, i synnerhet inte lilla Sverige. Det hävdas att det nödvändiga finansieringsunderlaget saknas. Eller att Europa ligger för långt efter tekniskt för att kunna matcha Asien och USA.
Carlsson pekar på det stora kapitalbehovet som företag som Northvolt och H2GS / Stegra har i satsningar som med det ledar- och entreprenörskap som han representerar kommit att präglas av stor osäkerhet för investorer och rådgivare. Lösningen finns, menar Carlsson, att hämta i den förre ECB-chefen och italienske premiärministern Mario Draghis rapport om hur Europas konkurrenskraft skall stärkas. Hur Europa måste investera för tillväxt.
Vad Carlsson sannolikt vill åt är tankarna på att använda beskattning på utsläpp för att kunna rädda företag som Northvolt och täcka investeringsbolag som Vargas till synes omättliga kapitalbehov och äventyrslusta.
En lika skräddarsydd lösning för Vargas och Northvolt i samma anda som när regeringen Löfven tog bort alla spärrar för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. Förändringen drevs igenom mot AP-fondernas och de opolitiska tjänstemännens vilja och rekommendationer.
Northvolt har kommit att spela bort 5,8 miljarder av svenska pensionspengar som resultat av regelförändringen. Carlsson menar i praktiken att detta skall utvidgas och fortsätta.
Miljardrullning utan spärrar
Även Bo Normark, forskare vid Kungliga Tekniska högskolan är inne på samma tankar när han på Linked In argumenterar för Carlssons tankar. Likt Carlsson undviker Normark noga att nämna att Northvolts problem bygger på att bolaget inte tog till sig ens de kinesiska varningssignalerna att de valt en teknisk återvändsgränd för utvecklingen av batteriteknik och byggandet av fabriker.
Även Bo Normark är aktieägare i bland annat H2GS och har varit en av de viktigaste opinionsbildarna för att ge Northvolt och H2GS legitimitet. Likt Normark har även Carlsson belönats med Kungliga Vetenskapsakademins guldmedalj.
Relaterat: Nätverken som var avgörande för Northvolt och Stegra
För att finansiera denna strategi uppskattar Draghi att ytterligare en årlig investering på minst 750 till 800 miljarder euro, motsvarande nästan fem procent av EU:s BNP 2023, kommer att behövas. Draghi menar att denna investering skulle öka den europeiska produktionen med sex procent inom 15 år.
Draghi vill omfokusera den gemensamma EU-budgeten på strategiska prioriteringar och skapa incitament för privata investeringar, det vill säga ta medel från bland annat jordbruksstödet för att satsa på företag som Northvolt.
Som jämförelse utgjorde den amerikanska Mashall-hjälpen drygt två procent av det krigshärjade Europas BNP under tre år. Vad Draghi förespråkar är ett europeiskt skattefinansierat riktat stödpaket som är tre gånger så stort och löper över fem gånger så lång tid, 15 år än Marshall-planen som syftade till att starta om Europas ekonomi efter andra världskriget.
Relaterat: “Grönt stål” – Northvolt 2.0
Utan några som helst regleringar utan i praktiken ge Peter Carlsson, Carl Erik Lagercrantz, Harald Mix och Anders Sundström med flera fri tillgång till sex procent av EU:s samlade budget för olika typer av experiment. Experiment som inte nödvändigtvis behöver vila på vetenskap, erfarenhet och bekräftad empiri.
Northvolt, vars totala kostnad skulle ha räckt till mellan ett och tre fullstora kärnkraftverk borde vara ett avskräckande exempel. Tillräckligt avskräckande för att redan nu dra i handbromsen för H2GS satsningar i Boden samt kräva svar på avgörande frågeställningar som logistik och effektförsörjning. Ett projekt där svenska skattemedel via Riksgälden ställts som garantier för mångmiljardprojektet och där inte ens fabrikschefen valt att flytta till Boden.
Relaterat: I spåren efter Northvolt
Inte en enda person ur H2GS ledning har valt att flytta till Boden och leda arbetet på plats utan valt att bo kvar i Vasastaden eller i kvarteren kring Mariatorget på Södermalm i Stockholm.