Därför står Pehrson och Åkesson inför “Djävulens alternativ”

Jimmie Åkesson / Johan Pehrson. Bildkälla: Wikipeedia. Montage
  • Fredag 17 maj 2024 2024-05-17
E-post

Kalla Faktas program om Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har resulterat i en helt otippad allians och politiskt äktenskap. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är helt beroende av om Johan Pehrson kan räddas kvar och att inte Liberalerna spricker. Ett parti som på ett osäkert underlag från bl.a Timbro och bolag i Kreab-sfären pressades in i regeringen för att möjliggöra ett regeringsskifte.

Professor Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, gör bedömningen att det är upp till statsminister Ulf Kristersson (M) att agera efter att partisekreterarna i de partier som ingår i regeringsunderlaget haft möte under torsdagen.

– De (SD) behövs för att skapa ett regeringsunderlag så det är extremt höga insatser som ligger i potten. Det är därför troligt att det här kommer att klinga av menar Jonas Hinnfors i en intervju i Expressen.

I den andra vågskålen, menar Hinnfors ligger kvinnor och storstadsväljare som Moderaterna försöker locka tillbaka till partiet efter närmandet till Sverigedemokraterna.

– De kommer förmodligen inte bli mer välvilligt inställda till SD av den här trollfabriksdiskussionen, säger Hinnfors.

Men ytterst är det en räddningsaktion för att hålla ihop Liberalerna. Ledarsidornas källor inom Liberalerna gör bedömningen att såväl partistyrelse som riksdagsgrupp för närvarande balanserar på gränsen till att spricka. 

Spricker Liberalerna i sitt stöd till Ulf Kristerssons regeringsbildning försvinner det parlamentariska stödet för att föra en majoritetspolitik. Då faller regeringen och nästa rimliga chans att bilda en borgerlig regering kommer med stor sannolikhet komma först 2030. 

Även om det 2026 kommer hållas riksdagsval är regeringsfähigheten så pass låg och väljarnas förtroende för samtliga borgerliga partier förutom Jimmie Åkesson så pass stukat att det inte är rimligt att förvänta sig att det kommer finnas ett stöd för ett nytt försök.

Liberalernas beslut 2021 vilade på tveksamt underlag

Bland de som varit kritiska till samarbetet från början märks Jan Jönsson, oppositionsråd i Stockholms stad samt Anna Starbrink, riksdagsledamot och tidigare sjukvårdslandstingsråd. Innan beslut togs 2022 var både Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse kluven i hälften.

Liberalernas beslut om att ingå i en blå-gul regering vilar dessutom ett svagt underlag. Beslutet togs 2021 under Nyamko Sabunis sista tid som partiledare. 

Svend Dahl vid den Timbro-knutna Smedjan lät Demoskop, utan Liberalernas partistyrelses uppdrag, genomföra en opinionsundersökning inför partiets partiråd. Den påstod att nio av tio bland Liberalernas mest lojala väljare ville att partiet gick till val på att bilda en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Det vill säga, det var Timbro/Smedjan och inte Liberalerna som beställt undersökningen. Av Demoskop. Riksdagspartierna använder sig normalt inte av den typ av självrekryterade paneler som Demoskop erbjuder då kvaliteten är för låg och sakriktigheten i källdatan inte kan garanteras. 

Demoskops databas, Inizio-panelen, har dessutom ett bekräftat demografiskt systemfel om mellan tre och sju procent samt företaget mäter inte väljarsympatier hos väljare över 74 års ålder. Demoskop själva kan heller inte lämna några garantier för att det finns en riktig person bakom varje svar eftersom panelen saknar ens de enklaste säkerhetsspärrarna.

Professor Johan Martinsson, analyschef vid Demoskop, kom själv fram när han forskade på riktigt vid SOM-institutet att traditionella metoder som vilar på slumpmässiga och statistiskt säkra metoder och underlag alltid var att föredra före de självrekryterade paneler som Timbro, Smedjan m.fl använder sig av. Som baseras på Demoskops Inizio-panel.

När Demoskop ska ta fram de vetenskapliga studier de baserar sitt arbete på pekar de själva på Martinssons egen artikel i Journal of Elections, Public Opinion and Parties från 2017 som konstaterar att 

“Baserat på 110 förvalsundersökningar gjorda i Sverige, ett flerpartisystem, finner vi att sannolikhetsbaserade urval ger mer exakta undersökningar jämfört med opt-in interneturval. Därför pekar våra resultat på en avvägning mellan billiga onlineundersökningar och noggrannhet.

(Red:s fetmarkering)

Billiga undersökningar från paneler som han efter att ha köpts över till Demoskop idag ansvarar för.

Relaterat: Så stora är riskerna med självrekryterade opinionspaneler

Inte första gången Demoskop lämnar missvisande underlag

Det är inte heller första gången som Demoskops direkt missvisande rapporter används av Timbro och Kreab. Kreabs huvudägare är densamma som till Demoskop och Kunskapsskolan, Peje Emilsson.

Relaterat: Så manipulerades den svenska kronan

Det var Demoskops underlag, som visade på ett stöd för vinster i välfärden, som fick Sverigedemokraterna att byta fot i denna fråga. Trots att mätningar som baserades på vetenskapliga metoder av forskningsinstitut visade på motsatt förhållande. Att det bland väljare saknas stöd för vinstuttag i vård, skola och omsorg.

Det vill säga, Liberalerna pressades in i ett regeringsunderlag på grundval av en undersökning de inte beställt eller frågat om från ett företag som i andra sammanhang levererat tveksamma eller på gränsen till manipulerade underlag. Det är naturligt att Pehrson idag upplever hur svagt stödet för partiets vägval verkligen är. 

Ställd inför denna situation står både Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) inför något av djävulens alternativ. Och det ligger framför allt i Jimmie Åkessons intresse att Liberalerna inte spricker. För då spricker hans sista chans att få kröna sin karriär med en ministertaburett innan valet 2030.

2030 är även det år Åkesson fyller 50 år och kan avgå med 2/3 av riksdagsarvodet fram tills han uppnår pensionsåldern. Ett alternativ han mycket väl kan falla till föga för efter många och långa år som partiledare.

Åkesson blev partiledare för Sverigedemokraterna den  7:e maj 2005 och är den partiledare i riksdagen som suttit längst. Håller han så länge som till 2030 kommer han ha gått om Tage Erlander som satt i 23 år.

Relaterat: Bellingcat får årets Palmepris – Men begriper svensk media vad det innebär?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se