Självrekryterade opinionspaneler förstärker den ryska förhandlingspositionen

Vladimir Putin / Kreml. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Tisdag 14 jan 2025 2025-01-14
E-post

Den brittiska tidningen The Guardian presenterade oombedd en undersökning om det folkliga stödet för Ukraina utförd av opinionsföretaget Yougov. En mätning som visade ett kraftigt sjunkande stöd för stöd till landet. Efter kontrollmätningar utförda av Gallup Group / Novus reses fler frågor än svar på vad bolag med självrekryterade paneler har för faktisk agenda och roll att spela.

Den brittiska tidningen The Guardian presenterade nyligen en internationell enkät gjord av YouGov som menade att viljan att stödja Ukraina avsevärt minskar i flera länder. Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Sverige, Danmark och Storbritannien var de länder som valts ut i undersökningen. YouGov använder sig av självrekryterade paneler och icke vetenskapligt bekräftade metoder.

När Yougovs undersökning jämförs med en undersökning som vilar på vetenskapligt beprövade metoder, som Gallup Nordic svenska Novus blir resultaten mycket olika.

Relaterat: Val och opinion – Ingen rymdforskning

I YouGovs undersökning menar företaget att 50 procent, eller hälften av svenska väljare stödjer Ukraina efter det ryska anfallskriget inleddes och att var fjärde väljare vill se en förhandlingslösning för att få stopp på striderna. En förhandlingslösning som i praktiken kommer ge Ryssland rätt till en ockupation och annektering av Krim och Donbassregionen så som stridslinjerna och fronterna ser ut idag.

Undersökningen som utförts av YouGov kan sägas bekräfta Vladimir Putins bild och argument att han har ett visst stöd för sina territoriella anspråk. Ett liknande resultat publicerade tidskriften Kvartal som låtit det Kreabkontrollerade Demoskop gjort samma typ av mätning. I Kvartals / Demoskop mätning anger var tredje svensk att Ukraina bör finna motsvarande förhandlingslösning.

I en senare undersökning av Demoskop, publicerad i Aftonbladet, vill åtta av tio svenskar bibehålla stödet men i denna undersökning är frågorna annorlunda formulerade varför mätningen inte kan jämföras med Gallup Nordic / Novus.

I Gallup Nordic / Novus undersökning är motsvarande siffror 75 procent för fortsatt stöd och 25 procent som vill se en förhandlingslösning. Såväl Yougov som Demoskop använder sig av metoden med en ”kattlucka”, en möjlighet för respndenten att slippa ta ställning med ett ”vet ej” alternativ. Gallup Group / Novus arbetar med vetenskapligt kvalitetssäkrade metoder och har valt att pressa fram ett ställningstagande istället i en för Europa helt avgörande väpnad konflikt.

Skillnaderna i undersökningsresultaten mellan metoderna är uppenbara och i andra sammanhang så problematiska att det amerikanska Pew Research Center reagerat.

Pew Research Center (även känt som Pew) är en partipolitisk oberoende tankesmedja baserad i Washington, D.C. Den mäter opinion om sociala frågor, den allmänna opinionen och demografiska trender som påverkar utvecklingen i demokratier som USA Tankesmedjan genomför opinionsundersökningar, demografisk forskning, slumpmässiga urvalsundersökningar samt panelbaserade undersökningar, medieinnehållsanalyser och annan empirisk samhällsvetenskaplig forskning.

Såväl Demoskop som Yougov arbetar med öppna undersökningsdatabaser, så kallade “open access panel” som tillåter alla som är villiga att bidra att gå med i deras panel. Paneler som är lätta att manipulera för extern part. Demoskops analyschef Johan Martinsson har tidigare för Ledarsidorna vitsordat att de inte genomför någon annan identitetskontroll än en enkel e-postverifiering samt att de inte gör några gallringar i databasen ens när de misstänker att det kan ha kommit in respondenter som inte nödvändigtvis är fysiska personer.

Ledarsidorna har idag ett dussintal olika användaralias i Demoskops Inizio-panel varav inte någon ser ut att ha blivit utgallrad. Inget av bolagen Demoskop och YouGov arbetar heller med slumpmässiga ”attention checks”, där t.ex skärmen slumpmässigt byter färg eller spelar upp en video och där respondenten skall svara på vad som sker. Funktioner som de branschledande som arbetar med denna form av osäkra paneler tillämpar för att minimera riskerna för att ha manipulerats.

Säkerhetsåtgärderna klarar dock inte av att hantera mänskliga “troll” som använder sig av multipla användaridentiteter och tillämpar tekniska lösningar som VPN-tunnlar för att fingera IP-adresser.

Relaterat: Så stora är riskerna med självrekryterade opinionspaneler

Det svenska företaget CINT, som arbetar med självrekryterade paneler och anses internationellt marknadsledande inom detta segment är väl medvetna om faran. Bolaget fick mer än 80 procent av sitt börsvärde utraderat när flera av dess paneler kunde avslöjas som manipulerade av extern part.

Skillnaderna i undersökningsresultaten är uppseendeväckande men ger samtidigt stöd för NATO och Försvarsmaktens krav på hög datasäkerhet i undersökningarna som mäter den europeiska försvarsviljan. NATO kräver av sina medlemsstater att de regelbundet mäter den nationella försvarsviljan och av Försvarsmaktens upphandlingskrav framgår att företag som använder sig av Demoskops och Yougovs metoder, och låga datasäkerhet- och tillförlitlighet aldrig kan komma ifråga.

YouGovs, och även Demoskops nyligen genomförda undersökningar understryker vikten av att i tider där Sverige utsätts för fientliga angrepp, mot information samt viss infrastruktur, noggranna underlag för att fatta rätt beslut. 

Relaterat: Samhällsfarliga opinionsundersökningar

Där Demoskops och YouGovs form av undersökningar blir en del av i detta fall Vladimir Putins batteri av olika angreppsmetoder mot den svenska och europeiska försvarsviljan.

Demoskop används idag av mediekoncernen Schibstedt tidningar Aftonbladet och SvD samt av tidningen Kvartal. YouGov har inte längre någon egentlig verksamhet kvar i Sverige.

Demoskops ägare Peje Emilsson äger och kontrollerar även PR-företaget Kreab. Kreab är det svenska företag som har bäst kontakter med Rysslands allierade Kina. Kreab har varit verksamma i Kina sedan 1991.

Vice ordförande för Kreab Worldwide är den tidigare stats- pch utrikesministern Carl Bildt. Efter att Bildt lämnade statsministerposten 1994 kom han att engageras i bland annat företagen Vostok Nafta och Gazprom. Företag som via ombud kontrolleras av den ryske presidenten Vladimir Putin.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se