Nordkorea – Mellanösternkonfliktens “Dark horse”
Iran stängde under tisdagen ner sina kärnkraftsanläggningar som en försiktighetsåtgärd om en israelisk vedergällningsattack skulle ha dessa som mål. En relevant åtgärd vilket även sätter fokus på en sällan nämnd aktör i regionen. Nordkorea. Det är främst Nordkorea som förser Iran med den teknik som krävs för utveckling av missiler och kärnkraft.
FN framförde under gårdagen en oro för att Israel som ett svar på Irans attack under helgen kan komma aaatt besvaras med en attack mot Irans kärnkraftanläggningar. Iran vidtodg under gårdagen fösiktighetsåtgärder och lät stänga dessa rapporterar den turkiska dagstidningen Hürriet Daily News.
Det skulle i sådana fall inte vara den första gången som Israel anfaller denna typ av mål i Iran. Även om Iran förnekar att landet samarbetar med Nordkorea i ett kärnkraftprogram har forskare och underrättelseexperter hävdat att Nordkorea och Iran har bedrivit kärnkraftssamarbete i flera år
Det har rapporterats att iranier besökte Nordkoreanska testplatser och nordkoreanska kärnvapen- och missilexperter har besökt iranska kärnkraftsanläggningar som Natanz och Qom.
Kärnkraftssamarbetet mellan de två länderna utgör en enorm utmaning för väst, särskilt efter P5+1-avtalet. Avtalet öppnar en möjlighet till Teheran att få betydande ekonomiska incitament, inklusive miljarder dollar i sanktionslättnader, förutsatt att den avstår från att utvecklas kärnvapen i minst tio år. Avtalet legitimerar även Irans regionala status, inklusive dess rätt till att intervenera i Irak och Syrien. Detta beskrivs utförligt i studier och rapporter från Begin-Sadat Center for Strategic Studies.
Även om staten Israel och Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkoreas officiella namn) inte delar gemensam gräns anser Jerusalem Nordkorea som ett potentiellt säkerhetshot, både direkt och indirekt.
Sedan slutet av 1960-talet har flera delegationer av Palestinian Liberation Organisation (PLO), Folkfronten för befrielse av Palestina (PFLP) och andra palestinska militanta organisationer besökt Nordkorea och för politiskt stöd, militär träning och vapenförsörjning Från Nordkoreansk sida ser Pyongyang sitt militära stöd till dessa organisationer som en del av dess kamp mot “amerikansk imperialism”.
PFLP:s terrorattack i maj 1972 mot Ben-Gurion flygplatsen, även känd som Lod Airport Massacre, där 26 israeler och turister mördades, antas ha sponsrats av Pyongyang, som tros ha tränat förövarna och försett dem med vapen.
Nordkorea har offentligt stött militanta palestinska organisationer genomfördömande av Israel vid flera tillfällen. Till exempel när Israel likviderad Hamas ledare 2004 och under Operation Protective Edge 2014.
Pyongyangs politiska och militära stöd till arabstater och terroristgrupper utgör ett direkt hot mot Israels säkerhet. Enligt Israels uppfattning utgör Nordkorea ett hot mot sin säkerhet. Den första och viktigaste av dessa att eliminera dess kärnkraftsförsäljning till Mellanöstern, särskilt samarbetet med Iran och Syrien. Där Israel ser en uppenbar risk att Nordkorea även kommer försörja dessa lände med missiler och teknik för utveckling av kärnvapenstridsspetsar alternativt leverera färdiga stridsspetsar från Nordkorea.
Irans stängning av kärnkraftsanläggningarna är sannolikt en adekvat åtgärd. Lika adekvat är bedömningen att Israel pekat ut anläggningarna som tänkbara mål i en vedergällning men samtidigt står det klart att konflikten inte längre omfattar länderna i Mellanöstern utan sedan lång tid har fått sin näring från stater som Nordkorea som varit en aktiv part sedan decennier.