Så kontrolleras UD av Socialdemokraterna
På den promemoria som argumenterade för ett svenskt Nato-inträde redan efter Rysslands annektering av Krim-halvån 2014 finns en tjänsteanteckning som vittnar om att historien om detta PM inte är heltäckande. Innan handlingen låstes in 2015 för då oöverskådlig tid lämnade den avgående chefen ett spår efter sig. Ett spår som vittnar om vilken struktur som då kontrollerade och fortfarande kontrollerar allt som sker vid departementet. Om än på distans.
I samband med att Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 kom UD:s säkerhetspolitiska enhet fram till att situationen krävde en ny analys för Sverige. I en tidigare hemligstämplad promemoria, daterad den 17 oktober 2014, argumenterar dåvarande enhetschefen Peter Ericson för att det nya världsläget innebär att Sverige måste gå med i Nato vilket avslöjades av SvD.
”Den säkerhetsordning som skulle trygga vår gemensamma säkerhet i Europa fungerar inte därför att Ryssland inte längre känner sig bundet av den”.
I regeringsförklaringen menade statsminister Stefan Löfven (S) den 3 oktober 2014:
”Sverige ska inte söka medlemskap i Nato.”
Två veckor senare överlämnades promemorian enligt SvD till den nya utrikesministern Margot Wallström (S) kabinettssekreterare Annika Söder (S) och utrikesrådet för politiska frågor Torbjörn Sohlström. Promemorian från säkerhetspolitiska enheten hamnade i ett skåp på UD och blev aldrig känd för allmänheten.
Men den överlämnades handgripligen slutligen till en fjärde person som fick ansvara för det PM som annars skulle kunnat förändra relationerna inte bara med NATO och Sveriges nordiska grannländer utan främst med Vladimir Putins Ryssland.
Detta framgår av Peter Ericssons egen handskrivna anteckning på originalhandlingen som låstes in. Departementsrådet Efraim Gomez fick handlingen direkt och fysiskt i handen i september 2015 när Ericsson slutligen förflyttades och efterträddes av Gomez. Ericssons egen anteckning på PM:et om hans sista åtgärd som enhetschef om ett oönskat scenario på hans sista dag, tillhör ovanligheterna även på UD.
Efraim Gomez är tillsammans med sin hustru Maria Gutiérrez genom åren handplockade till olika tjänster av Margot Wallström och Annika Söder.
Den tidigare kabinettssekreteraren Annika Söder är gudmor till Efraim Gomez och Maria Gutiérrez dotter. Efter att först ha tagit över UD SP (Säkerhetspolitiska enheten) efter Ericsson kom Gomez senare att bli chef för FN-enheten. Som chef för FN-enheten vägrade sedan Gomez att lämna ut den slutrapport efter Sveriges ansökan och kampanj till FN:s säkerhetsråd till riksdagens utrikesutskott.
Margot Wallström kom senare att prickas av riksdagens konstitutionsutskott för detta konstitutionella regelbrott men klarade sig utan misstroendevotering. Gomez kom att befordras efter detta till en chefstjänst vid en av FN:s myndigheter i Geneve.
Hans hustru Maria Gutiérrez kom att direkt efter genomfört diplomatprogram bli Annika Söders personlige samordnare. Hon kom att göra sin make sällskap i Geneve som ambassadråd vid den svenska FN-delegationen.
FN-enheten är fortfarande i socialdemokratisk kontroll med bland annat en av partiledaren Magdalena Anderssons mest lojala medarbetare från tiden på finansdepartementet, Fredrika Ornbrandt. Ornbrandt är idag ställföreträdande chef för FN-enheten. Kansliråd vid FN-enheten är Socialdemokrater för Tro och Solidaritets tidigare ordförande Peter Weiderud som fortsatt ansvarar för Sveriges interreligiösa dialoger.
Relaterat: Motståndet mot regeringens biståndspolitik mobiliserar
261-listans upphovsmän
Men innan paret flyttade ner till Geneve kom de att initiera och koordinera det tjänstemannaupprop som senare fick beteckningen ”261-listan”. Uppkallad efter de 261 socialdemokratiskt opolitiska tjänstemän som implicit hotade med arbetsvägran efter valet 2018 om de skulle tvingas arbeta under en moderat utrikesminister.
Relaterat: S till 261-listan: “Håll er lugna till efter valet”
Att Ericssons PM nu blir känt är ingen slump. Dels för att Efraim Gomez, det departementsråd som personligen hanterade inlåsningen av promemorian för det som skulle bli för evig framtid fortfarande befinner sig i Geneve, dels för att den nuvarande utrikesministern Maria Malmer Stenegard (M) börjar bli varm i kläderna.
Även om Efraim Gomez för närvarande inte märks av i någon större omfattning annat än i interna socialdemokratiska utrikespolitiska nätverk och sammanhang så spelar Maria Gutiérrez fortfarande en roll i att rikta in och prioritera verksamheten vid departementet.
Relaterat: Så motarbetar UD regeringens återvandringspolitik
Så sent som i december 2024 upprättade hon en arbetsinstruktion för UD och Justitiedepartementet om hur regeringen skulle utforma den aviserade återvandringspolitiken för att kunna erhålla bland annat UNHCR:s godkännande.