Vad övrigt har du inte berättat om?

Reaktionerna på bristerna i diplomaten och den tillfällige och numera före detta nationella säkerhetsrådgivarens säkerhetsprövning har blivit kraftiga. Men nivån på debatten som förs vittnar om att Sverige, och den svenska debatten, är yrvaken inför den verklighet som ett alltmer aggressivt Ryssland och en osäkrare värld innebär. Som ställer höga krav på säkerhetsmedvetande och säkerhetskultur.
Reaktionerna på bristerna i diplomaten och den tillfällige och numera före detta nationella säkerhetsrådgivarens säkerhetsprövning har blivit kraftiga. Från oppositionens sida menar socialdemokraternas försvars- och säkerhetspolitiske talesperson Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister, att tillsättningen av rådgivaren präglas av en inkompetens hos regeringen. Trots att Hultqvist själv befordrade den aktuelle tjänstemannen till ambassadör i Ukraina 2021.
Utnämningen skedde vid en tidpunkt då spänningarna mellan Ryssland och Ukraina var uppenbara samtidigt som Försvarsmakten, som var Hultqvists ansvarsområde som minister, vid försvarskonferensen Folk och Försvar samma år varnade för den storskaliga markinvasion som Ryssland sedan inledde ett år senare. Samma säkerhetskrav omfattade med andra ord ambassadörstjänsten i Kiev som på den roll som nationell säkerhetsrådgivare kringgärdas av.
I vilken omfattning som Hultqvist sov, var allmänt distraherad eller råkade gå till herrummet under ÖB:s dragning om det aktuella säkerhetsläget i Ukraina är okänt.
Men problemet är inte den aktuelle tjänstemannens sexuella preferenser även om den ligger utanför det normativa. Det finns andra exempel på diplomater och höga statstjänstemän som har samma intressen men har valt att om inte öppet deklarera det så i varje fall hålla sin arbetsgivare informerad i de fall det är relevant. Och kan utgöra en latent risk.
I slutet på 1990 talet samt under en period i början på 00-talet kom jag att handlägga en hel del säkerhetsrelaterade personalärenden dels när jag var chef för Underrättelse- och Säkerhetscentralen på MKO men även i rollen som verksam inom personskydd. Tillfällen som jag kommit i kontakt med det som nu eskalerat till ett säkerhetsproblem och en personlig tragedi.
Den enskilde tjänstemannens karriär är med viss sannolikhet slagen i spillror efter att ha hängts ut med namn och där en del antytt klandervärda egenskaper av sexuell natur. Det bör inte uteslutas att en del av det som publicerats i enskilda fall kan ha passerat juridiska gränser.
Detta kommer då att behöva prövas av Medieombudsmannen och i andra rättsliga processer.
“Vad är det mer du inte talat om för oss?”
Problemet är inte den uppmärksammade sexuella preferensen ens i internationella sammanhang, det ger om inte annat flera av USA:s president Donald Trump utnämningar exempel på. Bland annat Secretary of the Treasury, Scott Bessent som lever med sin samkönade partner som han har två barn med.
Samma sak med amerikanske miljardären och entreprenören som även han är öppet homosexuell och lever med sin partner och två barn. Thiel är en av Donald Trumps absolut viktigaste sponsorer sedan 2016 och räddade Trumps primärvalskampanj inför presidentvalet samma år med en miljondonation.
Det största problemet är ur mitt, baserat på yrkeserfarenhet, perspektiv är att han inte informerade arbetsgivaren om detta. När sådan uppdagas kommer i 99,9 fall av 100 följdfrågan
“Vad är det mer du inte talat om för oss?”
På samma sätt som information om spelmissbruk eller utomäktenskapliga förhållanden måste redogöras för. Det vill säga allt som kan innebära att den enskilde utsätts för utpressningsförsök eller annan otillbörlig påverkan. Även vilka olika intressen och sammanhang som den enskilde ingår i. Det finns med andra ord goda skäl att kritisera den tidigare Överbefälhavaren Micael Bydén och den nuvarande fästmön Linda Staaf för att de under en lång tid hade en utomäktenskaplig relation. Det, och en hög frekvens av besök på klubben “Noppes” i Stockholm borde ha fått en rad med säkerhetsklockor att börja larma enligt min erfarenhet.
Bydén försatte sig och ämbetet, bedömer jag, i en situation där han riskerade att utsättas för press och påverkan. Slutligen separerade dock Bydén och valde istället älskarinnan. Men principiellt borde Bydén ha informerat såväl den ansvarige ministern, i detta fall Peter Hultqvist, samt ansvariga på MUST. Något som inte skall ha skett.
Det ligger i varje seriös och erfaren säkerhetsmedvetandes tjänstemans natur att tänka i dom banorna på den nivån. Framför allt i personalärenden och vid säkerhetsprövningar. Döljs en sak, som kan upplevas som skambelagd av den enskilde men inte är klandervärd i juridisk mening så finns det goda skäl att anta att det finns andra förhållande som dolts. Och i fall med nationens säkerhet så finns det inga marginaler att spela med. Även i tjänstetillsättningar på lägre nivåer så brukar den enskilde falla på om denne undanhåller denna typ av detaljer om de senare uppdagas.
De flesta struntar faktiskt helt i Thybergs sexuella läggning, i lika hög grad som vare sig Sverker Åströms läggning som var en offentlig hemlighet eller EU-diplomaten Johan Floderus sexuella preferenser. Dessa är ointressanta, möjligtvis något pikanta, även i många länder där homosexualitet är förbjudet.
Problemet är försöken till mörkning. Det är där den stora förtroendekrisen mellan arbetsgivare och arbetstagare uppstår. Sedan har naturligtvis Regeringskansliet och Säkerhetspolisen ett stort ansvar att hålla rätt på sådant här om vi talar om det som på min tid klassades som tjänster på nivå 1 A respektive 1 B.
Då borde man hittat det själva.