Så kommer Turkiet vara närvarande i det svenska valet 2022
Även Dagens Nyheter har nu uppmärksammat partiet Nyans framväxt. En framväxt som inte i egentlig mening är beroende av publicitet i svensk media utan är helt oberoende av svenskspråkiga kanaler. Partiet står på egna ben där Turkiets president och regeringsunderlag Recep Tayyip Erdogan tydligt framträder i bakgrunden.
Nu har även etablerad media i form av Dagens Nyheter börjat intressera sig för Partiet Nyans som i ett större reportage av Niklas Orrenius gör ett porträtt. Nyans är ett identitetspolitiskt parti som säger sig vilja värna muslimers och andra minoriteters intressen.
Mikail Yüksel presenterade Partiet Nyans i en debattartikel i Aftonbladet den 22 augusti 2019.
Nyans partiledare Mikail Yüksel har en bakgrund i Centerpartiet där han i samband med valet 2018 kandiderade till riksdagen på andra plats för listan för Göteborg efter partiledaren Annie Lööf. Endast med veckor kvar till valet uteslöts han ur partiet och gjordes till icke valbar för sitt samröre med det ungdomsförbundet till det turkiska nationalfascistiska politiska partiet MHP och terrororganisationen de Grå Vargarna. De Grå Vargarna tillskrivs runt 800 politiska mord samt ett mordförsök på påve Johannes Paulus II samt ett bombattentat på Bankoks internationella flygplats som skördade 20 dödsoffer och 100 skadade.
Utöver att vara ett uttalat identitetspolitiskt parti, på arbetsmarknaden vill Nyans tillåta positiv särbehandling ”med hänsyn tagen till ras eller etnicitet”, är partiet ”ett Palestinavänligt parti” som vill se hårdare svensk politik mot Israel.”Israel ska vi inte smöra för, utan införa sanktioner mot!” skriver partiet på Facebook.
Inom Miljöpartiet är oron för partiet stor.
– Jag är väldigt orolig för Nyans. De kan ta många röster från partier på vänsterkanten. Jag tror de kan komma in i kommunfullmäktige i Göteborg och kanske även i andra delar av landet, säger riksdagsledamoten (MP) Leila Ali Elmi till Niklas Orrenius.
Relaterat: Därför kommer Nyans vinna framgångar i valet 2022
Miljöpartiet, som balanserar på riksdagsspärren, har goda skäl för sin oro och samtidigt finns kopplingar även till främmande makt i form av Turkiet som tidigare på olika sätt påverkat svenska valrörelser genom sin organisation Diyanet. Även Socialdemokraterna utgör måltavla för Nyans röst- och sympativärvningar.
Diyanet İşleri Başkanlığı eller vanligen kallat Diyanet är en statlig myndighet i Turkiet som administrerar landets moskéer. Myndigheten bildades år 1924. År 2017 hade myndigheten enligt Dagens Nyheter 120 000 anställda.
År 1976 fick den utöver administrationen av landets moskéer uppdraget att även administrera moskéer för turkar i utlandet. Som ett led i verksamheten utomlands skickar Diyanet turkiska imamer till utlandet och avlönar dem.
Diyanets budget har fyrdubblats under AKP:s styre. År 2019 ökades budgeten till 10,5 miljarder (c.a 12 miljarder svenska kronor) turkiska lira från 7,7 miljarder föregående år. Detta är en budget fem gånger så stor som Turkiets underrättelsetjänst erhåller och mer än vad den turkiska utrikesförvaltningen har i årligt anslag.
På Facebook angriper Mikail Yüksel Malmös kommunalråd Sedat Arif (S) och kommunstyrelseledamoten som Mubarik Abdirahman (S) som gått från att för tio år sedan hylla Turkiets president till att bli kritisk mot Recep Tayyip Erdogan och kalla honom diktator.
Relaterat: Nyans som del av det turkiska nationalistiska klustret tydligt
De Grå vargarna ör som tidigare nämnts Turkiets president Erdogans stödparti MHP:s ungdomsorganisation och Erdogan själv har vid ett flertal tillfällen framträtt med dess symbol, ett göra ett vargtecken med höger hand. Tecknet förekommer ofta i demonstrationer eller manifestationer tillsammans med det Muslimska brödraskapet.
Tidigare gick Yüksel ut i den turkiska tidningen Yeni Şafak för att berätta om partiet och söka donationer. Yeni Safak är en konservativ, islamistisk turkisk dagstidning känd för sitt stöd från president Recep Tayyip Erdoğan och AKP skriver författarna.
Men Yeni Şafak är mer än en regeringstrogen tidning åt president Recep Tayyip Erdogan. Det är i allra högsta grad en plattform för Erdogan att kommunicera sitt budskap på. Yeni Safak är dessutom känd för sina HBTQ-fientliga och öppet fientliga hållning på ledarplats samt har vid ett flertal tillfällen producerat förfalskade intervjuer med bland annat Noam Chomsky.
Yeni Şafak ingår i Albayrak Group, som äger tidningen genom Albayrak Media Group som även äger två TV-kanaler. Albayrak Group har en vittomspännande verksamhet som spänner från att leverera stridsfordon till den turkiska armén till att ansvara för återuppbyggnaden av jordbävningsdrabbade områden. En av sönerna i familjen som äger företagsgruppen har tidigare varit finansminister och gifte sig senare med Erdogans dotter.
Även om Mikhail Yüksel, Partiet Nyans partiledare, förnekar kopplingarna till AKP och president Erdogan är det helt orimligt att inte sluta sig till att Yüksel i den svenska valrörelsen 2022 kommer ha den turkiska regimens stöd. Detta kommer ge Yüksel en unik fördel före bland annat Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Sveriges utanförskapsområden,
Relaterat: Nyans förgreningar in i den våldsbejakande miljön kartlagda
Signalen, att Yüksel på nyhetsplats i Yeni Şafak söker finansiellt stöd är en signal om att Erdogan efter en längre tids tystnad i praktiken givit sin välsignelse och med denna godkänt Nyans som parti. Och med detta steg kommer Mikhail Yüksel kunna räkna med draghjälp från de nio turkiska moskéer i Sverige som finansieras av den turkiska statens myndighet Diyanet.
Miljöpartiet, men även i viss mån Socialdemokraterna, har all anledning att se mörkt på framtiden i de områden som Nyans väljer att etablera sig i. Med ett massivt stöd från Turkiet via Diyanet och en uttalad identitetspolitisk islamistisk politisk plattform så är det sannolikt att partiet kommer att etablera sig som en ny kraft i svensk inrikespolitik efter valet 2022.