ECB öppnar för plundring av småsparare

ECB:s förslag till framtida finansiering av EU:s prioriterade mål tar nu nya steg när skatteinstrumentet ser ut att begränsas. EU, genom ECB adresserar inte längre endast medlemsavgifterna och skattekollektivet utan siktar in sig på småsparare med erbjudande som kan tyckas vara förmånliga inledningsvis. Tills drömmarna krossas eller löften sviks. Som i fallet med Northvolt.
Den från EU framdrivna ”gröna omställningen” har visat sig vara extremt kapitalkrävande. Det svenska stålföretaget Stegra, med sin anläggning i Boden, slukar i dagsläget en halv miljard i veckan vilket ses som en framgång av företagets VD Henrik Henriksson i en intervju i Dagens Industri. Skulle inte kapitalförbrukningen ligga på en sådan hög nivå skulle det, enligt Henrikssons sätt att resonera, innebära att företaget inte höll planen.
Vilken plan som åsyftas i intervjun ges inga svar på. DI ställer inte en enda kritisk följdfråga.
Såväl effektförsörjning, logistiklösningar och inte minst råvaruförsörjning har präglats av ständiga justeringar och dras fortfarande med osäkerheter. Så sent som förra veckan slöts till slut, kraftigt försenat, det avtal som krävs för en utbyggnad av Luleå hamn. Ett avtal som fortfarande omfattas av sekretess.
Kapital är annars ett återkommande ämne när den gröna omställningen kommer upp till diskussion eftersom bolagen inte har någon egen intjäningsförmåga.
Bristen på kapital, inte mismanagement, fällde Northvolt när Vargas skriver om historien
Det var bristen på kapital som fick Northvolt att gå i en av Sveriges största konkurser i modern tid. Inte mismanagement. Det menar i praktiken bolagets grundare och VD Peter Carlsson när han själv får beskriva konkursen i Dagens Industri. Något som även grundarna genom finansbolaget Vargas stämmer in i då de ser sig själva som offer för omständigheter utanför deras kontroll.
Carlsson menar att de senaste åren har Europas momentum i den gröna omställningen urholkats. Nyckelteknologier för den gröna omställningen och för framtidens ekonomi har alla gemensamt att de i dag utvecklas, industrialiseras och lanseras utanför Europa. Vi behöver optimism och framtidstro i Europa som efterlyser mer kapital avslutar Carlsson sitt resonemang.
Relaterat: Northvolt var medvetna om luftslottet
Peter Carlsson ansluter sig till Draghirapporten – om Europas konkurrenskraft – som pekar på vikten att skapa en bättre dynamik i den inre marknaden samtidigt som EU behöver investera för tillväxt.
Ett sätt skulle kunna vara att använda beskattning på utsläpp för att skapa större kapabilitet i investeringar. Men det är inte det enda sättet för att finansiera redan från början dödsdömda idéer.
Relaterat: Så blev finansieringen av Northvolt och Stegra möjlig
ECB öppnar för plundring av småspararnas besparingar
Europeiska Centralbanken kom för en tid sedan med en ny teknisk lösning. Där EU:s småsparare genom finansiella instrument kommer tvingas finansiera framgångssagor som Northvolt och Stegra vid sidan av den Europeiska Investeringsbanken, EIB.ECB lanserade för en tid sedan ett förslag på ett nytt finansiellt instrument för att säkra den finansiering som Peter Carlsson efterlyste.
ECB:s ställföreträdande chef för divisionen för finansiell reglering, Michael Wedow, presenterade nyligen en ny sparform för EU:s konsumenter och småsparare. Förslaget, en lågkostnadsfond (med total förvaltningskostnad på under 0,5%) som investerar i EU-företag skulle kunna ge cirka 6% årlig avkastning över tio år. Antagandet detta bygger på riskspridning och långsiktiga investeringar (minst 5 år) för att minska marknadsrisker.
Men ECB kan lika lite som Nortvholt och Stegra presentera några empiriska data för att kunna styrka det lönsamma i konstruktionen.
Fonden skall, menar Wedow, inkludera krav på minst 20 procent investeringar i EU-företag som Northvolt och Stegra för att kanalisera sparande till europeiska bolag som EU-komissionen ser som prioriterade. Attraktionsnivån för konsumenter att investera i fonden skall genomföras med olika former av skatteincitament, subventioner, på EU-nivå. Genom föreslagna kriterier som skulle smalna av utbudet av fonder som kvalificerar sig för produkten och ska ses som en indirekt reglering, där sparare styrs mot vissa alternativ för att få skattefördelar.
Relaterat: Så involverade var McKinsey i investeringen i Northvolt
Om skatteincitamenten blir starka (t.ex. rabatter bara för EU-fokuserade fonder), kan det pressa sparare att förmås välja dessa för att maximera avkastning, särskilt i en lågavkastningsmiljö eller i en lågkonjunktur. En mekanism som redan från början sätter marknadsmekanismerna och marknadsneutraliteten ur spel till förmån för politiska projekt och korruption.
Men i likhet med bolagen Northvolt och Stegra finns det ingenting i ECB:s underlag som pekar på riskerna med den konstruktionen.
Ger inte de bolag som fonden investerar i en förväntad, eller utlovad, avkastning kommer småspararnas pengar att välja andra investeringsobjekt över tid. Ett alternativ för ECB i ett sådant scenario för att undvika en sådan icke önskvärd utveckling är att nya investerare får finansiera gamla sparares förluster för att upprätthålla förtroendet för fonden. Ett annat namn för detta är pyramidspel eller ”Ponzi-bedrägeri”.
Ett tredje alternativ är att endast tillåta småsparare att investera i fonder som slussar vidare pengarna till av EU godkända företagsetableringar. Detta alternativ, om detta väljs, motsäger dock alla grundläggande värderingar som en fri marknad och fri rörlighet utan liknar mer en kommunistisk planekonomi.
ECB:s förslag till framtida finansiering av EU:s prioriterade mål som satsningar på den gröna omställningen och AI tar nu nya steg när skatteinstrumentet ser ut att sina eller inte vara möjligt i tillräcklig omfattning. EU och ECB adresserar inte längre endast skattekollektivet utan siktar in sig på småsparare med erbjudande som kan tyckas vara förmånliga inledningsvis. Tills drömmarna krossas.
Som i fallet med Northvolt.