Socialdemokraterna: Förändra likabehandlingen

Magdalena Andersson / Socialdemokraterna. Foto: Regeringen.se. Montage.
  • Fredag 13 dec 2024 2024-12-13
E-post

Protesterna mot regeringens förslag om skärpt regelverk kring politiska partiers lotterier var förväntad trots att förslaget bara tydliggör den princip om likabehandling som Sverige förbundit sig till. Socialdemokraterna lägger sitt hopp hos lagrådet och EU-kommissionen. Att dessa skall omdefiniera begreppet “likabehandlingsprincip” och öppna för förändringar på konventionsnivå för att möjliggöra framtida positiva särbehandlingar av politiska åsikter och partier.

Under gårdagen presenterade regeringen sitt  förslag om skärpt regelverk för partipolitiska lotterier. Regeringens utredare ansåg att skatter och regleringar är bättre än att helt förbjuda partilotterier. Sverigedemokraterna – som i motsats till andra partier öppet talat om att man ville komma åt just Socialdemokraterna – ville ändå ta till förbud. Den ansvarige ministern, finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) uteslöt inte heller att gå förbudsvägen. Förslaget skall nu ut på lagrådsremiss för att senare börja gälla från den första januari 2026.

Förslaget går i korthet ut på att åtgärda den snedvridning som dagen regelverk innebär, att politiska partier kan bedriva lotteriverksamhet utan att omfattas av bestämmelser som gäller för andra licenshavare.

Regeringen konstaterar att partipolitisk verksamhet skiljer sig från andra allmännyttiga verksamheter med hänsyn till vikten av ett högt förtroende för det politiska systemet. Dagens regler har skapat en udda ordning med omotiverade undantag och risk för intressekonflikter.

Regeringens förslag innebär att staten inför en likabehandlingsprincip för licenstagarna, att även de politiska partilotterierna skall tvingas i marknadsföringen och på lotten ange tydligt vilket parti som är förmånstagare, betala spelskatt samt att ett kreditförbud och bonusbegränsning ska gälla även för partipolitiska lotterier.

Förslaget möttes av kraftiga protester från socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin som menade att regeringens likabehandlingsprincip, att behandla alla lika inför lagen, var ett kirurgiskt precist utformat slag mot socialdemokraterna. Anders Lindberg, Aftonbladets ledarredaktör, menade att likabehandlingsprincipen innebär en form av ”oppositionsskatt”, det vill säga särskilt utformad skatt för att begränsa oppositionens möjligheter att driva opinion.

Lindberg menar att den likabehandlingsprincip som nu införs kan strida mot grundlagen och EU-rätten när han menar att

Sista ordet är inte sagt. Nästa steg är att juristerna lagrådet ska säga sitt. Eftersom regeringens förslag möjligen strider mot grundlagen blir det intressant att se vad de har att säga. Även EU-kommissionen kan ha synpunkter.

Samt att likabehandlingsprincipen av politiska partiers spelverksamhet som drivs i form av aktiebolag strider mot grundläggande demokratiska principer.

I vilken utsträckning som dets svenska lagrådet och EU.kommissionen skulle motsätta sig regeringens föreslagna likabehandlingsprincip får remissbehandlingen av förslaget utvisa.

Utvecklingen socialdemokraternas syn på de politiska partiernas spel och dobbelverksamhet åskådliggör hur socialdemokraternas definition av demokrati utvecklats över tid. Likabehandlingsprincipen, som är en av de principer som byggt den svenska industrinationen och demokratin är idag, enligt duon Baudin och Lindberg, istället en med kirurgiskt precision utarbetat maktmedel för att montera ner demokratin.

I alla andra sammanhang lyfts annars likabehandlingsprincipen inför lagen fram som en grundläggande princip i alla regelverk. Bland annat de internationella traktat och konventioner som Sverige anslutit sig till. Som till exempel FN:s deklaration om demokratiska och politiska rättigheter, FN:s motsvarande om mänskliga rättigheter samt inte minst Europakonventionen.

Idag är det bara de svenska socialdemokraterna, och Aftonbladets ledarredaktion, som motsätter sig denna universella och konventionsbundna likabehandlingsprincip.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se