Civilsamhällets bidragsindustri – en kropp i samhällskroppen utan insyn

Copyright Kjell Nilsson Måki för Ledarsidorna.se
  • Torsdag 28 sep 2017 2017-09-28
E-post 0

350 miljoner kronor i statsbidrag fördelas årligen till omkring 400 organisationer, av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). I en rapport från Statskontoret kritiseras nu myndigheten för att man gett bidrag till organisationer som inte borde ha fått det. Rapporten skrapar endast på ytan på en bidragsindustri som idag utgör en separat kropp i samhällskroppen.

Redan innan granskningen skett skärpte MUCF sitt regelverk. Föreningen Sveriges unga muslimer, SUM, nekades bidrag för 2017 av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Beslutet har överklagats till domstol, och anmäldes även hanteringen av ärendet till JO, Justitieombudsmannen. Föreningen hävdar att man särbehandlas jämfört med andra organisationer rapporterade DN.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel en beskrivning av Forum Civ och den kritik som riktats mot organisationen från bland annat Nalin Pekgul, S.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se