Socialdemokraterna – Gammalt blandas med nytt
Vid Socialdemokraterna partikongress på Svenska Mässan i Göteborg förväntas stora förändringar av partiet och dess politik. Men allt kommer inte kastas ut när partiledningen skall blanda gammalt med nytt. Väljarna kan dock redan nu räkna med en förändring i retoriken kring Sverigedemokraterna. Där nya uttryckssätt börjat prövas av opinionsbildare som står nära partiledningen.
Onsdag-söndag 28 maj-1 juni i år håller Socialdemokraterna partikongress på Svenska Mässan i Göteborg. Kongressen ska bland annat besluta om nytt partiprogram. Det nya partiprogrammet skiljer sig från de tidigare genom att ha mycket mer precisa skrivningar i punktform än de tidigare formaten som var mer av en berättelse.
Partiet aviserar en tillbakagång till en mer traditionell form av socialdemokrati där de olika arbetsgruppernas resultat nu arbetats in. Bland annat har migrationsområdet kommit att förändras i grunden under riksdagsledamoten Lawen Redars ordförandeskap för en av arbetsgrupperna.
Relaterat: Det kan Socialdemokraterna lära av Kamala Harris
Gammalt och nytt om vartannat
Partiet står inför ett skifte av ledarskap. Redar är en av få arbetsgruppsrepresentanter som fått uppträda tillsammans med partiordföranden Magdalena Andersson och bör bedömas som ett framtidsnamn vilket även partiets rättspolitiske talesperson Teresa Carvalho bör göra. Carvalho ersatte Ardalan Shekarabi som flyttades ner ett steg till att ansvara för bostadspolitiska frågor. En ren degradering, alternativt en mjuk utfasning.
Shekarabis position i partiet har försvagats med hans ensidiga och förbehållslösa stöd till den svensk-iranska diasporan. Iran har bland annat skickat lönnmördare i syfte att mörda de judiska företrädarna Aron Verständig och Saskia Pantell. Iran är dessutom avsändare av många av de desinformationskampanjer som riktats mot Sverige. Iran pekas, vid sidan av Ryssland och Kina, av Säkerhetspolisen ut som ett av de tre största säkerhetshoten mot Sverige.
För partiet blev det en ohållbar situation att behålla svensk-iraniern Shekarabi som justitieministerkandidat då han uppbär dubbelt medborgarskap.
Relaterat: Socialdemokraternas danska komplex
Men andra tidigare ministrar återfinns med stor sannolikhet i Anderssons laguppställning inför det önskade regeringsskiftet 2026. Bland dessa märks Annika Strandhäll som arbetat fram förslaget med en ofinansierad arbetstidsreform med sex timmars arbetsdag. En reform som om den genomförs kommer försätta mycket av den offentliga vården och omsorgen i ett konkursmässigt skick vilket även kommer gälla för icke skattefinansierad verksamhet. Som svenska företag.
Ett annat namn som med en sannolikhet gränsande till visshet finns med i Anderssons laguppställning och innersta krets är den före detta justitieministern Morgan Johansson som ansvarar för den utrikespolitiska inrikntingen.
En inriktning som präglas av att bli en återställare av Margot Wallströms politiska linje. Den har stöd från Anderssons tidigare medarbetare från Finansdepartementet, Fredrika Ornbrandt. Ornbrandt är idag ställföreträdande chef för FN-enheten på Utrikesdepartementet. På FN-enheten biträder Tro och Solidaritets tidigare ordförande Peter Weiderud partiets förberedelsearbete i rollen som opolitisk socialdemokratisk tjänsteman inför maktåtertagandet.
Weiderud placering på FN-enheten kom efter att Egyptens regering tagit beslut om stängning av det svenska institutet i Alexandria som kommit ideologiskt för nära det Muslimska brödraskapet under Weideruds tid som direktör.
En annan viktig pusselbit för Johanssons förberedelser är den opolitiske tjänstemannen Tomas Brundin, chef för Östafrikagruppen på Afrikaenheten på UD. Brundins bidrag skall vara hur biståndsverksamheten skall utformas för att passa det bidragsindustriella komplexet så bra som möjligt. Brundin har i likhet med Weiderud en bakgrund i trossamfunden samt som tidigare internationell sekreterare för Tro och Solidaritet. Som chef för Östafrikagruppen står Brundin i direkt kontakt med för partiet viktiga grupper väljare.
Utöver det starka stödet från Utrikesdepartementets opolitiska socialdemokratiska tjänstemän åtnjuter Johansson en stor popularitet inom partiet. Inte bara i Skånedistriktet och Malmö, som annars utgör en belastning för partiledningen då distriktet genomsyras av antisemitiska strömningar, utan även ute i landet.
Relaterat: Socialdemokraterna: Åter till korruptionsdrivande biståndsstrukturer
Tonläget förändras
Men även om Socialdemokraterna helt utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna har det sedan jul märkts en skillnad i retoriken från ledande socialdemokratiska opinionsbildare.
I lördagens ”Lördagsintervju” i Sveriges Radio hade intervjun bytts ut mot en paneldiskussion mellan Ali Esbati (V), Mikael Odenberg (M), Veronica Palm (S) samt Sara Skyttedal (f KD). Veronica Palm, som tidigare kallat SD som ett rasistiskt, nazistiskt eller fascistiskt parti hade nu bytt benämning. Palm, som fortfarande har nära band med partiledningen, benämnde nu SD som ett icke demokratiskt högerparti.
Denna retoriska förändring går hand i hand med Karin Pettersson, kulturredaktör på tidningen Aftonbladet som i en kulturkrönika menade att
Det går inte att vinna val genom att tala om faran med fascism
Markeringen är en i det närmaste total distansering från hennes egna och Sociademokraternas stigmatisering av SD och dess väljare. Innan Pettersson anställdes av Aftonbladet efter valnederlaget 2010 som chef för ledarredaktionen var hon Socialdemokraternas kommunikationschef under Mona Sahlin.
Med sig till Aftonbladet tog hon Anders Lindberg som var Sahlins ansvarige för omvärldsbevakning. Lindberg kom senare att efterträda Pettersson som chef för ledarredaktionen. Idag är Pettersson chef för Aftonbladets kulturredaktion.