Så kommer granskningen av Northvolt försvåras
Moderaterna anmäler Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) till konstitutionsutskottet för hur hon hanterat AP-fonderna i samband med investeringarna i batteriföretaget Northvolt. En granskning som kommer behöva gå tillbaka till hösten 2019 och som redan idag försvårats av att det saknas avgörande dokumentation på AP-fonderna. Styrelsebeslut på investeringen saknas vid samtliga fyra myndigheter enligt AP-fonderna själva.
Moderaterna anmäler Magdalena Andersson (S) till konstitutionsutskottet, rapporterar TT. Anledningen är att de vill att det ska utredas huruvida AP-fondernas investeringar i Northvolt genomförts under politisk påtryckning under tiden Magdalena Andersson (S) var finansminister.
– AP-fonderna ska enligt lag inte styras av näringspolitiska eller ekonomiskpolitiska motiv, det är allvarligt om det har skett någon otillbörlig påverkan från regeringens sida, säger Mattias Karlsson moderaternas gruppledare i riksdagen, till TT.
AP-fonderna har investerat totalt 5,8 miljarder kronor i Northvolt. Anledningen till att anmälan görs nu är att det i samband med batterijättens rekonstruktion framkommit hur investeringar genomförts, menar Karlsson.
Relaterat: Så spelade regeringen Löfvén bort pensionspengar
KU kommer kunna inleda sin granskning först under riksdagsåret 2025/26 men utfrågningarna kommer då bli ett inslag under valrörelsen. Något som kan komma att vara till Socialdemokraterna samt Magdalena Anderssons och partiets nuvarande finanspolitiske talespersons Mikael Dambergs nackdel. Mandatperioden innan, 2014-18, var Damberg näringsminister och i allra högsta grad involverad i etableringen av det som skulle bli Northvolt Ett i Skellefteå.
Relaterat: Det gröna pyramidspelet
Bolund under bussen
Men den första person som Socialdemokraterna redan under gårdagen kom att kasta under bussen var den tidigare finansmarknadsministern Per Bolund (MP). Socialdemokraterna menade som reaktion under gårdagen att anmälan och eventuella frågor istället skulle ställas till ansvarigt statsråd. I detta fall Bolund. Trots att regeringen har ett kollektivt ansvar för fattade beslut samt att Andersson var chef för finansdepartementet och därmed även finansmarknadsministern.
Bolund var föredragande statsråd vid det regeringsbeslut som öppnade upp för en förändring av det lagrum som reglerar AP-fondernas verksamhet. En förändring som gick längre än vad AP-fonderna själva ville och tog i november 2019 bort de säkerhetsspärrar som fanns för investering i onoterade bolag utanför handelsplatser.
Denna spärr togs bort av regeringen Löfven när de lade fram propositionen. I propositionen, 2019/20:57, framgår avsteget från promemorian tydligt:
Första–Fjärde AP-fonderna ska, förutom genom fonder, fastighetsbolag och riskkapitalföretag, även få förvärva eller inneha aktier eller andra andelar i ett företag som inte handlas på en handelsplats eller en motsvarande marknadsplats utanför EES om en fond som AP-fonden förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i också förvärvar eller innehar aktier eller andra andelar i företaget (sidoinvestering).
(Red:s fetmarkering)
En notering på Stockholmsbörsen, får att ta ett exempel, innebär helt andra krav på tydlighet och transparens samt löpande kommunikation med marknaden än vad ett onoterat bolag behöver leva upp till. Något som Northvolts ägare och styrelse ser ut att ha utnyttjat. Stockholmsbörsen, och marknaden, hade sannolikt börjat ställa obehagliga frågor till bolaget när de för sin finansiering belånade ej levererade orders innan fabriken var färdigställd. Detta har Northvolt kunnat undvika.
Relaterat: Så skapade Northvolt illusionen av framgång
Bland de statsråd som 2019 fattade beslutet att lägga fram propositionen som möjliggjorde AP-fondernas medverkan, och som tog bort de sista säkerhetsspärrarna för högriskspel med pensionsmedel var statsråden Anna Hallberg, handelsminister (S) samt Ibrahim Baylan, energiminister (S).
Anna Hallbergs partner, den förre näringsministern Anders Sundström (S) har ägarintressen i Northvolt. Ibrahim Baylan kom efter att han lämnade politiken och riksdagen bli konsult inom energiområdet.
Sedan 2023 arbetar Baylan åt bland annat Northvolts grundare Harald Mix och investmentbolaget Vargas. Vargas är utöver Northvolt aktuella i satsningen på fossilfritt stål genom bolaget Stegra (fd H2GS) samt ett kommande projekt om ”Grönt Aluminium” i Finland.
Dokumentation saknas vid myndigheterna
Trots att lagändringen möjliggjorde AP-fonderna att göra direktinvesteringar i onoterade bolag så grundade AP-fonderna 1 – 4 bolaget ”4 to 1 Investments”. En bolagsform som är en direkt förlängning av myndigheterna då det inte finns några andra aktieägare i investmentbolaget än AP-fonderna som är statliga myndigheter.
När Ledarsidorna begärt ut de styrelseprotokoll eller andra formella beslut som rimligen bör ha legat till grund för bildandet av det gemensamma och för Northvolt dedikerade investmentbolaget så saknas detta underlag.
Tre av de fyra AP-fonderna menar att den koordinerade bolagsbildningen, för en enda investering om 5,8 miljarder av pensionsmedel var en löpande, och därmed delegerad, förvaltningsåtgärd. De menar även att bolaget 4 to 1 Investments omfattas av Aktiebolagslagens sekretessparagrafer trots att bolaget är att betrakta som en ren förlängning av myndigheterna.
Extramaterial
Moderaternas KU-anmälan