Bo Theutenberg om Palme – Allt är inte vad vi tror att det är

Olof Palme och Bo Theutenberg vid pressträff om ubåtskränkningarna.
  • Söndag 17 dec 2023 2023-12-17
E-post 169

Det finns en annan Olof Palme. Och det finns en annan historia om honom. I Bo Theutenbergs biografi över Palme ger han andra perspektiv.

Som kärleksfull kritisk rådgivare och handplockad av Palme själv för dessa egenskaper, framgår det med viss tydlighet Palmes stora kärlek till USA och den liberala demokratins principer var större än vad Socialdemokratin vill erkänna. Och inte minst finns det andra förklaringar till vad som egentligen hände en natt i februari 1986.

Ett socialdemokratiskt minne har försvunnit ur debatten. Olof Palme. Dagens väljare har idag endast vaga begrepp om en politiker som kanske mest av alla präglat Sverige och den svenska utrikespolitiken i modern tid. Alla statsministrar, eller utrikesministrar med för den delen efter Olof Palme har att förhålla sig till det arv han lämnat efter sig. Ingen svensk har så många gator och platser uppkallade efter sig. Det skall vara Raoul Wallenberg men han var inte politiker.

Ideologiskt och organisatoriskt. Fortfarande 37 år efter hans död är det detta arv som Sverige och i viss mån även världen har att förhålla sig till. 

I floran av biografier används ofta Henrik Berggrens ”Underbara dagar framför oss” som referens och som den mest heltäckande. Andra som täcker in Palmes liv har skrivits av nära vänner och kollegor som Ingvar Carlsson. Eller så nämns Palme som person mer ingående i andras memoarer såsom Sten Anderssons ”I de djupaste vatten” men som birollsinnehavare i någon annans kontext.

Inom arbetarrörelsen finns ett tabu att närma sig Palmes minne. Jan Eliasson sade det rätt ut i debatten om Sveriges engagemang i Afghanistan vid kongressen 2009. Det var i ett replikskifte med Maj-Britt Theorin där Eliasson försvarade partistyrelsens linje och Theorin hänvisade, såsom många andra i den mer vänsterorienterade falangen inom Socialdemokraterna, till ”vad Olof hade sagt” eller vad ”Olof hade tyckt”.

Eliasson, mångårig medarbetare avslutade all diskussion om Palme i partiet både då och efter kongressen med:

”Jag var Olofs medarbetare i många år. I flera decennier. Ingen känner Olof bättre förutom Lisbeth (Palmes maka) än jag. Olof var en komplex person och inte någon kunde veta i vilken riktning och på grundval av vad som hans tankar och analyser gick. Låt oss minnas Olof som den fantastiska människa och politiker han var istället för att gissa sig till vad han hade sagt eller gjort idag”.

Därmed lades locket på debatten om Palme i partiet. Hit men inte längre.

Ett lock som på samma sätt trycker ner sådant som borde ventilerats som det inte läker det öppna sår mordet på honom fortfarande utgör. I Svensk politik i allmänhet och för socialdemokratin i synnerhet. Jan Eliasson och Pierre Schori är några av de socialdemokrater som dessutom har egna goda skäl att Palme försvinner in i skuggorna för gott.

Det senaste bidraget i floran av biografier är Bo Theutenbergs ”Palme omvärderad?” ger ytterligare ledtrådar till vem Palme var och inte minst vad som ledde honom in på vägar som än idag påverkar relationerna med främmande makt. Den är inte minst aktuell med Socialdemokraternas relationer till frihetsrörelser eller terrororganisationer som Hamas och al Fatah. Inte minst förklarar det Eliassons omsorg att vilja ”gå vidare” utan ytterligare granskning och debatt.

Palmes entourage var inte allltid hans bästa rådgivare utan hade egna skäl till att driva honom framför sig i en viss riktning. Något som Palme inte alltid var helt uppmärksam på förrän först efteråt.

För med Theutenbergs perspektiv, som kärleksfull kritisk rådgivare och handplockad av Palme själv för dessa egenskaper, framgår det med viss tydlighet Palmes stora kärlek till USA och den liberala demokratins principer.

Theutenbergs bidrag kan inte övervärderas i att försöka förstå vår samtid. Hur Sveriges roll utvecklats i det diplomatiska spel som i allra högsta grad formar inte bara Sveriges utrikespolitik utan även inrikes dagsaktuella händelser. En helt nödvändig bok för att tillsammans med Henrik Berggrens ”Underbara dagar framför oss” förstå vad det är som händer.

Och förstå vad det var som hände egentligen den där februarinatten 1986 som för oöverskådlig tid förändrade Sverige.

Du köper boken på Bo Theutenbergs hemsida Theutenberg.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se