Därför är studentprotesterna i USA logiska
De amerikanska studentprotesterna till stöd för Hamas över hela USA, även vid de anrika Ivy-league universiteten kan te sig förbryllande för Europa. Men allt är en logisk konsekvens av en amerikansk professors engagemang i en liten afrikansk folkspillra i Jerusalem som glömdes bort av världen som en konsekvens av den afroarabiska slavhandeln för 200 år sedan.
Studentprotesterna som reaktion av kriget mellan Israel och Hamas-kriget har spridit sig till fler universitetscampus i USA efter att polis arresterat flera av demonstranterna vid Columbia University.
Studenterna uppmanar universiteten att bojkotta alla företag som främjar Israels militära insatser i Gaza – och i vissa fall även en bojkott av staten Israel. Antalet arresteringar i USA har närmat sig 1 000 sedan New York-polisen tog bort ett tältläger på Columbia Universitys campusområde och arresterade demonstranter den 18 april.
Protesterna har även kommit att omfatta antisemitiska inslag, bland annat förhindras judiska studenter tillträde till undervisning av sina studiekamrater vid UCLA.
@UCLA Jewish student trying to attend class is forcibly prevented entry by 6 masked Pro-Hamas students while UCLA guard stands by and DOES NOTHING.
“I am a UCLA student…my class is over there. I want to use THAT entrance. Let me go in.”#AntizionismIsAntisemitism
— The Persian Jewess (@persianjewess) April 29, 2024
Protesterna har börjat sprida sig till Europa, med fransk polis som tog bort dussintals studenter från Sorbonne-universitetet efter att pro-palestinska demonstranter ockuperade delar av området. Protesterna uppvisar inte bara likheter med proterna under BLM-rörelsens mest intensiva fas under 2020, i flera fall är det samma aktörer som är aktiva även denna gång.
Under 2020 växte BLM-rörelsen, Black Lives Matter, till en politisk kraft i flera länder, inte minst satte den sin prägel på det amerikanska presidentvalet under några veckor. Veckor som präglades av våld och upplopp. Och såväl i Sverige som i USA samt andra länder har kopplingarna till Hamas och andra antisemitika rörelser kommit att förvåna och förbrylla. Men speciellt förvånande är det inte. Rörelserna hålls ihop genom personunioner som strålar samman i USA och i Jerusalem.
San Francisco State – Där allt började
Den tidigare dömde palestinska terroristen Leila Khaled, den första kvinnliga flygplanskaparen, var tänkt att tala vid ett öppet klassrumsmöte vid San Francisco State University 2020 arrangerat av de två professorerna Rabab Abdulhadi och Tomomi Kinukawa. Efter omfattande protester valde Zoom att neka åtkomst till programvaran för det tänkta seminariet.
Dagarna efter det inträffade skickade Doug Lamborn, republikansk ledamot i representanthuset, en begäran till det amerikanska finansdepartementet om att dels utreda San Francisco State University agerande men även att dra in statsbidragen.
Relaterat: Därför blev Black Lives Matter en antisemitisk rörelse
San Francisco State University är ett av USA:s högst rankade offentligt finansierade universitet och samtidigt det universitet som är mest intimt förknippad med den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Denna historia inleddes 1966 med omfattande studentstrejker för att kulminera tre år senare i samband med mordet på Martin Luther King. Strejkerna, och oroligheterna, upphörde först i samband med att universitetet öppnade en instution för etniska studier 1969.
Idag är instituionen ett eget college.
Universitetet har sedan dess även intagit en pro-palestinsk position och konsekvent nekat pro-israeliska aktiviteter tillstånd fram till 2019 då universitetsledningen ändrade policy och medger nu alla lika rättigheter att framföra sina åsikter.
Relaterat: Black Lives Matter – Våldet, hatet och antisemitismen ständigt närvarande
Professor Rabab Abdulhadi, en av de som bjöd in Leila Khaled, är sedan tidigare känd för sitt engagemang i BDS-rörelsen, Boycott – Disenvest – Sanctions, som riktas mot staten Israel i protest mot dess bosättningspolitik. Men vad som inte är känt i bredare kretsa är att BDS-rörelsen genom Rabab Abdulhadi förenades med Black Lives Matter-rörelsen där hon är en av centralgestalterna.
Ett av hennes engagemang, som utgör roten till det vi ser effekterna av idag har under lång tid varit en liten grupp människor som bor i Östra Jerusalem – den afropalestinska gruppen.
Denna grupp är ättlingar till afrikanska slavar som var avsedda för den syriska marknaden under den afro-arabiska slavhandeln. Efter att dessa frigavs i början av 1800-talet kom de att ockupera två kvarter, egentligen övergivna fängelser i östra Jerusalem. Ratade av alla, såväl araber som judar, har de under mer än 100 år levt på samhällets bottenskikt. Som övergivna slavar har de i den arabiska kulturen en låg status, även om de har konverterat till islam. Det är först på senare år som bland annat arabisktalande kristna i Jerusalem börjat uppmärksamma denna folkspillra som fastnade på vägen från sin ursprungskontinent och slutdestinationen som slavar till turkiska och iranska herrar och ägare.
Denna dubbla utsatthet har BDS-rörelsen nu börjat utnyttja sedan en tid som slagträ. För det är ingen hemlighet att ortodoxa krafter i Israel har som ambition att göra hela Jerusalem judiskt igen. Och Hamas kan idag utnyttja detta fullt ut.
Genom att BDS-rörelsen gjorde afro-palestiniernas sak till sin och genom de personunioner som uppstått i bland annat San Fransisco med BLM-rörelsen smittas den senare av BDS-rörelsens antisemitiska under- och övertoner. Det ger även förklaringen till varför nu BLM-rörelsens affischnamn George Floyd, som avled till följd av överdrivet polisvåld tidigare i år, återfinns som muralmålning på den mur som skiljer Gaza-remsan från Israel.
California State University var även drivande i den elektroniska intifadan 2020.
Med Hamas attack mot civila Israeler så kunde den i grunden Hamas-orienterade vänstern, som fram till nyligen fått sin näring ur BDS-rörelsen få ny energi och kraft.
Allt hålls ihop genom en professor i USA:s engagemang i en liten folkgrupp som glömdes kvar av världen som en konsekvens av den afroarabiska slavhandeln mer än hundra år sedan.
Relaterat: Så kom våldet in i klimatrörelsen