Mångmiljonsmäll väntar svenska skattebetalare
Batteritillverkaren Northvolts amerikanska konkursskydd hindrar inte Kronofogdemyndigheten att genomföra utmätningar av bolagets tillgångar. Det bristande skyddet tydliggör att bolagets verksamhet i Sverige inte är skyddade av den amerikanska domstolens godkännande av rekonstruktionsförsöken. Tvärtom kom ett mångmiljonåtagande för svenska skattebetalare närmare under gårdagen.
Northvolt och dess dotterbolag har för närvarande skulder hos Kronofogden på totalt 650 miljoner kronor. Hittills har myndigheten drivit in drygt 13 miljoner kronor från den bolagets bankkonto rapporterade SVT Västerbotten under gårdagen.
Kronofogden genomförde bland annat en utmätning av 4,8 miljoner kronor som ska betalas vidare till företag som har krav hos Northvolt. Enligt Northvolt beror de uteblivna betalningarna på den pågående rekonstruktionsprocessen i USA.
”På grund av de åtaganden Northvolt har enligt Chapter 11-förfarandet i USA är det inte möjligt att betala gamla skulder”, skriver kommunikationschef Matti Kataja i ett mejl till TT.
Northvolt ansökte i höstas om konkursskydd i en domstol i Texas med ett sammanlagt skuldberg på 60 miljarder kronor. Bolaget siktar på att slutföra rekonstruktionen i USA under första kvartalet i år. Tidigare i januari fick Northvolt godkänt av ägarna driva företaget vidare vid en planerad extrastämma. Stämman, som hade att besluta om bolagets framtid fick då del av den kontrollbalansräkning som upprättats i oktober som visade att bolaget med marginal förbrukat hela sitt aktiekapital. Aktiekapitalet är idag negativt med över 30 miljarder kronor.
Utöver att bolaget förbrukat mångmiljardbelopp av privata investeringar har svenska pensionsfonder dränerats på nära tio miljarder kronor. AP-fonderna 1-4 åderläts på 5,8 miljarder kronor efter att regeringen Stefan Löfven genomfört en för bolaget anpassad regeländring av AP-fondernas möjligheter att investera i onoterade bolag utan handelsplats för aktierna.
Den uppkomna situationen, där bolaget inte gör rätt för sig samtidigt som det är under rekonstruktion i USA visar att det amerikanska konkursskyddet inte är det skydd för verksamheten som bolagets ledning försökt ge sken av. Rekonstruktionsförsöken vid konkursdomstolen för södra Texas, som givit godkänt för rekonstruktion, valdes eftersom bolagsledningen sannolikt helt korrekt gjorde bedömningen att en svensk tingsrätt inte skulle medge rekonstruktion eftersom bolaget saknar livskraft.
Uteblir ägartillskott i skiftet januari – februari kommer kassan att vara tömd menar bedömare. Redan nu har, vilket SR/Ekot tidigare rapporterat, komponentleverantörer slutat att leverera material till företaget. Trots det menar bolaget att de fortsätter att producera och leverera till kunder.
Det finns ingen information om i vilken utsträckning som leveranserna motsvarar kundernas krav och behov och i vilken omfattning dessa leveranser har kostnadstäckning.
Relaterat: Nationelle samordnaren om Northvolt: “För mycket skrot “
Mångmiljonsmäll för skattebetalarna
Den amerikanska rekonstruktionsprocessen undantar inte bolaget för ansvaret att betala ut löner till de anställda. Hade en svensk domstol beslutat att genomföra ett rekonstruktionsförsök hade bolagets situation kunnat mildras med den statliga lönegarantin. Något som med den lösning som bolagsledningen valt endast är tillämpbar vid en konkurs.
Den statliga lönegarantin finansieras av skattemedel och motsvarar under 2025 fyra prisbasbelopp eller 235 200 kronor per anställd. Den enskilde kan bara få pengar under högst åtta månader. Vid konkurs är det konkursförvaltaren som beslutar om vilka som har rätt till lönegaranti samt i vilken omfattning. Konsulter som hyrts in via egen firma omfattas inte.
Relaterat: Northvolt: Ge oss dina skattepengar
De kommer bli utan ersättning om någon vid svensk domstol ansöker om att försätta Northvolt i konkurs, en fullt möjlig händelseutveckling då det amerikanska konkursskyddet inte skyddar bolaget från Kronofogdens utmätningar av banktillgångar.
Skulle någon part lämna in en ansökan och få gehör för kraven på konkurs i svensk domstol väntar därmed ytterligare en mångmiljonkostnad för svenska skattebetalare.
Relaterat: I spåren efter Northvolt
Northvolt Labs AB kommer dock inte att beröras av en konkurs i koncernmodern då bolaget är pantsatt i sin helhet. Lastbilstillverkaren Scania krävde Northvolt Labs, koncernens utvecklingsbolag, i pant för att betala ut ett lån under senhösten 2025. Syftet med panten var att garantera leveranserna av batterier till lastbilstillverkarens produktion av de fåtal lastbilar som drivs med el. I praktiken byggs detta fåtal batterier för hand i utvecklingsbolagets lokaler.