Regeringen permanentar Löfvens utnämningspolitik

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) och den italienske premiärministern Giorgia Meloni har tillsammans med stats- eller premiärministrarna från sju andra europeiska länder skrivit ett öppet brev där de kräver en omtolkning av internationella konventioner, särskilt gällande asylpolitik och utvisning av kriminella. En utveckling som går på tvärs mot den svenska politiken, en politik som dessutom ser ut att bli en återgång till regeringen Löfvens.
Invandring är “det största interna hotet mot de nordiska länderna”, menade den danske statsministern Mette Frederiksen (S) under en debatt i det danska folketinget under torsdagen. En maratondebatt som började klockan åtta på morgonen och avslutades först strax före midnatt.
Debatten skall ses mot bakgrund av det gemensamma utspel som Fredriksen gjorde tidigare med den italienske premiärministern Giorgia Meloni, Fratteli di Italia.
Frederiksen (Socialdemokraterna) och Meloni har tillsammans med stats- eller premiärministrarna från sju andra europeiska länder (Polen, Belgien, Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Tjeckien) skrivit ett öppet brev där de kräver en omtolkning av internationella konventioner, särskilt gällande asylpolitik och utvisning av kriminella. De anser att dessa konventioner ibland skyddar “fel personer” (t.ex. kriminella) istället för offren.
Frederiksen betonar att konventionerna, som skapades för att skydda mänskliga rättigheter, inte är anpassade till dagens verklighet. Hon nämner att när dessa regler skrevs kunde man inte föreställa sig att vissa skulle utnyttja Danmarks gästfrihet för att begå brott som våldtäkt, mord eller narkotikahandel. Fredriksen menar att hon inte vill bryta mot konventionerna utan omtolka dem så att de bättre passar dagens migrationsutmaningar. Hon framhåller att Danmark stödjer en regelbaserad världsordning, men att reglerna måste uppdateras.
Samarbetet är anmärkningsvärt eftersom det bryter mot den traditionella uppdelningen mellan vänster- och högerpolitik i Europa. Frederiksens vilja att arbeta med Meloni, trots dennes högernationalistiska bakgrund, visar på en pragmatisk inställning till migrationsfrågan. Detta har skapat spänningar inom den europeiska socialdemokratin, där många ser samarbetet som ett svek mot socialdemokratiska värderingar.
Den danska linjen är helt i motsats till den nuvarande och den tidigare svenska regeringen i allmänhet men i synnerhet i konflikt med de svenska socialdemokraterna som i sitt förnyelsearbete, i syfte att vinna valet 2026 försökt att närma sig den danska socialdemokratin. En mer restriktiv migrationspolitik har präglat arbetet inför nästa veckas partikongress men Danmark tar nu ett steg längre.
Sannolikheten att de svenska socialdemokraterna skulle närma sig denna linje bör betecknas som obefintlig då det övriga röd-gröna regeringsunderlaget mer eller mindre redan nu lovat att riva upp alla de restriktiva lagar som Tidö-regeringen stiftat på migrationsområdet. Men frågan är om det ens kommer behövas.
Regeringen Kristersson har kommit att tillämpa sin företrädares utnämningspolitik, en utveckling som accelererat det senaste halvåret.
Relaterat: De 261 har haft en bättre karriärutveckling sedan regeringsskiftet
Ingen skillnad idag mot 2022
I praktiken har ingenting hänt på migrationsområdet sedan regeringsskiftet 2022. Inte heller innan dess, trots Anders Ygemans (S) uttalade löfte från 2016 att utvisa 80 000 migranter som inte beviljats uppehållstillstånd.
Mycket vilar på att regeringen Kristersson har kommit att fortsätta utveckla den utnämningspolitik som regeringen Löfven satte som norm. Det tydligaste exemplet är den nyligen tillträdde högst ansvarige för migrationspolitiken på biståndsmyndigheten Sida, diplomaten och den tidigare ambassadören för Global Deal som initierades av Stefan Löfven, Sofia Östmark. Östmark kom efter detta tillträda som generalsekreterare för Union to Union men återvände 2021 till Justitiedepartementet som chef för Migrationsenheten handplockad av den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S).
Enheten ansvarar bland annat för återvändande, viseringspolitiken, migrationsfrågor relaterade till Ukraina samt EU- och internationella samarbete på migrationsområdet. Ett arbete vars effekter finns dokumenterade i Migrationsverkets statistik. Som ligger på fortsatt låga nivåer.
Från den första januari 2024 till den sista april i år kom endast 17 migranter från Somalia att återvända genom Migrationsverkets försorg med avlägsnandebeslut samt ytterligare 15 med assistans från Polisen. De som inte finns med i statistiken är de som dömts till fängelsestraff med utvisning som återsändes direkt utan Migrationsverkets assistans.
För Syrien var motsvarande siffra för samma period 33 genom Migrationsverkets försorg med avlägsnandebeslut samt färre än sex med assistans från Polisen. Migrationsverket menar att de inte redovisar den senare siffran för media då den är så pass låg att enskilda personers identitet kan röjas.
Sida får återvandringsansvaret
Med det goda resultat som Östmark presterat som enhetschef med ansvar för migration och återvandring kommer hon inom kort bli chef för den Globala avdelningen på Sida. Globala avdelningen samlar global strategi- och insatshantering och arbetar utifrån Sidas olika tematiska områden.
Säker och ordnad migration kan främja utveckling menar Sida som en del av Globala avdelningens temaområden. Regeringens reformagenda för utvecklingssamarbete syftar till att stärka synergier mellan migrations- och utvecklingspolitiken, med en ny global tematisk strategi och mål för migration i flera strategier för utvecklingssamarbetet. Avdelningen ansvarar för förutsättningarna för att de som vill och kan ska ha möjlighet att flytta tillbaka till sitt hemland på ett säkert och värdigt sätt.
Vikten av värdighet har tidigare understrukits av andra tjänstemän på UD med koppling till migrationsområdet. Maria Gutiérrez, ambassadråd vid den svenska representationen, har i ett särskilt PM riktat till bland annat Sida betonat vikten av just värdighet som prioriterat område inom migrations- och återvandringspolitiken. En signal som utrikesminister Maria Malmer Stenegard (M) och biståndsminister Benjamin Dousa (M) läst av, fångat upp och anpassat sig till.
Relaterat: Så motarbetar UD regeringens återvandringspolitik
Gutierrez, en av initiativtagarna till 261-listan, har tidigare kommit att interagera och vara samtida med Östmark i rollen som den tidigare kabinettsekreteraren Annika Söders (S) samordnare. Annika Söder beskrivs som arkitekten bakom personal- och migrationspolitiken ur ett utrikespolitiskt perspektiv tillsammans med den tidigare chefen för Sida, Carin Jämtin (S).
Jämtins antipati mot de danska socialdemokraterna sedan hennes tid som partisekreterare är vida känd.