Så lägger regeringen krokben för Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten. Foto: Ekobrottsmyndigheten.
  • Tisdag 6 maj 2025 2025-05-06
E-post

Ekobrottsmyndigheten menar i sin lägesbild för 2025 ekonomisk brottslighet kostar samhället miljarder varje år vilket påverkar välfärdssystem och medborgare negativt. Myndighetens ledning vädjade under gårdagen till allmänheten att bidra genom att själva göra ökade bakgrundskontroller av samarbetspartners och leverantörer. Något som idag kommer att omöjliggöras av det arbete som Morgan Johansson i rollen som justitieminister inledde 2017.

Under gårdagen presenterade Ekobrottsmyndigheten sin lägesbild för 2025. Ekonomisk brottslighet kostar samhället miljarder varje år genom undanhållna skatter, missbrukade bidrag och snedvriden konkurrens, vilket påverkar välfärdssystem och medborgare negativt.

Rikard Jermsten, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten, konstaterar att utvecklingen av ekonomisk brottslighet går i fel riktning. Myndigheten pekar på en övergång från enskilda brott till mer organiserade och systemhotande former av ekonomisk brottslighet. I sin presentation av rapporten menade Jernsten att tidigare så begick brott inom ramen för ett företag, idag startas företag i allt större utsträckning för att kunna begå brott. Den snabba digitaliseringen av samhället skapar nya möjligheter för ekonomisk brottslighet, vilket ökar komplexiteten i att förebygga och bekämpa den menar myndigheten vidare.

Utan att gå in alltför mycket på specifika fall ger myndigheten exempel på Ekobrottsmyndighetens arbete, såsom åtal för svarta löner i apoteksbranschen, illegal IPTV-försäljning, insiderbrott och smuggling av punktskattepliktiga varor som cigaretter men även brottslighet riktad mot välfärdssystemen. Myndigheten betonar även att denna form av kriminalitet är gränsöverskridande.

Ekobrottsmyndigheten betonar samverkan mellan åklagare, poliser, utredare och andra aktörer för att effektivt motverka ekobrott. Rapporten “EBM Lägesbild 2025” understryker att ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem som kräver ökad samverkan och anpassning till digitala utmaningar. 

Den organiserade brottsligheten blir allt mer sofistikerad, och myndigheten fokuserar på att skydda välfärdssystem och konkurrens genom riktade insatser.

I Sveriges Radios intervju riktar generaldirektören en uppmaning till allmänheten i syfte att kunna hejda vågen av denna strukturella form av kriminalitet, att noga kontrollera vem den enskilde eller den enskilde företagaren gör sina affärer med. Något som skulle kräva rättsdatabaser. Vilket innebär att generaldirektören redan när han fällde uppmaningen vet är omöjligt.

Relaterat: Tillgång till offentliga handlingar – en grundläggande demokratisk rättighet

Högsta domstolen förbjöd nyligen i en prejudicerande dom domstolar att lämna ut domar till företag som Acta Publica och Lexbase i syfte att tillgängliggöra domstolsbesluten till allmänheten. Detta sker samtidigt som regeringen arbetar med ett förbud, eller lagreglerade begränsning, av dessa databaser i övrigt.

Relaterat: Högsta domstolen inför “de facto” förbud mot rättsdatabaser

Under nästa vecka kommer dessutom den svenska Tryckfrihetsförordningen, TF, prövas i Europadomstolen. I vilken mån GDPR står över de olika medlemsstaternas mediegrundlagar. I detta fall är det Sverige som står under åtal.

Det vill säga det arbete som Morgan Johansson (S) började lägga på att förbjuda rättsdatabaser börjar nu bära frukt. Johansson menade 2017/18 att rättsdatabaser som Lexbase, som används just i det preventiva syfte som Jermsten efterlyser, förbjuds. Ett arbete som han lämnade över som arv till sin efterträdare Gunnar Strömmer (M).

Relaterat: Regeringen och domstolarna på kollisionskurs mot väljaropinionen

Johanssons ursprungliga ambitioner har idag satt staten, och framför allt Ekobrottsmyndigheten i en situation där de bara kan se på hur den kriminalitet som idag omsätter 100-tals miljarder per år växer sig starkare. 

Och där Jermstens vädjan till allmänheten om stöd med det absolut enklaste, en bakgrundskontroll av en partner eller blivande anställd, nu ser ut att omöjliggöras helt med regeringens och EU:s agerande.

Extramaterial

EBM Lägesbild 2025.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se