Så försökte al Jazeera kapa svensk media
Mediehuset Al Jazeera ger i en nyligen släppt dokumentär bilden att svenska myndigheter tar familjers barn på vaga grunder. Även om formatet är nytt är mediehusets desinformationsfokus inte det. Tvärtom. Och al Jazeera har en lång historia av etableringsförsök i det svenska medielandskapet. Men inte öppet utan via proxy eller “falsk flagg”.
I en ny dokumentärserie, som släppts av det qatariska mediehuset Al Jazeera, ges bilden att svenska myndigheter tar familjers barn på vaga grunder. Som att barnen haft smutsiga eller trasiga kläder, eller att familjen inte haft tillräckligt god ekonomi. Detta rapporterades av bland annat SVT.
Till viss del liknar dokumentären LVU-kampanjens budskap om att svenska myndigheter skulle kidnappa muslimska barn, en desinformationskampanj på sociala medier som för ett par år sen bidrog till en ökad terrorhotnivå i Sverige.
Statsminister Ulf Kristersson är oroad över att den upprepar desinformationen från LVU-kampanjen. Han utesluter inte att den kan spä på hotbilden mot Sverige rapporterar bland annat Expressen.
Dokumentären släpps i en av al Jazeeras nya kanaler, kanalen al Jazeera 360 som skall komplettera de tre etablerade kanalerna al Jazeera English, al Jazeera Arabic och den för sociala medier särskilt utvecklade al Jazeera Plus. Al Jazeera 360 ligger nära den senare men har tagit utvecklingen ett steg till.
Al Jazeera Media Network lanserade sin senaste digitala plattform “Al Jazeera 360” den 15 september 2024.
Al Jazeera 360 – med fokus på desinformation i väst
“Al Jazeera 360” är en streamingplattform och video-on-demandtjänst som inkluderar ett digitalt bibliotek med program och dokumentärer. Den kommer att presentera program som produceras exklusivt för plattformen. Al Jazeera 360 fyller dessutom det hål som al Jazeera Arabics program lämnade efter sig när dessa program slutade sändas i oktober 2023.
Plattformens originalprogram varierar mellan innehåll som innehåller kultur, underhållning, diskussion och program med religiöst innehåll förutom ett antal filmer, dokumentärer och undersökande program. Dokumentären
Relaterat: Om Al Jazeera: “En av de farligaste organisationerna i världen idag”
Al Jazeera 360 hanterar arkivet för Al Jazeera Media Network sedan starten 1996. Det inkluderar upp till 50 000 timmars program och dokumentärer producerade av Al Jazeera Arabic Channel, Al Jazeera Documentary Channel, AJ+ Arabic, samt podcastplattformen “Atheer”. Allt innehåll kommer att publiceras på plattformen är tillgängligt för allmänheten utan kostnad.
Sheikh Hamad bin Thamer Al Thani, ordförande för Al Jazeera Media Network, sa: “Plattformen bär nätverkets budskap och identitet om att ge människor rätt och balanserat medieinnehåll som förbinder sig till professionalism.”
Dr. Mostefa Souag, tillförordnad direktör för Al Jazeera Media Network, bekräftade att plattformen kommer att fokusera på att ge allmänheten friheten att välja innehållet de tittar på på den plats och tid som passar dem, i linje med principen om “Opinion and the Other Opinion”, den slogan som tagits upp av Al Jazeera sedan starten och tillade:
Den nya plattformen bär på Al Jazeeras anda, som de arabisktalande tittarna är vana vid. Nöjd med integritet, respekt och att placera människan i centrum av allt som Al Jazeera erbjuder.”
Kanalen AJ+-innehåll finns på engelska, arabiska, franska och spanska. Det är tillgängligt på dess hemsida samt plattformar YouTube, Facebook, Instagram och Twitter; med skrivet innehåll på Medium.
Al Jazeeras försök att etablera sig i Sverige
I Sverige har al Jazeera samarbetat med studieförbundet Ibn Rushd för rekrytering av journalister. Detta skedde senast genom närvaro på de Muslimska familjedagarna, ett årligen återkommande arrangemang som kom att upphöra 2019. Ibn Rushd kom samtidigt att ta plats i Statens Medieråd efter rekommendation av Folkbildningsrådets dåvarande generalsekreterare Maria Graner.
Relaterat: Statens medieråd inleder samarbete med Muslimska brödraskapets svenska nätverk
När Statens medieråd blev uppmärksammade på studieförbundets samarbete med al Jazeera samt inte minst personunionerna med det Muslimska brödraskapet upphörde all samverkan med studieförbundet. En helt nödvändig intervention av ansvariga myndigheter med underrättelse- och säkerhetsfunktion.
Al Jazeera är en tydlig desinformatör som riktar sitt fokus mot Västeuropas demokratier. Det finns tydliga band inte bara till Teherans underrättelseministerium utan även till den turkiska tankesmedjan SETA och andra AKP-kontrollerade kanaler.
Tankesmedjan SETA har ett etablerat samarbete med flera svenska forskare, däribland professor Mattias Gardell och professor Massoud Khamali. Delar av SETA , eller den exekutiva ledningen är sedan ett år tillbaka en officiell del av den turkiska underrättelsetjänsten.
Relaterat: Turkisk trollfabrik upphöjs till forskningsinstitut inom underrättelsetjänsten
SETA arbetar via olika varumärken för sin desinformation, bland annat låtsasinstitutet ”Leopold Weiss Institute” för sin lansering av EIR, European Islamophobia Report som publiceras årligen.