Grön Ungdom 2001: Revolutionen börjar i Göteborg

Grön ungdom / Genrebild Wikipedia. Montage
  • Tisdag 15 jun 2021 2021-06-15
E-post 1375

Tjugo år efter Göteborgskravallerna lägger fler av de närvarande skulden för våldet på polisen. Ingenting kan vara mer felaktigt. Våldet var ofrånkomligt och framdrivet av bland annat Grön Ungdoms dåvarande språkrör som menade att även om deras intentioner var fredliga så började revolutionen i Göteborg.

Göteborgskravallerna är en samlande beteckning på en serie kravaller och upplopp i samband med demonstrationer i centrala Göteborg 14–16 juni 2001 med anledning av EU-toppmötet i Göteborg och USA:s president George W. Bushs besök i Sverige.

Polisens agerande under EU-kravallerna i Göteborg väcker fortfarande starka känslor.  Enligt journalisten och författaren Erik Wijk var det polisens inringande av aktivister vid Hvitfeldska gymnasiet som startade våldet. Något som dåvarande kommenderingschef inte håller med om i en intervju i Sveriges Radio. .

“I vissa fall har det handlat om nödvärn men i andra fall väldigt mycket övervåld”, säger Erik Wijk.

Men, visar Ledarsidornas granskning som är en del av arbetet med uppföljaren av Islamismen i Sverige (Greycat 2020), var våldet ofrånkomligt. Mycket beroende på hur bland annat inresta aktivister och organisationer kom att sätta dagordningen. I gårdagens artikel presenterades två av de mest framträdande, Tadzio Müller och Andreas Malm. Bland de nätverk som kom att attraheras av EU-toppmötet märktes bland annat Ya Basta! Med aktionsformen ”de Vita overallerna”.

Läs mer: Göteborgskravallerna 20 år senare: Still alive and kicking

Vita overallerna, (ursprungligen italienska Tute Bianche), var en aktionsform som användes av bland annat Ya Basta! och Globalisering underifrån mellan åren 1994 och 2001. 

Aktionsformen gick ut på att med hemmagjorda skydd av till exempel hockeyskydd, skumgummi, liggunderlag och annat som kan fungera som dämpande mot polisens batongslag, tränga sig igenom polisavspärrningar. Ovanpå skydden bar gruppen vita overaller inspirerade av Michelingubben och för att synas. Michelingubben, Bibendum, är däckföretaget Michelins maskot, en figur helt iklädd vita bilringar.

Ya Basta! är ett anarkistiskt nätverk av italienska antikapitalistiska organisationer och grupper som driver på för invandrarrättigheter,. Nätverket bildades 1994.

De vita overallerna agerade ofta i samband med stora internationella politiska toppmöten. En grupp medlemmar tryckte och gungade sig igenom polisleden och skydden skulle göra att de kunde ta emot slag tills polisen inte kunde stå emot och hålla kvar aktivisterna.

Aktionsformen utvecklades av italienska Ya Basta! starkt inspirerade av, men också samarbetandes med, Zapatisterna i Mexiko.

Det som inte är känt i vidare kretsar är Grön Ungdoms engagemang i kravallerna. Inför toppmötet mobiliserades medlemmarna till att delta Grön Ungdoms planerade aktiviteter. Språkrören, Gustav Fridolin och Zaida Catalán, menade att dessa aktioner präglades av ”fredliga intentioner” samt att Catalán menade att den gröna revolutionen började i Göteborg.  Ur pressmeddelandet framgår att Grön Ungdom hade som ambition att aktivt bryta sig igenom avspärrningarna. Med fredliga intentioner.

Begreppet  som Grön Ungdom använder sig av, fredliga intentioner, ramar in den så kallade ”icke-våldsparadoxen”. Så länge statsmakten fogar sig efter eller gör som demonstranterna vill kommer inget våld att användas eller kravaller bryta ut. 

Senare gick Grön ungdom och uppmanade till deltagande i gatufesten ”Reclaim the streets” efter det att dagens manifestationer klarats av. Denna aktionsform var redan då känd för att urarta till kravaller, vandalisering och plundring av allmän eller privat egendom. 

Vilket även resultatet i Göteborg blev. Göteborg blev just den tummelplats, exakt det som var bland annat Tadzio Müllers ambition, där den våldsbejakande ekoanarkismen med tillhörande djurrättsrörelse gifte sig med inte bara Antifa och andra autonoma grupperingar utan även med den kristna vänstern som redan då stod under inflytande från bland annat Muslimska brödraskapet. Göteborgskravallerna blev, visar det sig, det kluster som kom att föda andra rörelser.

Året efter grundade Kyrkornas Världsråd följeslagarprogrammet och ytterligare ett år senare, 2003, utvisades den första svenske medborgaren som deltog i följeslagarprogrammet från Israel efter att ha gått över gränsen för vad som var tillåtet. Hans namn var Gustav Fridolin.

Revolutionen började i Göteborg, precis det som var Grön Ungdoms ambition.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Vi har inte för avsikt att söka presstöd då det skulle göra oss beroende av ett regelverk som vi inte kan påverka men som kan påverka oss.

Som prenumerant får du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel Grön ungdoms pressrelease inför Göteborgsmötet.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se