Nya motgångar för Karl Hedin trots friande dom
Industrimannen Karl Hedin drabbas nu av ytterligare motgångar. Polisen ställer sig nu, trots att de är en självständig myndighet, på åklagarens sida och delar därmed åklagarens inställning till att åsikter, faktiska eller ej, är straffbara när de nekar Hedin hans jaktvapen tillbaka.
Industrimannen Karl Hedin nekas att återfå sina vapen efter den friande domen i Västmanlands tingsrätt av polisen vilket bland annat VLT var först att rapportera om. Polisen låter meddela att trots den friande domen att Hedin är fortsatt misstänkt för grovt jaktbrott i sitt beslut som i sin utformning inte går att överklaga.
Mer läsning: Åklagaren bedömer egna killgissningar vara bevis
Karl Hedin hade med anledning av den friande domen i tingsrätten ansökt hos polismyndigheten region Bergslagen om att återfå sina vapen som varit i polisens och åklagarens förvar sedan den 26 oktober 2018.
Polisen är en självständig myndighet som fattar sina egna beslut oavsett den övriga rättsliga processen och oavhängigt de beslut som fattas av domstol. Den friande domen mot Hedin i Västmanlands tingsrätt fann inga bevis för åklagarens påståenden. Tvärtom ansåg en enig rätt att åtalet mot Hedin var så svagt underbyggt att han hade klarat sig utan juridiskt ombud. Rätten fann sig dessutom tvingade att påpeka för åklagaren att den vida yttrandefrihet som råder i Sverige och att i praktiken ingen domstol kommer döma en person för hans påstådda åsikter utan förhåller sig till de faktiska omständigheterna.
Åklagaren, Lars Magnusson, menar tvärtom i sitt resoneman. Att Hedin tänkt tanken att skjuta varg utan licens vilket enligt åklagaren är en brottslig handling.
Samma bedömning tycks nu polismyndigheten ansluta sig till trots att Hedin i bör, om regelverket följs, vara avförd från misstankeregistret. Denna ågtärd skall om rutinerna följs vidtas när den formella förundersökningen inleds.
Mer läsning: Karl Hedin begär överprövning av åklagarbeslut
Polisens besked till Hedin sammanfattas i tre punkter:
- Att en åklagares synpunkter väger tyngre än en enig tingsrätt.
- Att polisen fattar inga egna beslut utan håller sig till det som åklagaren anser.
- Att ett domslut inte påverkar ett tillståndsärende om åklagaren inte vill det och det är inte överklagningsbart.
Detta i en process som kantats av en rad med anomalier.
Åklagaren, vars beslut polisen lutar sig på, ledde vidare en förundersökning där
- Polisen har förvanskat transkriberingen av avlyssnade samtal till Hedins nackdel,
- Polisen har varit delaktig i att utplantera falska bevis i en oskyldigs bostad,
- Polisen skyddat sitt vittne genom att informera om att vittnet var misstänkt för ett allvarligt brott (stämpling till mord) vilket gav vittnet möjlighet att undanröja bevis.
Allt detta framkom under rättegången mot Hedin. De personer som ansvarat eller genomfört ovan handlingar under förundersökningen, som bör betraktas som tjänstefel har alla friats av den egna domstolen då allt ovan, även av överåklagare Petra Lundh, bedömts som ringa och därmed kan skrivas av.
Hedin kommer nu, erfar Ledarsidorna, begära att polisen fattar ett beslut som går att överklaga för att kunna driva processen om att få sina jaktvapen återbördade vidare i förvaltningsdomstol.
Mer läsning: Åklagarens kamp mot klockan
NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av artikelns extramaterial som idag är det besked som polisen i Bergslagen fattat avseende Hedins vapen.
Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.
Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och granskning av av Sverige.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.
Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.