Så dödade Vellinge kommun rättsstaten
Ledarsidornas granskning av de myndighetsbeslut som tas vid Vellinge kommun visar att de fattas i strid mot gällande lagar och regelverk. De som är föremål för besluten får inga lagrumshänvisningar när myndigheten meddelar sitt beslut, och till det förvägras möjliga att överklaga besluten. Vellinge kommun anser att besluten inte är överklagbara, men hänvisar inte till några rättsregler.
Den första omgången frågor kring tillämpningen av Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen till kommundirektör Marcus Willman och kanslichef Marina Nillund, som båda är ansvariga för det förekommande inom Vellinge kommunförvaltning, har inte besvarats av dem. Ingen av dem har heller försökt bringa klarhet kring turerna inom Vellinge kommun.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen i Uppsala, menar till Ledarsidorna att rättsfrågan är en väldigt viktig rättsstatsprincip avseende anonyma myndighetsbeslut. Om man exempelvis råkar vara föremål för beslutet, så ska man kunna veta vem som har fattat beslutet för att exempelvis kunna göra en jävsinvändning menar Lundin.
Olle Lundin berättar vidare att han nyligen har arbetat med remissförförande kring polismyndighetens förslag om att kunna anonymisera vissa av myndighetens beslut. Lundin menar att förfarandet med anonyma myndighetsbeslut helt går emot rättsstatens grunder, vilket han menar är en syn som också delas av Lagrådet som även de svarat på samma remiss. Så får man absolut inte göra, säger Lundin, gällande frågan om en myndighet får fatta anonyma beslut.
Vellinge kommun försvårar utlämnandet av allmänna handlingar
Rätten att ta del av handlingar som förvaras hos en myndighet är stark. Lagstiftaren är tydlig med att myndigheten ska se till att utlämnandet sker på bl.a. ett smidigt, rättssäkert och kostnadseffektiv sätt.
Vid begäran av allmänna handlingar från Vellinge kommun, försöker myndigheten medvetet att försvåra utlämnandet. Detta genom att påstå att det begärda underlaget inte finns, eller att de begärda handlingarna är mer omfattande än vad de egentligen är, och att myndigheten har för avsikt att skriva ut digitalt förvarade handlingar samt att myndigheten ska, eftersom de kommer skriva ut handlingarna, ta betalt för utlämnandet.
Vellinge kommun låter också den beslutet gäller, själv fatta det aktuella beslutet, vilket skulle kunna anses krocka med 16 § andra stycket 4 p. förvaltningslagen (2017:900), gällande frågan om jäv.
Kanslichef Marina Nillunds e-postloggar har begärts ut. Någon inom Vellinge kommunförvaltnings har informerat henne om att loggarna har begärts ut. Med detta har Marina Nillund själv mottagit e-postloggarna digitalt av Vellinge kommuns IT-avdelning.
Sedan har Marina Nillund själv fattat beslut i frågan om utlämnandet av e-postloggarna. Marina Nillund har meddelat att hon har för avsikt att skriva ut loggarna, som hon menar är på nästan 900 sidor, samt att Vellinge kommun ska ta betalt för utskriften. Några frågor om detta har dock Marina Nillund inte svarat på, om anledningen till varför hon vill skriva ut loggarna.
Om hon anser att det lämpligt att hon själv fattar detta beslut? Samt hur det kommer sig att sidantalet skulle vara nära 900 sidor, att skriva ut? Frågor som också har ställts till kommundirektör Marcus Willman, i samband med kanslichefens beslut gällande de allmänna handlingarna, har däremot duckats av Willman. Marcus Willman har skickat vidare frågorna till den e-postadress som Vellinge kommun har använt då myndigheten fattat anonyma beslut eller svarat anonymt.
De flesta myndighetsbeslut ska enligt lag kunna överklagas
Om det inte är möjligt att överklaga ett myndighetsbeslut ska det framgå med lagrumshänvisning i myndighetens beslut. Vellinge kommuns regellösa beslutsförfarande är vedertagen har skett systematiskt.
I e-postkorrespondens skriver Vellinge kommun med anonym avsändare att ”beslutet inte är överklagbart”. Myndigheten bilägger heller ingen besvärshänvisning, alltså en bilaga med information om hur den beslutet gäller, kan förfara, i samband med myndighetens beslut. Efter detta slutar Vellinge kommun att svara på frågor i ärendet, eller på andra frågor gällande myndighetens förfarande. Vellinge kommun har i förekommande fall även skickat en direktlänk till JO:s sida där anmälan kan göras.
Vellinge kommuns beslutsförfarande kan nu konstateras ske med kännedom och godkännande av de högsta ansvariga inom kommunförvaltningen, erfar Ledarsidorna.
Deniz Eryilmaz
Oberoende skribent