Brittisk tankesmedja kartlägger Muslimska brödraskapets kommunikationsstrategi

ICSR, Muslimska brödraskapets andlige ledare Yussuf al Quaradawi. Montage.
  • Tisdag 6 okt 2020 2020-10-06
E-post 989

I en rapport från  International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence, ICSR, kartläggs Muslimska brödraskapets etablering i Storbritannien. Rapporten är den första i sitt slag som mer systematiskt börjat redogöra för Brödraskapets europeiska kommunikationsstrategier. Något som saknats tidigare.

I en rapport från  International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence, ICSR, kartläggs Muslimska brödraskapets etablering i Storbritannien. Rapporten korresponderar i detalj vad avser nätverksuppbyggnaden med vad som i en svensk kontext beskrivs i ”Islamismen i Sverige” med några små skillnader. ICSR rapport kommer fram till samma slutsatser som inte bara Islamismen i Sverige utan även vad den tyska Förbundsdagen (det tyska parlamentet) samt den franska senaten gjort i sina respektive studier. 

ICSR International Center for the Study of Radicalization and Political Violence

International Center for the Study of Radicalization and Political Violence (ICSR) är tankesmedja baserad i Department of War Studies vid King's College London vars uppdrag är att utbilda och hjälpa politiker och andra aktörer att hantera radikalisering och politiskt våld.

Tankesmedjan får en del av sin finansiering genom EU.

Organisationen är ett partnerskap mellan fem akademiska institutioner: King's College London, University of Pennsylvania, Interdisciplinary Center Herzliya (Israel), Jordan Institute of Diplomacy och Georgetown University.

Det som skiljer studierna åt är att vare sig ICSR, den tyska Förbundsdagen eller den franska senaten tar avstamp i Brödraskapets nordamerikanska etableringsstrategi – det så kallade Akram-memot. Det PM om etableringen i Nordamerika som Mohammed Akram tog fram åt det amerikanska shura-rådet. En annan skillnad är att ICSR tar ett bredare grepp än tidigare studier, inklusive Islamismen i Sverige och arbetar in Brödraskapets etablering inom utbildningssektorn något som annars stiftelsen Doku med Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark gjort i den svenska kontexten. 

Den mest avgörande skillnaden är att ICSR fokuserat vid Brödraskapets kommunikationsstrategi samt hur de implementerat denna i Storbritannien. Denna beskrivning skulle lika gärna kunna handla om Frankrike, Sverige eller Tyskland. Likheterna, eller snarare de direkta parallellerna är uppenbara. 

Vill du läsa hela artikeln, med en fullödigare beskrivning om strategin? Bli då prenumerant.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation samt hela nyhetsarkivet.

Johan Westerholm är ansvarig utgivare och chefredaktör.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Ljudfilerna, när de spelas in vilket vi skall börja med igen om någon vecka kommer vara tillgängliga för alla men som prenumerant får du därmed tillgång till alla källor som bygger artikeln.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se