Bolaget bakom desinformationskampanjer direkt kopplat till Muslimska brödraskapet
Al Jazeeras dokumentär om den svenska socialtjänsten har fått omfattande uppmärksamhet i Sverige. Men ingen media har granskat det bakomliggande produktionsbolaget. En uppenbar del av det Muslimska brödraskapets nätverk av bolag och organisationer som fyller en strategiskt viktig roll i uppbyggnaden och utvecklingen av al Jazeeras missionerande samt inte minst desinformativa funktion. Ett bolag som genom personunioner som går rakt in i bland annat den sociala medieplattformen Facebooks övervakningsråd.
I Al Jazeeras dokumentärserie ”Bakom stängda dörrar”, om barn som omhändertas av bland annat svenska myndigheter, redovisas inte alltid orsaken till omhändertagandena. Serien har kritiserats och SVT Nyheter har tidigare rapporterat att den påminner om LVU-kampanjens budskap om att svenska myndigheter skulle kidnappa muslimska barn.
Efter kritiken svarar nu Al Jazeera.
– Det är en nyanserad och balanserad film som lyfter ett viktigt ämne på ett respektfullt sätt, säger Awad Jumaa, chef för program och inköp på bolagets streamingplattform 360 i en intervju i SVT.
Awad Jumaa, som varit med och lett arbetet med serien, menar att det är helt fel att jämföra innehållet med LVU-kampanjen, den omfattande desinformationskampanj som för ett par år sen bidrog till en ökad terrorhotnivå i Sverige.
– Ni försöker misskreditera filmen, vi lyfter fram sociala problem, men ni försöker smutskasta oss genom att associera oss med aktivister, säger han och menar att målet varit att ge plats åt alla perspektiv när det gäller omhändertagande av barn och visa hur familjer påverkas av det.
Relaterat: Så byggde al Jazeera attackerna mot Sverige med turkisk hjälp
Al Jazeera underordnad roll i strategisk utveckling av desinformation
Jumaa´s och al Jazeeras roll är dock underordnad i sammanhanget. Det bolag som producerat filmen åt Al Jazeera är det brittiska bolaget, i praktiken brevlådeföretag Film Khan Ltd med sitt formella säte i Storbritannien men reella bolags- och verksamhetsadress i Istanbul, Turkiet. I vissa sammanhang stavas bolaget Film Kham.
Bolagets VD är Abdelrahman Elboghdadi, ursprunligen egyptisk medborgare och utbildad vid al Azhar-universitetet i Kairo under den tid som universitetet var lojalt till det Muslimska brödraskapet. Al-Azharuniversitetet är ett av Egyptens främsta lärosäten, världsbekant för sin ställning som ett centrum för islamiska studier. Universitetet leds av en överimam som har titeln Sheikh Al-Azhar. Undervisningen är öppen endast för muslimer. Universitetet motarbetar en liberal reform av islam och utfärdade år 2017 en fatwa mot den liberala Ibn-Rushd-Goethe-moskén i Berlin eftersom den ej tillät ansiktstäckande slöjor i sina lokaler och den accepterade homosexuella som församlingsmedlemmar. Fatwan gällde både nutida och framtida liberala moskéer
Elboghdadi studerade vid universitetet under den tid det även var det Muslimska brödraskapet i Egyptens starkaste fäste. Elboghdadi reigstrerade bolaget i oktober 2023 och driver det tillsammans med den operativt ansvarige Ahmed Elshawaary. Innan Elshaarawy slog sig ihop med Elboghdadi var han heltidsanställd vid Al Jazeera.
Även om bolaget är fristående från Al Jazeera är Film Khan i praktiken en del av Al Jazeeras strategiska satsningar på rörlig bild och inte minst programformaten al Jazeera 360, som skall satsa på dokumentär-formatet för olika språk- och kultur-områden samt al Jazeera Plus med fokus på spridning i sociala medier.
Film Khan ansvarar bland annat för all utbildning och vidareutbildning av al Jazeeras personal inom film och dokumentära reportage med rörlig bild. Där det krävs ett manuskript och ett underliggande budskap.
Relaterat: Så försökte al Jazeera kapa svensk media
Finansierad av det Muslimska brödraskapet
Bolaget bedriver utbildning även för andra parter än al Jazeera. Utbildningen inom media genomförs i Istanbul och finansieras av och står under överinseende av bland annat stiftelsen Tawakoll Karman Foundation. Stiftelsen leds av mottagaren av Nobels fredspris 2011 Tawakkol Karman. Karman har fått kritik för, och kopplas samman med det Muslimska brödraskapets nätverksorganisation samt har en framträdande position i det yemenistiska politiska partiet Al-Islah. Partiet är förbjudet i bland annat Saudiarabien för sin koppling till Brödraskapet.
Tawakkoll Karman har av Facebook utsetts till som del av plattformens övervakningsråd att ta fram de regelverk som övervakar vad som får publiceras på plattformen. Utnämningen 2020 ledde till omfattande protester mot Mark Zuckerberg, Facebooks ägare från liberal arabisk media som pekade på Karmans kopplingar och sympatier med fundamentalistiska muslimska rörelser och värderingar.
Relaterat: Om Al Jazeera: “En av de farligaste organisationerna i världen idag”
Film Khan, eller Film Kham, är uppenbart en del av det Muslimska brödraskapets nätverk av bolag och organisationer och fyller en strategiskt viktig roll i uppbyggnaden och utvecklingen av al Jazeeras missionerande samt inte minst desinformativa funktion.
Funktionen beskrivs djupare i “Islamismen i Sverige” av Johan Westerholm (Greycat 2020) med bland annat Akram-memot, Brödraskapet i Nordamerikas strategiska utvecklingsdokument som grund.
Det bör inte anses vara en slump att al Jazeera Plus, en del av al Jazeera 360 är direkt utvecklad för att passa just Facebook som distributionsformat.
Extramaterial för prenumeranter
Film Khans brittiska registreringsbevis.
Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant.
Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.