Salomons hemligheter berör oss alla

  • Söndag 23 maj 2021 2021-05-23
E-post

Jan Kotschacks bok om sin far Salomon pryder numera sin plats i min bokhylla med omslaget vänt utåt rummet. En bok som har betytt och betyder mycket för mig. Något i blicken på ett snart 80 år gammalt fotografi på mannen i uniform, Salomon “Jack” Kotschack som senare blev Radio Nords grundare säger mig att Salomon har en hemlighet att berätta. En viktig hemlighet som berör där hans son Jan ger oss några, men inte alla, svar.

Salomon ”Jack” Kotschack är inte ett känt namn idag men var på allas läppar för sextio år sedan.

Kotschack lanserade tillsammans med externa finansiärer 1959 piratradio-stationen Radio Nord. Radiostationen sände från mars 1961 musik, nyheter och reklam dygnet runt från fartyget Bon Jour på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. Den 30 juni 1962 tystnade Radio Nord sedan riksdagen stiftat en lag som förbjöd medverkan i bolag som sände från internationellt vatten. En dramatisk tid som i grunden förändrade inte bara det svenska medieutbudet utan även internationellt.

Bara detta är en nog så dramatisk historia som hans son Jan Kotschack dokumenterat i boken om Radio Nord; ”Stick iväg Jack”. Men dramatiken kring Jack Kotschack var större än så. Jack S. Kotschack föddes Salomon Kotschack den 20 januari 1915 i Helsingfors, Finland och avled den 9 december 1988 i Cannes, Frankrike. Så långt är alla överens om att historiebeskrivningen stämmer. Men i Kotschacks levnadsteckning finns en rad med dramatiska skeenden där han var en del. Antingen som statist eller som aktör. Statist vid Salla-fronten, aktör i kampen mot mediemonopolet.

Hans son Jans biografi, eller sökandet efter historien om sin far i ”Salomons hemligheter” tar sitt avstamp i Salla-fronten i Finska Lappland under andra världskriget. Där Jack Kotschack, trots goda prestationer i den finska armén, väljer att dessertera och fly till Sverige. För en yttre betraktare ter det sig som en märklig episod och än märkligare blir det som sedan rullas upp, och som är ett av bokens ledmotiv:

Vem var Jack Kotschack? Vad flydde han ifrån, om han flydde och vad var det han flydde till? Var han den finske juden med suspekta motiv, om man får tro den svenska säkerhetstjänsten eller var han något annat? Varför denna omdefiniering av sig själv under 1940- och 1950 talet? Det är som om Jack Kotschack hade en roll att spela under det andra världskriget och att den rollen fortsatte i nästa akt under efterkrigstiden långt in på 1960-talet men på en annan scen. För i Jans efterforskningar om histrorien om sin far ramlar Jan in i en rad med oförklarliga anomalier. Som varför Jacks fil i den svenska Säkerhetspolisens arkiv fortfarande är hemligstämplad 33 år efter hans död med hänvisning till kampen mot terrorism. Detta framkommer inte i boken men det är helt avgörande fakta som Jan har återgivit för mig i andra samtal.

Och varför dessa svårigheter med att beviljas ett svenskt medborgarskap när han samtidigt hade vitsordat goda relationer med USA? Det är något som skaver i denna svenska handläggning av Jacks öde förutom att Jack aktivt undanhöll historien om sig själv för sina egna barn.

Jan Kotschacks historia om sin far Salomon är fler historier i en. Det är en familjehistoria men det är även en rad med andra historier. Det är historien om ett lands kamp för sin frihet, det är en historia om relationerna till nazismen och en historia i historien om att allt inte är vad det synes vara vid första ögonkastet. I varje fall för mig. Det kan lika gärna vara tvärtom och ingen av bilderna är nödvändigtvis osanna. Det är en inblick i speglarnas värld vi tar del av. En värld där ondska kan vara godhet och godhet kan vara ondska. Där ondska och godhet inte nödvändigtvis är varandras motsatser.

”Salomons hemligheter” kan sägas vara en pendang till Aron Flams ”Det här är en svensk tiger” men i ett biografiskt format. Där handlingen är tydligare och kopplat till en persons val av levnadsöde. För det är tydligt för mig att Salomon valde öde, ödet valde inte honom.

Jan Kotschacks bok om sin far Salomon pryder numera sin plats i min bokhylla. Jag har valt att ställa den med omslaget utåt rummet med bilden på Jack som pryder omslaget så att den är synlig för alla. En bok som har betytt och betyder mycket för mig. En självklar plats för alla som söker fylla hålen i den svenska historiebeskrivningen om Sverige, Finland och vad som egentligen hände från åren under det tidiga 1930-talet ända in i vår tid. För språket är lätt och rappt utan att för den skull ta bort allvaret i historien om Jack.

För det är något i blicken på ett snart 80 år gammalt fotografi på mannen i uniform som säger mig att Salomon har en hemlighet att berätta. En viktig hemlighet som berör där hans son Jan ger oss några viktiga, men inte alla, svar.

 

Om författaren JAN KOTSCHACK

Jan Kotschack (född 1952) är journalist och författare med bakgrund på tidningar som Aftonbladet och SAS magasin Upp&Ner och Scanorama. Han har tidigare skrivit om sin far och Radio Nord i boken “Stick iväg, Jack!” (2009). Han har också berättat om svensken Jonas Bernholm och rockmusikens tidiga historia i “Resan mot rockens rötter” (2016).

 

Du kan köpa boken på Vulkan Media via länken här eller klicka på bilden så kommer du till webbshoppen.

 

Jan Kotschack “Salomons hemligheter”

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se