Kristdemokraterna vill öka överstatligheten på rättsområdet

KD logo / Freedom of speech (Image by FreePik). Montage
  • Måndag 27 maj 2024 2024-05-27
E-post

Kristdemokraternas förstanamn till EU-parlamentet har tagit initiativ till att upphöja hatbrottslagar till överstatlig nivå. Vilket är att ta principerna i den danska Ynkryggslagen till en högre, federativ nivå.

Samma definition och inte minst samma straffskalor skall enligt Kristdemokraterna gälla i hela unionen för hatbrott vilket kommer innebära en historiskt stor inskränkning av yttrandefriheterna samtidigt som delar av brottsbalken kommer att regleras på EU-nivån.

Kristdemokraterna och partiets förstanamn Alice Teodorescu Måwe vill att hatbrott ska bli ett EU-brott, det vill säga brott som unionen tar fram gemensamma definitioner och påföljder till. Det menade hon i en intervju med Sveriges Radios P1 Morgon

I intervjun uttryckte hon oro över att judar i Europa utsätts för hot och hat till följd av Israels krigföring i Gaza efter Hamas terrorattack.

– Vi menar att antisemitismbrottet är så allvarligt att det bör ingå i den här kategorin, säger hon.

Kraven på en repressiv reglering av yttrandefrihetens gränser är vanligt förekommande bland politiska partier som drivs av varierande inslag av religiösa idéer alternativt av rädsla för rörelser som utvecklat religiösa vanföreställningar till fundamentalism av olika karaktär. 

Relaterat: Hot går hem – Danmark kröker rygg för religiös extremism

Partiet Nyans vill till exempel att afrofobi ska få en egen brottskategori och följs nu av Kristdemokraterna som efter att juristen Teodorescu Måwe rekryterats följer den trend av repressiva förändringar av yttrandefriheten och därmed som konsekvens även medialagarna.

Danmark och Sverige är två länder som efter 1800-talet allt mer utvecklades till fria, sekulära demokratier med en hög grad av tolerans, tillit, välstånd, jämställdhet och god samhällsutveckling. Politiskt, konstnärligt och socialt. Det sitter ihop, menar Edward Nordén (MED) med förmågan att skapa fria, trygga samhällen. Vilket i sig utgör grunden för vår starka utveckling till innovationskraft, ekonomiskt välstånd och personlig frihet.

Relaterat: Danska ynkryggslagen lockar fram brokig skara

Den danska “Ynkryggslagen”, förbudet mot skändning av religiösa skrifter passerade nästan obemärkt förbi i den danska debatten.

Lagen kallas ”kujonloven” i danska folkmun. Ynkryggslagen. Inte utan fog. Att en hädelselag återinförs i modern tid i landet som var först i världen med att införa yttrandefrihet 1770 är något av en tydlig signal att Teodorescu Måve inte är ensam i Europa eller i Norden att vilja införa repressiva lagrum. 

Relaterat: Kraftig kritik mot den danska regeringens förslag om blasfemiförbud

Det som skiljer Teodorescu Måwe initiativ är att hon vill upphöja lagen till federativ, överstatlig nivå. Vilket är att ta principerna i den danska Ynkryggslagen till en högre, federativ nivå. Samma definition och inte minst samma straffskalor skall enligt henne och Kristdemokraterna gälla i hela unionen.

Skulle lagstiftningen bli konsekvensneutral och i likhet med de rättslig grundprinciper som råder i västvärlden att alla hat värderas lika kommer fler grupper kunna åberopa EU-konstitutionellt skydd samtidigt som det som av en religiös grupp klassas som hatbrott kunna lagföras i andra länder inom unionen.

En som riskerar straff oavsett var hon befinner sig inom EU är den dansk-iranska konstnären och feministen Firoozeh Bazrafkan som strimlat en koran utanför diktaturen Irans ambassad. Till stöd för Irans feminister, mänskliga rättigheter och till trots mot den iranska regimen. 

Då Teodorescu Måwe utspel kommer att involvera Europeiska Rådet, det vill säga stats- och regeringscheferna inom unionen förutsätter det att regeringen Kristersson, med stöd av Sverigedemokraterna sluter upp bakom förslaget och därmed gör förslaget till nationell politik..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se