Northvolt – Nepotism, inkompetens och avsaknad av ägaransvar blev bolagets fall

Foto: Northvolt
  • Torsdag 10 apr 2025 2025-04-10
E-post

Allt fler vittnesmål om livet på Northvolt kommer fram efter att den första chocken lagt sig i den största industriella konkursen sedan Kreuger-kraschen. Vittnesmål som landar i frågan om inte bara ledningens kompetens men ytterst ägarnas och investerarnas förarbete. Om de genomfört sin del av de kvalitetssäkringar som borde ha legat till grund för miljardinvesteringar med bland annat svenska pensionärers sparade medel.

Vartefter tiden går efter och chocken lägger sig efter batteriföretaget Northvolts konkurs tidigare i år börjar fler och fler interiörbilder komma fram. Bolaget var tänkt att genomföra en historiskt kraftig expansion. Från starten 2016 med en handfull anställda tills konkursdagen med tusentals drabbade anställda varav 3 000 vid Northvolt Ett i Skellefteå. 

En expansion som i normala fall skulle vara beroende av ett erfaret ledarskap med god kompetens om svårigheterna att få en personalstyrka motsvarande en militär brigad att utföra komplexa arbetsuppgifter och gå inte minst gå i takt samt helst i samma riktning. Brigadchefer har oftast runt 30 års erfarenhet. I Northvolts fall hade ledningen i bästa fall fem års ledarerfarenhet. I vissa fall ingen alls. Flera av cheferna plockades direkt från konsultbyråer som till exempel McKinsey där konsulterna vanligtvis endast hade erfarenhet från arbete i mindre team.

I Northvolt Etts anläggning kom medarbetare från världens alla hörn, skiftledare, ingenjörer och tekniker som lockats av kollektivavtal, optioner i företaget, heltid och fast lön. Men alla hade inte samma förutsättningar

Arbetsmiljöverket som fört statistik över anmälda arbetsplatsolyckor genomförde flera inspektioner på Northvolt. I myndighetens diarium hittas också över 100 träffar på tillfällen då man fått in tips om missförhållanden, avsaknad av märkning på kemiskt material, anmälningar om fallolyckor, frätskador och anställda som klämt av delar av fingrar i maskinerna som producerade det som aldrig skulle bli färdiga batterier.

– Det råder inget tvivel om att det är utmanande att arbeta med att bygga upp en ny svensk basindustri från grunden. Att rekrytera människor från hela världen, med olika relation till arbetssätt, ledarskap och fackliga relationer och dessutom göra det i rekordfart är såklart en sådan utmaning. Samtidigt är det ju anledningen till att många intresserar sig för att arbeta hos oss från första början – att få vara en del av den miljön, skev bolagets dåvarande samhällsansvarige Anders Thor till tidningen Kollega.

Allt under ledning av VD:n Peter Carlsson. Carlsson kom att hyllas för sitt ledarskap av medgrundarna Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz i ett uttalande i Dagens Industri efter att Carlsson lämnade VD-rollen i samband med att Northvolt inledde de rekonstruktionsförsök, som saknade lagligt stöd, i USA. De menade att

”Peter är en extraordinär ledare med en dynamisk personlighet, vars unika energi och orubbliga engagemang för att förändra energilandskapet har positionerat Northvolt som en pionjär inom europeisk batteriproduktion”.

Relaterat: “Jag skäms inte för min insats”

Företagskultur präglad av nepotism och oerfarenhet

Men denna dynamik födde även något annat, något som mer stämmer överens med de problem som tidningen Kollega tangerar och som var tydligt under den s.k IT-boomen. Där flera start-ups kom att gå under i bristen på god företagskultur och fungerande personalpolitik.

En tidigare stabsmedlem i ledningsstaben menar till Ledarsidorna att allt som nu börjar komma fram om bolaget och bolagsledningens bakgrund, ofta helt i avsaknad av industriell kompetens och adekvat erfarenhet nu känns som en upprättelse. Stabsmedlemmen, en av de internationellt rekryterade ingenjörerna med nästan 20 års adekvat erfarenhet från tunga industriprojekt, lockades av möjligheten att gå in i något nytt. Men få, eller inga, av de villkor och förutsättningar som bolagets ledning utlovade.

Denne menar bland annat att företaget konsekvent anställde fel profil för vissa positioner och ansvarsområden. Samt inte minst ifrågasatte befordringsgången.

Relaterat: Vargas rensar i företagsledningen i Stegra

Hur flera av Northvolts och även systerföretaget Stegras tidiga personal plötsligt befordras till nästa nivå, i systerföretaget där de om möjligt hade ännu mindre branscherfarenhet av även kunde hoppa vidare som styrelsemedlemmar eller utgöra ledningen andra nya verksamheter.

En annan tidigare Northvoltanställd vittnar om en kultur i ledningen som präglades av nepotism och att endast de som trodde tillräckligt mycket på projektet erbjöds karriärvägar och förmåner. VD:n Peter Carlsson skall ha sagt till en mellanchef att ”du måste våga tro mer” när mellanchefen framförde tvivel om bolaget inom rimlig tid skulle kunna uppnå ens delar av de milestones, leveransmål, som krävdes av ledningen.

De som varnade för utvecklingen och farorna var inte starka nog i sin tro. Och rensades ut eller kom på undantag. Endast “true believers” skulle premieras.

I normala fall bedöms ledningens förmåga och förutsättningar att nå affärsmålen i den kvalitetskontroll, Due Diligence (DD), som föregår varje företagsförvärv eller investering. Då dessa oftast är sekretessbelagda så finns det bara begränsad information om några sådana bedömningar gjordes av den Europeiska Investeringsbanken, AP-fonderna, AMF, KPA, Goldman Sachs eller andra.

Eller hur den, om den ens var så heltäckande som bland annat AP-fonderna och AMF-pension vill göra gällande, ens genomfördes. Eller om alla litade på att någon annan gjort någon skattning om företaget förutsättningar att växa till en militär brigads storlek på fyra år med en ledning som saknade inte bara ledarskapet utan även adekvat industriell kompetens.

Relaterat: Vargasgruppen – Stukad men inte knäckt

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se