Har du ont i ljumsken?

  • Måndag 25 jul 2022 2022-07-25
E-post 0

Får du ofta ont i ljumsken? Gör det ont i ljumsken när du lyfter benet? Du är inte ensam. Vi berättar mer om ont i ljumsken och vad du kan göra för något för att lindra symptomen.

Varför får du ont i ljumsken?

Smärta i ljumsken är ett vanligt tillstånd som många kan drabbas av någon gång i livet. En orsak till ont i ljumsken kan vara överansträngning i samband med fysisk aktivitet. Oftast går besvären över med avlastning och vila. Du kan också få ont om du har sträckt en eller flera muskler i ljumsken. Förutom värk kan du även uppleva svullnad och kraftlöshet i ljumsken. Det kan vara bra att träna upp musklerna i ljumsken med lämpliga övningar. Om du får smärta i ljumsken i samband med rörelse, till exempel när du lyfter och böjer låret kan det bero på slemsäcksinflammation, så kallad bursit, i ljumsken. Detta beror på att senan till iliopsoas – höftböjarmuskeln – har blivit överbelastad. Det leder till inflammation i slemsäcken som sitter nära muskelsenan. Tillståndet är vanligast hos idrottare. Ljumskbråck kan visa sig som en knöl eller utbuktning i ljumsken. Symptomen kan variera mellan huggande smärta, molande värk eller tyngdkänsla i samband med rörelse. Tillståndet orsakas av försvagad bukvägg eller ökat buktryck. Om du får plötslig intensiv smärta kan det bero på att blodkärl har blivit inklämt i bråcket. Detta kräver akut vård. Symptom vid höftledsartros börjar vanligen med morgonstelhet och smärta i samband med belastning eller gång. Du kan uppleva att du får ont i ljumsken med utstrålning mot ländrygg, lår eller skinkor. Efter en tid kan du även uppleva värk i vila samt nattetid. Artros beror på förlust och förtunning av brosk i höftleden. Ytorna i leden förändras, blir ojämna och leder till att benen skaver mot varandra. Det är vanligare hos äldre samt hos individer med tidigare ledskador.

Egen träning

Försök att avlasta ryggen när du sitter och ligger och var noga med att belasta rygg och bäcken rakt då du står. Använd bekväma fotriktiga skor. Undvik att lyfta tungt. Lättare styrketräning för mag- och ryggmuskler samt vattengymnastik kan stärka. Du kan göra avslappningsövningar med djupandning för att få kroppen att slappna av och att arbeta med diafragma för att stimulera flöde. Jobba med att stärka höftböjarna samt att få dem att slappna av. Sittande 90° mot en vägg, sitt i två minuter. Ligg på rygg med benen på en pall, vinklade 90° i höft och knän, armarna ut från sidorna med handflatorna mot taket. Slappna av och djupandas i minst 10 minuter. Stretcha höftböjare (iliopsoas), en sida i taget, med utfallsövningar eller genom att lägga upp foten bakåt på en stol och gunga framåt.

När ska du söka hjälp?

Är du osäker på om ont i ljumsken kan komma ifrån inre organ, som njurar, urinorgan, testiklar eller äggstockar så kontakta först en läkare för att utreda orsaken. Beror ljumsksmärtan på en överansträngning av muskler och fasciastrukturer eller på grund av obalanser och snedbelastning så kan en klkinik hjälpa dig.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se