AP-fondernas rökridåer om Northvolt

  • Fredag 7 feb 2025 2025-02-07
E-post

Allt fler frågor börjar resas till AP-fonderna om hur investeringen med pensionsmedel i batteriföretaget Northvolt gick till. AP-fonderna menar att några formella styrelsebeslut aldrig behövdes trots att investeringen krävde ett antal beslut för att investeringen skulle kunna bli av. En investering som föregicks av ett direkt ministerstyre samt som i praktiken var ett beställningsjobb från extern part.

För alla AP-fonder gäller att AP-fonderna ska förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Förvalta kapitalet och i övrigt agera så att allmänhetens förtroende för AP-fonderna och deras verksamhet upprätthålls. Det innebär att förvaltningen ska vara effektiv, resultatinriktad, präglas av öppenhet och fästa särskild vikt vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att göra avkall på avkastningsmålet. Detta kommer även bidra till ett högt förtroende för det allmänna pensionssystemet i sin helhet. Detta framgår av AP-fondernas gemensamma riktlinjer.

AP-fonderna hanterar årligen uppskattningsvis mellan 120 000 och 150 000 transaktioner inom ramen för sin kapitalförvaltning för att fullgöra sin uppgift inom pensionssystemet. AP-fonderna har till uppgift dels att utjämna svängningarna mellan pensionsavgifter och pensioner och dels att bidra med avkastning till pensionssystemet på längre sikt. Idag förvaltar AP-fonderna totalt 2 000 miljarder kronor.

AP-fondernas verksamhet regleras i lag. Som grundregel skall investeringarna snabbt kunna omsättas i likvida medel även om AP-fonderna har möjlighet, att under vissa förutsättningar, att investera i onoterade bolag. Möjligheten att investera i onoterade bolag i expansiva skeden kom att förstärkas efter valet 2018. Ett av Miljöpartiets krav i regeringsförhandlingarna var att använda mer av offentliga medel och pensionsmedel i den ”gröna omställningen”.

Den dåvarande finansmarknadsministern Per Bolund (MP) var tydlig med hur han ansåg att AP-fondernas medel skulle användas. I tidningen ETC menade Bolund i november, i direkt anslutning till att han som föredragande statsråd fått igenom en ny lagstiftning för AP-fonderna i november 2019, att

– Jag har upplyst dem (AP-fonderna) väldigt tydligt. De känner till att det finns ny lagstiftning. 2020 ska det granskas hur de sköter sina investeringar sett till biologisk mångfald och skogskövling, exempelvis i Amazonas. 2021 ska det granskas sett till fossila bolag. Om det inte händer något måste regeringen gå vidare med saken.

– Om de (AP-fonderna) inte förstår regeringens signaler kan vi behöva rekrytera nya styrelser, som har bättre förståelse för vad vi förväntar oss. Det är en väldigt konkret möjlighet som vi har. Jag förväntar mig att det ska ske stora förändringar.

Ministerstyre är inte tillåtet i Sverige enligt 12 kap. 2 § regeringsformen. Hot om avsked eller entledigande från styrelse bör kunna anses ligga inom ramen för definitionen av ministerstyre.

Relaterat: Så spelade regeringen Löfvén bort pensionspengarna

McKinseys ande över en skräddarsydd lösning

Av förarbetena till propositionen framgår att konsultföretaget McKinsey varit en tongivande rådgivare i arbetet att få fram en proposition. McKinsey skall återkomma i senare skeden i arbetet med den gröna omställningen. Andelen medarbetare i Northvolts systerföretag H2 Green Steel / Stegra ledningsgrupp som har en bakgrund från McKinsey sticker ut på samma sätt som de alla har direkt eller indirekt relation till den gemensamma ägaren investmentbolaget Vargas med bland annat Harald Mix som huvudägare.

Men det skall dröja ytterligare tid innan samarbetet med främst McKinsey bär frukt. I november investerar till slut AP-fonderna i batteriföretaget Northvolt. En investering som till slut uppgår till 5,8 miljarder kronor. En investering som ökade legitimiteten kring Northvolt som investeringsobjekt. 

I april 2021 bildade AP-fonderna gemensamt ett aktiebolag; 4 to 1 Investments AB. Aktiebolaget bildade i sin tur tillsammans med AP-fonderna ett kommanditbolag; 4 to 1 Investments KB. Det är genom kommanditbolaget som AP-fonderna är delägare i Northvolt. 

Den första investeringen om drygt 3,3 miljarder kronor i Northvolt gjordes enligt årsredovisningarna för 4 to 1 Investments AB i juni 2021. Det vill säga under förra mandatperioden. Sedan följer en tilläggsinvestering (dec -22) samt ett konvertibelköp (sommaren -22). 

Relaterat: Northvolt: Ge oss dina skattepengar

AP-fonderna lägger rökridåer

När Ledarsidorna begär ut de protokoll, inledningsvis styrelseprotokoll, som ligger till grund för investeringen menar samtliga AP-fonder att några sådana skriftliga underlag inte finns med motiveringen att besluten ligger inom ramen för den löpande förvaltningen. Ett helt orimligt besked då AP-fonderna även är statliga myndigheter med ett dokumentationskrav över samtliga beslut.

När Ledarsidorna sedan begär ut den e-post kommunikation som förevar bildandet av kommanditbolaget samt den ”due diligence” med beskrivning av process blir beskedet att e-posten är utgallrad samt att den ”due diligence” som togs fram inför investeringen är framtagen i bolaget och därmed inte en offentlig handling.

Problemet är att även detta är ett orimligt påstående. Dels för att kommanditbolaget är att betrakta som en förlängning av myndigheterna men även för att bolaget inte får ha ett operativt ansvar. Bolaget har dock en anställd i den arbetande styrelseordföranden Jenny Askfelt Ruud. Askfelt Ruud är annars anställd vid 4:e AP-fonden.

Myndigheter har rätt att gallra ut e-post efter 90 dagar men under förutsättning att ärendet är avslutat. För AP-fonden är dock investeringen pågående varför den bestämmelsen, eller möjligheten, inte kan åberopas. Trots detta har samtliga e-postmeddelanden som kan styrka eller beskriva bildandet av bolaget och skapandet av investeringen borta.

AP-fonderna lever med andra ord inte upp till det egna kravet om transparens.

AP-fondernas beskrivning styrks heller inte av de fyra mail som trots utgallring finns kvar. Dessa mail vittnar tvärtom om att samtliga chefsjurister samt investeringsansvariga vid AP-fonderna 1 t.o.m 4 varit engagerade att dels ta fram ägardirektiv, dels i signeringen av de registreringsdokument som krävs.

Det vill säga beslutsunderlag till beslut som sedan inte finns dokumenterade vid myndigheterna.

Åtgärder som inte ligger inom de normala förvaltningsåtaganden. Dessutom måste dessa beslut och åtgärder dokumenteras vilket AP-fonderna menar att det inte finns några krav på inom deras tolkning av förvaltingslag.

SVT som sedan gårdagen börjat rapportera om tillståndet i AP-fondernas Northvolt-investering har i flera månaders tid försökt få intervjua vd:arna för de fyra statliga AP-fonderna, samt Jenny Askfeldt Ruud som är arbetande styrelseordförande i ”4 to 1 Investment”. Svaret idag liksom tidigare är nej.

Relaterat: Mångmiljonsmäll väntar svenska skattebetalare

Extramaterial

De fyra återskapade e-post meddelanden som inte gallrats ut och som sammantaget motsäger AP-fondernas besked om att ”4 to 1 Investments”, som var en förutsättning för investeringen ,skulle vara ett ordinarie förvaltningsbeslut. 

Tvärtom vittnar meddelandena om att ett beslutsunderlag i form av ägardirektiv med mera var under framtagning.

Ett beslut som sedan inte finns i någon form på någon av de fyra AP-fonderna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se