Det gröna pyramidspelet

Northvolt batterier. Foto: Northvolt.
  • Måndag 25 nov 2024 2024-11-25
E-post

Med ett Northvolt, som är om inte i sina dödsryckningar så åtminstone på intensivvårdsavdelningen väcks allt fler frågor kring hur ledningen och de tidigaste ägarna kunde göra en “exit” för att säkra sina egna investeringar.

Kvar står idag banker, pensionsfonder, svenska och europeiska skattebetalare samt inte minst anställda som aldrig fick möjligheten att kliva av sina investeringar i tid. Samtidigt hörs skratten från en liten tight skara män när de nu går till banken efter att ha iscensatt något som mer och mer liknar ett grönt pyramidspel.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs skriver av nästan 900 miljoner dollar, motsvarande 9,9 miljarder kronor efter batteritillverkaren Northvolts ansökan om rekonstruktion, rapporterar Financial Times. Goldman Sachs investerade i Northvolt 2019 och var en av investerarna som möjliggjorde det för Northvolt att bygga fabriken i Skellefteå. 

Delar av Northvolts externa investeringar, som den av Goldman Sachs kom att nyttjas som fönster för att lösa in de som tidigt gick in som delägare i bolaget. Bland annat kunde riskkapitalisten Harald Mix och den förre näringsministern Anders Sundström (S) nyttja denna möjlighet. Men denna möjlighet var bara begränsad till ett litet fåtal ur ledningen där alla kände och känner varandra.

Anders Sundströms fru är Anna Hallberg, utrikeshandelsminister (S) i regeringen Löfven / Andersson mellan 2019 och 2022, d.v.s under den tid som Northvolt reste mest kapital och när bland annat Anders Sundström kunde beredas en “exit”. Northvolt positionerades redan från början som ett i allra högsta grad utrikeshandelsprojekt.

Goda kontakter på den politiska nivån var en förutsättning när Northvolt senare, i januari 2024 innan bubblan sprack, kunde beviljas ett lån från EIB, Europeiska Investeringsbanken. Lånet var om mer än en miljard USD för färdigställandet av Northvolt 1.

Detta var bara det senaste beviljade lånet från den europeiska nivån. Under 2018 gav EIB dessutom ett lån på 52,5 miljoner euro för att stödja uppförandet av Northvolts demonstrationsanläggning, med stöd från EU:s InnovFin-program, vilket senare åtföljdes av ett lån på 350 miljoner amerikanska dollar (319 miljoner euro) för den första fasen av gigafabriken Northvolt 1.

De anställda som erbjöds möjligheten att investera kom inte att erhålla den möjlighet till exit för att säkra sin investering genom ett tillbakaköp av hela eller delar av sina investeringar. Av de anställda som fick möjlighet att investera i aktieprogrammen Northville 1 till 3 som ställdes ut till anställda mellan åren 2019 och 2021 kom ingen att komma ifråga.

750 anställda tog chansen vilket beskrivs av SvD.

Northvolts numera avgående vd Peter Carlsson hör till den lilla skara som fick möjlighet att kliva av i tid. Carlsson har de senaste åren lyckats sälja en del av sina aktier i bolaget – och tjänat hundratals miljoner. Enligt Dagens industri, som baserar sina beräkningar på opinionsbildaren Rebecca Uvells ursprungliga avslöjande rör det sig om uppemot 200 miljoner kronor i försäljningar av aktier mellan åren 2019 och 2022.

Utköp erbjöds endast ledningen

Även om Nortvolts VD Peter Carlsson aviserade sin avgång under fredagen så fortsätter han som styrelsemedlem och senior rådgivare vilket gjorde att han kunde representera bolaget under gårdagen i Aktuellt. I Aktuellt medger Carlsson en rad med misstag.

– Vi missbedömde komplexiteten i att sätta upp en så här stor fabrik, att ta in så mycket ny personal och det faktum att den här utrustningen som vi plockade in var ny.

Till skillnad från Carlsson och de tidigaste investorerna har ingen av de anställda som satsade eget eller lånat kapital kunnat sälja några av sina aktier. Det trots att Northvolt i informationen i aktieprogrammen, ”Key Terms”, till de anställda utlovar så kallade ”Liquidity Events” två gånger per år. Med likviditetsevent menas att minoritetsägare erbjuds en möjlighet att sälja aktier till befintliga ägare eller andra köpare.

Som till exempel Goldman Sachs eller någon av AP-fonderna.

Peter Carlssons innehav i Northvolt är inte det enda utan han har även såväl direkt som indirekt ägande via bolaget Vargas H2GS, ett holdingbolag som ägs av bland annat Harald Mix och Olof Lagercrantz. Såväl Mix som Lagercrantz ”klev av” Northvolt innan aktien blev värdelös.

Affärsvärlden har kunnat kartlägga Peter Carlssons olika aktieinnehav och partners.

Carlsson, Lagercranz, Mix och Sundström hör därmed till den begränsade krets ägare med insyn som kunnat gå skadefria ur det pyramidspel som den gröna omställningen, inte utan skattefinansiering eller andra subventioner utvecklas till. Till satsningar som fortfarande är vid liv och kräver extern finansiering för att överleva räknas Stegra – H2GS i den gemensamma portföljen.

Stegra – Nästa pyramidspel?

Peter Carlsson andel i holdingbolaget Vargas H2GS om fem procent resulterar i ett ägande på 1,1% av H2GS. I de senaste kapitalrundorna värderas posten till omkring 350 Mkr. 

Stegra som det heter idag eller tidigare H2GS AB (H2 Green Steel), är ett svenskt företag vars affärsplan liknar Northvolts med planer att producera stål med en nästintill fossilfri process med hjälp av vätgas. Det grundades 2020 av Harald Mix.

I februari 2021 offentliggjordes att H2 Green Steel AB avser att etablera ett stålverk i Norra Svartbyn i Boden. Stålproduktionen beräknas starta år 2024 med en kapacitet på 2,5 miljoner ton/år. Projektet beräknas skapa 1 500 arbetstillfällen i regionen. 

Den planerade investeringen i Boden beräknas till 25 miljarder kronor. Förutom stålverk ingår också en anläggning för att producera vätgas i investeringen. Målet är att från 2030 producera fem miljoner årston stål för bland annat fordonsindustri och vitvarutillverkare. Fullt utbyggt, enligt planerna, kommer H2 Green Steel att producera mer stål än dagens etablerade stålverk gör tillsammans idag.

Idag finns det inte någon logistisk kapacitet att hantera denna produktion i Boden utan kommer kräva utbyggnad av såväl väg- som järnvägsnät. Bara utbyggnaden av vägnätet i den omfattning som krävs kommer ta 10 år från beslut i de berörda kommunernas fullmäktige tills första bilen rullar. Då är beräkningarna inkluderat de förseningar som eventuella överklaganden innebär satta till sex månader.’

Upplägget, och framför allt volymen, är en kopia av Northvolt. Projektet hotas dock av elbrist. Den el som krävs för vätgasproduktionen finns helt enkelt inte att tillgå, särskilt efter att Försvarsmakten slutligen lagt in sitt veto mot nya vindkraftparker i den skala som skulle erfordras.

Något som inte bara Carlsson utan även Mix och Lagercranz bör vara medvetna om. Att det kommer inte bli någon el. Alls.

Med Northvolts kris uppenbaras fler tveksamma projekt inom ramen för ”den gröna omställningen”. En omställning som byggt på glädjekalkyler och en överskattning av den egna förmågan. Det går inte att utesluta att sagan om det svenska Northvolt kan bli första steget till ett totalhaveri för den energiomställning som många politiker investerat hela sitt trovärdighetskapital i.

När nu Goldman Sachs, en av världens största investmentbanker skriver av sin investering till noll bör det vara första steget till en mer realistisk syn på relevansen i den gröna omställningen. Då är inte H2GS framtid avgjord ännu.

Sannolikt borde en kommande granskning av hur Nortvolts ledning och tidiga ägare agerat för att komma undan skadefria samtidigt som banker, pensionsfonder och anställda blivit utan den värdestegring som utlovats. De som tvingas se på hur de som gav sig själva möjligheten att kliva av i tid nu skrattar hela vägen till banken.

Skrattar åt historien om ”Det gröna pyramidspelet”.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se